Veliki broj ilegalnog oružja na Kosovu, Svečlja: Radi se na izmeni zakona

Foto: Kosovska policija

Tekst je preuzet sa KosovaPress

Na Kosovu se godišnje zapleni oko 1.500 komada ilegalnog oružja. Građani poseduju višestruko više komada ilegalnog oružja, dok je broj zahteva za legalizaciju i dalje nizak. Prema najnovijim istraživanjima, postoji 250.000 komada ilegalnog oružja. U međuvremenu, u periodu legalizacije pre dve godine, podneto je samo oko 2.000 zahteva. Veliki deo oružja koje građani poseduju bez dozvole smatra se pretnjom po sigurnost stanovništva. Iz Vlade kažu da su u fazi izrade izmena zakona i krivičnog zakona za oružje, gde će kaznene mere biti strožije.

Za posedovanje oružja, prema zakonu, građanin mora imati punu poslovnu sposobnost da deluje, da poseduje psiho-fizičke sposobnosti, da ne predstavlja opasnost po sebe, javni red i javnu bezbednost, da je položio teorijski i praktični test za upotreba oružja i da ispuni još neke uslove utvrđene zakonom.

Ćaljaj: Na Kosovu ima veliki broj ilegalnog oružja

Međutim, bivši direktor kosovske policije, Rašit Ćaljaj kaže da bi trebalo da postoje strožiji zakoni u vezi sa nabavkom legalnog naoružanja.

„Kosovo ima veliki broj ilegalnog oružja koje poseduje stanovništvo. Znate da je bilo mnogo kampanja o tome kako smanjiti to oružje kako bi bilo manje prisutno i u rukama građana. Činjenica je, međutim, da u rukama građana ima još mnogo naoružanja koje je opasno po njih i druge. Moraju se pronaći načini da se ovo oružje smanji što je više moguće. Iako smatram da je pitanje licenciranog oružja sasvim u redu, jer institucije uvek znaju gde se oružje nalazi i to se takođe kontroliše. Normalno, zakoni uvek treba da budu što strožiji kako bi ljudi imali što je moguće manje (oružja)“, naglašava Ćaljaj za KosovaPress.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, ilegalno posedovanje i upotreba oružja zabrinjava. U periodu legalizacije od 17. decembra 2018. do 17. septembra 2019. godine podneto je oko 2 hiljade zahteva za legalizaciju oružja.

Na osnovu informacija ovog odeljenja, u poslednjem istraživanju sprovedenom 2015. godine identifikovano je 250 hiljada ilegalnog oružja u posedu građana. U međuvremenu, Kosovska policija svake godine zapleni oko 1.500 komada ilegalnog oružja.

Svečlja: U fazi smo izrade zakonskih izmena

Ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, govoreći o broju ubistava na Kosovu, kaže da postoji veliki broj ilegalnog oružja u rukama građana Kosova. Za KosovaPress kaže da su u fazi izrade zakonskih izmena za oružje i kaznene mere.

„Među njima je i činjenica da u rukama našeg stanovništva postoji veliki broj ilegalnog naoružanja, ne samo da moramo preduzeti mere kao Kosovska policija i MUP, već imamo prve inicijative za izmenu zakona o oružju i da se promeni i kazneni deo zakona kojim će kaznene mere protiv onih koji nose ilegalno oružje da budu veće i ne završavaju samo obaveznim kaznama. Ali kao i sve zemlje Evrope i sve zemlje u regionu, te mere bi trebalo da budu oštrije kako bi se obeshrabrilo nošenje oružja od strane građana Republike Kosovo … Već smo u fazi izrade zakonskih izmena, nadam se da će to biti među prvim radnjama ovog kraja godine. I normalno ostaje u rukama Parlamenta da obradi ove zakonske izmene što je pre moguće“, rekao je on.

Kazna za ilegalno nošenje oružja određena je prema Krivičnom zakonu Kosova, koji predviđa kaznu do 7.500 evra. Između ostalog, predviđena je kazna zatvora do pet godina za ilegalno nošenje oružja. Na osnovu Krivičnog zakonika postoji i kazna od dve do deset godina zatvora za ilegalno nošenje četiri ili više komada oružja ili više od 400 metaka.

Zakon o oružju reguliše uslove za kupovinu, posedovanje, nošenje oružja, skladištenje, proizvodnju, deaktiviranje, popravku i mnoga druga pitanja. Kategorizira oružje A, B, C i D vrši se u zavisnosti od karakteristika cevi, dužini oružja, mehanizma za gađanje i nekim drugim karakteristikama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.