Nastavlja se suđenje Saljihu Mustafi, očekuje se iskaz svedoka tužilaštva

Nakon što je započeto 15. septembra, suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine, nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Hagu.

Uživo prenos pratite ovde.

Novo ročište je upravo počelo, a prema ranijim najavama, očekuje se da će ubrzo iskaz izneti i prvi svedok tužilaštva.

Kako prenose prištinski mediji, na statusnoj konferenciji održanoj 17. septembra, najavljeno je ujedno da će suđenje biti nastavljeno danas u 9 i 30, iskazom prvog svedoka u predmetu.

Specijalzovana veća su još u odluci o zakazivanju suđenja saopštila da će prva dva svedoka Specijalnog tužilaštva u ovom slučaju izneti svoj iskaz između 20. i 28. septembra.

Na prvom ročištu održanom pre svega par dana, Mustafa se još jednom izjasnio da nije kriv za krivična dela za koja ga tereti, kako je rekao „ovdašnji gestapo“.

Prvo ročište bilo je posvećeno uvodnoj reči tužioca i zastupnika Žrtava.

Specijalni tužilac, Džek Smit kazao je, sa druge strane, da je Mustafa bio zadužen za zatvor u Zlašu, te da je bio lično uključen u premlaćivanje i zlostavljanje žrtava albanskog porekla, kao i ubistvo jedne osobe.

On je ujedno precizirao da je i danas prisutna atmosfera zastrašivanja svedoka i rušenja postupka, i da je ona u pozadini suđenja.

„Dok svedoci pričaju svoje priče, oni žive u ovoj atmosferi svaki dan, i sudije molim da razmotre da li je i na bilo koji način uticao pritisak kroz koji prolaze brojni svedoci, da se ne izjasne i priznaju istinu koju su videli“, naznačio je Džek Smit.

„Mi smo ovde danas zato što oni nisu sprečili da žrtve ispričaju svoju priču“, poručio je.

Specijalni tužilac je ujedno naglasio u više navrata da se pred sudom u Hagu ne vodi postupak protiv OVK, već pojedinaca koji su vršili zločine, a među kojima je i, kako je rekao, upravo Mustafa, koji je „prekršio zakone o ratovanju“.

Uvodnu reč je potom iznela i zastupnica žrtava. Njeno izlaganje Mustafa, međutim, nije čuo, jer je odlučio da napusti ročište, a što je zastupnica protumačila kao vređanje žrtava.

„Žrtve traže da im se prizna nepravda koja im je učinjena, oni žive u zemlji gde se OVK na mnogim mestima slavi. Postoji ogroman pritisak da se ne postavljaju pitanja koja bi mogla da bace ljagu na likove OVK“, navela je Ani Pues.

Sudsko veće je najavilo da će, ukoliko bude moralo, u budućnosti fizički prinuditi Mustafu da prisustvuje ročištima, ali ga je i opomenulo zbog vređanja suda.

Pretresni panel je za ovaj i sledeći mesec zakazao je više ročišta u postupku koji se vodi protiv Saljiha Mustafe.

Tužilaštvo će za izvođenje dokaza imati na raspolaganju 87 sati.

Podsetimo, prema ranijim najavama, kao i potvrdi Specijalizovanih veća, Tužilaštvo namerava da pozove 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici.

Ujedno, za sada je devet lica dobilo status žrtve, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Predmet protiv Saljiha Mustafe prvi je čiji pretresni postupak započeo pred ovim sudom u Hagu.

Odluku o pokretanju pretresnog postupka u slučaju protiv Mustafe donelo je pretresno veće I Specijalizovanih komora Kosova juna meseca.

Sudije u ovom postupku imenovane su još početkom maja meseca.

Imenovanje je usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spis predmeta Specijalizovanih tužilaca protiv Saljiha Mustafe biti spreman za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja.

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu, Ekaterina Trendafilova, rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Velt-Folju, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu kao rezervnog sudiju za pretresni panel I.

Pred ovim panelom je 9. juna održano i pripremno ročište pred suđenje Mustafi.

Podsetimo, Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva – 24. septembra prošle godine, i on se do sada pred sudom pojavio šest puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije i prvo ročište).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata, a poslednji put, krajem jula meseca.

Optužnica protiv g. Mustafe potvrđena je 12. juna 2020, a njena konačna verzija je stavljena na uvid javnosti 28. septembra 2020.

Optuženi se u četiri tačke, po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog, tereti za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Prema navodima u optužnici, ta krivična dela učinjena su u aprilu 1999, na Kosovu, na jednom imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“ tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica, kao i za ubistvo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.