Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Optuženi me prebio bejzbol palicom

Saljih Mustafa Specijalni sud
FOTO: Printscreen/Specijalni sud

Suđenje bivšem pripadniku „OVK“ Saljihu Mustafi nastavljeno je juče u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu ročištem na kojem je svedočio zaštićeni svedok albanske nacionalnosti. Potvrdio je da ga je Mustafa, u proleće 1999, tukao u pritvoru OVK u selu Zlaš, kao i da je u tu svrhu koristio „bejzbol palicu“, prenosi Beta.

Saljih Mustafa nepoštovanje suda opravdava stresom

Nakon što je ponovo odbio da prisustvuje prekjučerašnjem ročištu, Mustafa je juče kazao da nije njegova želja, niti namera da ne poštuje veće suda, već da je „bio pod stresom“, preneli su prištinski mediji.

Mustafa prethodno nije želeo da prisustvuje tokom svedočenja prvog svedoka, ali mu je sutkinja Mapi Velt-Foli potom naredila da prisustvuje. Na drugom delu jučerašnjeg ročišta, prema pisanju prištinskih medija, Mustafi je ipak bilo dozvoljeno da nastavak suđenja prati putem video veze.

Svedok, koji je Albanac, dan ranije je izjavio da je Mustafa bio „glavni“ u Zlašu i da mu je jednom uperio pištolj u čelo simulirajući egzekuciju, ali nije mogao da objasni kako zna da je to bio baš optuženi.

Mustafa je u to vreme, po optužnici, bio komandant „gerilske jedinice BIA“ u sastavu OVK u području Laba.

Svedočeći pod pseudonimom (W03593) i skrivenog lika, svedok je kazao da su on i drugi pritvorenici – koje je OVK otela i zatvorila kao „kolaborante“ i „špijune“ srpskih vlasti – u Zlašu bili svakodnevno prebijani, prenosi Beta.

Jednog dana, svedoka je, kako je rekao, lično Mustafa prebio „bejzbol palicom“.

Drugoj dvojici pripadnika OVK potom je, po rečima svedoka, „bilo naređeno“ da ga vrate u štalu u kojoj su držani pritvorenici.

„Ko im je naredio da vas odvedu nazad u štalu“, pitao je tužilac Cezare Mihalčuk (Mihalczuk).

„Osoba koja me je tukla im je dala naređenje“, odgovorio je svedok.

On u sudnici juče, kao i dan ranije, nije želeo da po imenu pomene optuženog Mustafu.

„Odbijam da izgovorim njegovo ime i nikada ga neću pomenuti sve dok sam živ“, rekao je svedok.

Prema njegovim rečima, pripadnici Mustafine jedinice OVK pritvorenike su držali u štali u prizemlju jedne kuće u Zlašu – pod nehumanim uslovima, uz jedno parče hleba dnevno – a svakodnevno ih prebijali u sobi na spratu.

„Nismo mogli da spavamo, jer su na spratu tukli druge ljude. Čuli smo glasne jauke, plašili smo se jer su i nas mogli da vode tamo. Mnogo puta svake noći se to dešavalo“, ispričao je svedok, prenosi Beta.

Tokom prebijanja, kako je kazao, leva ruka bila mu je slomljena na tri mesta, zadobio je i povrede glave zbog kojih je kasnije bio operisan, a izbijeni su mu i zubi.

„Nismo se usuđivali da kažemo da smo bolesni, jer bi nas odmah izveli i ubili…Od tada nisam sposoban da radim. Od ovog suda tražim obeštećenje“, naglasio je svedok.

Sud, po pravilima, može žrtvama dodeliti odštetu, ako Mustafu proglasi krivim, ili ih uputiti na parnicu pred sudom na Kosovu.

Svedok je kazao i da je njegova porodica znala gde je, ali da joj OVK nije dozvoljavala da ga obiđe.

Opisao je kako su njega i ostale pritvorenike jednog dana u aprilu 1999. vojnici „OVK“ pustili na slobodu za vreme ofanzive srpskih snaga bezbednosti.

U nastavku suđenja, svedoka će unakrsno ispitivati Mustafin branilac Džulijus fon Bone (Julius von).

Suđenje Saljihu Mustafi prvo je suđenje u Haškom sudu za OVK.

Na prvom ročištu održanom pre svega par dana, koje je bilo posvećeno uvodnoj reči tužioca i zastupnika žrtava, Mustafa se još jednom izjasnio da nije kriv za krivična dela za koja ga tereti, kako je rekao „ovdašnji gestapo“.

Dokazni postupak započet je prekjuče ispitivanjem prvog svedoka, pod zaštitnim merama.

Podsetimo, prema ranijim najavama, kao i potvrdi Specijalizovanih veća, Tužilaštvo namerava da pozove 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici, i svi su kosovski Albanci, od kojih će 12 svedočiti pod zaštitnim merama, plašeći se odmazde.

Ujedno, za sada je devet lica dobilo status žrtve, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Predmet protiv Saljiha Mustafe prvi je čiji pretresni postupak započeo pred ovim sudom u Hagu.

Odluku o pokretanju pretresnog postupka u slučaju protiv Mustafe donelo je pretresno veće Specijalizovanih komora Kosova juna meseca.

Sudije u ovom postupku imenovane su još početkom maja meseca.

Imenovanje je usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spis predmeta Specijalizovanih tužilaca protiv Saljiha Mustafe biti spreman za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja.

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu, Ekaterina Trendafilova, rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Velt-Foli, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu kao rezervnog sudiju za pretresni panel I.

Pred ovim panelom je 9. juna održano i pripremno ročište pred suđenje Mustafi.

Podsetimo, Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva – 24. septembra prošle godine, i on se do sada pred sudom pojavio šest puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije i prvo ročište).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata, a poslednji put, krajem jula meseca.

Optužnica protiv g. Mustafe potvrđena je 12. juna 2020, a njena konačna verzija je stavljena na uvid javnosti 28. septembra 2020.

Optuženi se u četiri tačke, po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog, tereti za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Prema navodima u optužnici, ta krivična dela učinjena su u aprilu 1999, na Kosovu, na jednom imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“ tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica, kao i za ubistvo.

U uvodnim rečima tužilaštvo je navelo da svedoci sve vreme trpe pritiske i da je njihova zaštita prvi prioritet tužilaštva.

Ispitivanje svedoka biće nastavljeno tokom ovog i narednog meseca, dok će termini za uvodne reči odbrane i njhov dokazni postupak tek biti utvrđeni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.