Daka: OEBS još uvek mora da bude uključen u izborni proces

Foto: info.ks. net

Predsednica CIK-a, Valjdete Daka (Valdete Daka), izjavila je danas da OEBS još uvek mora da bude uključen u izbore u četiri opštine na Severu, posebno zato što se radi o prevremenim izborima ali i zbog ograničenog vremena za njihovo održavanje, prenosi Gazeta Express.

Ona je izjavila da je prisustvo OEBS-a u funkciji transparentnosti opština.

“S obzirom na to da su ovog puta izbori raspisani samo u četiri opštine gde smo tradicionalno imali učešće OEBS-a, samo u smislu tehničkog savetovanja tokom izbornog dana, smatram da, pošto imamo prevremene izbore i zbog vremena, i dalje postoji potreba za učešće OEBS-a, zato što smatram da nam ne čini neku štetu jer je u funkciji transparentnosti opština. OEBS nema izvršnu ulogu, niti u funkcionisanju organizacije izbora, kao što nije imao ni na prethodnim izborima”, izjavila je Daka.

Krajem prošle nedelje predsednici skupštinskih odbora kosovske skupštine potpisali su zajedničku deklaraciju kojom izražavaju spremnost i posvećenost unapređenju i jačanju izbornog procesa. Predstavnici EU i OEBS misija na Kosovu pozdravili su napore lidera poslaničkih grupa u Skupštini Kosova za poboljšanje i jačanje izbornog procesa na Kosovu.

Tim povodom dogovoreno je osnivanje ad hoc parlamentarnog odbora koji će „poboljšati i ojačati izborni proces“ uzimajući u obzir preporuke Misije EU za posmatranje izbora koje su izdate 2013. godine.

U okviru ovog ad hoc skupštinskog odbora predviđeno je i formiranje savetodavne radne grupe koja bi bila sastavljenja od domaćih i međunarodnih stručnjaka. Zvanični predlog o formiranju ovih tela biće predat kosovskoj skupštini na jednoj od predstojećih plenarnih sednica.

Potpisivanju zajedničke deklaracije prisustvovali su i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova i ambasador Jan Bratu (Ian Braathu), šef misije OEBS.

„Važno je što će ovaj odbor imati savetodavnu grupu sastavljenu od domaćih i međunarodnih stručnjaka i aktera. EU i OEBS će im pružiti podršku i pomoć u njihovom radu“, poručili su u zajedničkom saopštenju.

Ubrzo nakon što je kosovski predsednik imenovao nove članove CIK-a usledilo je i raspisivanje izbora za gradonačelnike opština na Severu Kosova, više o tome čitajte u sledećim vestima:

EU i OEBS podržali osnivanje ad hoc odbora kako bi se ojačao izborni proces

Opozicija sa KiM: Osnivaju Savez, protiv izbora, u Beograd došli da podsete na ubistva dvojice kandidata za gradonačelnike

Srpska lista izlazi na izbore na Severu Kosova

Haradinaj pozvao građane da izađu na izbore, Srpska lista putuje za Beograd

AAK, NISM-a i PSD traže ocenu ustavnosti Tačijeve odluke o imenovanju članova CIK-a

Tači raspisao izbore za četiri opštine na Severu za 19. maj

Tači imenovao nove članove CIK-a

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.