Tači u Briselu sa Hanom i Tuskom o viznoj liberalizaciji i dijalogu

Hašim Tači i Donald Tusk
Foto: Kabinet kosovskog predsednika

Hašim Tači boravi u zvaničnoj poseti Briselu gde se sastao sa evropskim komesarom za proširenje, Johanesom Hanom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom. Sa najvišim predstavnicima EU Tači je razgovarao o viznoj liberalizaciji i dijalogu između Beograda i Prištine, kao i o izgledima Kosova i zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU, navodi se u saopštenju kabineta kosovskog predsednika.

Tokom boravka u Briselu Tači se zahvalio na podršci koju EU pruža Kosovu poslednje dve decenije i dodao da je region u statusu quo i da su zbog toga usporeni brojni procesi.

„Rešenje svih nesuglasica između zemalja Zapadnog Balkana, dinamičnost i veća posvećenost EU perspektivi zemalja Zapadnog Balkana najbolji su odgovor na ovu stagnaciju“, poručio je Tači.

Osim o potrebi prevazilaženja nesuglasica između zemalja Zapadnog Balkana na sastanku je bilo reči i o potrebi za postizanjem sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije, ali i viznoj liberalizaciji.

Građani Kosova gube strpljenje – odluka o vizama potrebna ove godine

Vizna liberalizacija takođe je bila tema današnjih sastanaka, a Tači smatra da je nakon ispunjenih svih kriterijuma usporavanje odluke o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova „besmisleno i neprihvatljivo, uprkos svim neprekidnim opravdanjima koje dolaze od EU i država članica“.

Građani Kosova, kao proevropski narod, počeli su da gube strpljenje. Odluka o vizama ove godine i posvećenost novoj dinamici u evropskim integracijama vratili bi izgubljeno poverenje u EU“, rekao je on.

Tači je nakon sastanka sa Tuskom izneo utiske sa sastanka i na svom Tviter nalogu.

„Odličan sastanak. Delimo mišljenje o tome šta treba raditi kako bi se obezbedila evropska perspektiva Kosova, uključujući i viznu liberalizaciju i dijalog. Kosovo, EU i susedi treba da sarađuju tako da možemo postići napredak ove godine, kao što naši ljudi zaslužuju“.

Kosovo uprkos najavama zvaničnika nije dobilo viznu liberalizaciju krajem prošle godine kada je poručeno da se očekuju vidljiviji rezultati u borbi protiv korupcije i kriminala, a predstavnici Kosova ne kriju svoje nezadovoljstvo zato što smatraju da to nije bila „fer“ odluka s obzirom da su ispunili sve tehničke uslove EU.

Ukinuti takse

Nakon sastanka sa Tačijem oglasio se i komesar Han navodeći da je u razgovoru sa Tačijem još jednom pozvao Prištinu da suspenduje takse. On je na Tviteru, pored poruke da dijalog treba nastaviti napisao i da je „ponovio poziciju EU da kontraproduktivne takse moraju biti suspendovane“.

Podsećamo, zanični dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine prekinut je početkom novembra prošle godine zbog odluke Prištine o uvođenju taksi od 100% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a ova Tačijeva poseta Briselu dolazi upravo pred prvi zvanični sastanak kosovskih i srpskih lidera posle prekida dijaloga, koji je najavljen za kraj aprila u Berlinu pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske, a u sklopu takozvanog Berlinskog procesa.

Pročitajte još:

Han: Verujem da će vize biti uklonjene 2020, ali da ne licitiramo sa datumima

Vučić iz Brisela posle trilaterale: Niko se neće u Briselu pojaviti dok ne ukinu porez, rade ono što pas maslom progutao ne bi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.