Dačić: Sijera Leone 18. država koja je povukla priznanje Kosova; Priština nema informaciju o povlačenju

Vest je ažurirana

Nakon što je predsednik Srbije sinoć najavio nova povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, prema navodima MSP Srbije, do toga je i došlo. „Sijera Leone povukla je priznanje Kosova kao nezavisne države“, izjavio je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, koji se nalazi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

Priština nema informacija o povlačenju

Ministar spoljnih poslova, Glauk Konjufca demantovao je navode srpskog kolege, Ivice Dačića da je Sijera Leone povukla priznanje Kosova, prenose prištinski mediji.

„Što se tiče konkretnog slučaja, nemamo šta da potvrdimo. To su tvrdnje gospodina Dačića“, rekao je Konjufca na konferenciji za medije.

Rekao je da je oko 12 zemalja izrazilo sumnju povodom priznanja Kosova, ali nije saopštio da li MSP ima dokumenata koji potvrđuju puvlačenja priznanja.

Po navodima Dačića ovo je 18 povlačenje priznanja Kosova, dok je prištinsko MSP i tokom prethodnog mandata kosovske vlade, kada je njime upravljao Bedžet Pacoli, takođe demantovalo uglavnom sve navode Beograda o povlačenju priznanja.

„Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN“, istakao je ministar Dačić.

Šef srpske diplomatije kaže da trenutno, od 193 članice UN-a, 92 zemlje priznaju nezavisno Kosovo, 96 zemalja ne priznaje Kosovo, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno uglavnom priznaju Kosovo, ali više ne glasaju za Kosovo.

„To znači da Kosovo više nema većinu u UN“, rekao je ministar Dačić.

Naglasio je da je ovo „otpriznavanje“ nezavisnosti Kosova od posebne važnosti za Beograd i podsetio da je Sijera Leone bila među prvim državama koja je priznala nezavisnost Kosova 2008. godine.

Ministar Dačić je rekao da je u Fritaunu imao uspešne razgovore sa predsednikom Republike, te da je dogovoreno da se bilateralni odnosi, koji su godinama bili u zastoju, unaprede.

„Predsednik je dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova da preispitaju svoj stav o priznanju Kosova“, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da se očekuje poseta predsednika Sijera Leonea u junu, pre čega će u Srbiju doći i ministarka spoljnih poslova, kako bi pripremila posetu.

Nova povlačenja priznanja najavio je sinoć predsednik Srbije iz Vašingtona. Poručio je da će do toga uskoro doći, potvrđujući tako ono što je i prekjuče kazao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić – da će uskoro otići u Afriku, gde će sa još jednom državom, čije ime nije hteo da otkrije, pregovarati oko povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

Osim uklanjanja trgovinskih barijera, prestanak kampanje povlačenja priznanja od strane Srbije, jedan je od uslova kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, za ukidanje taksi.

Međutim, Beograd odbija da prihvati ovaj uslov, zahtevajući da ukoliko Srbija prestane sa sprovođenjem kampanje za povlačenja priznanja, da ujedno Priština obustavi kampanju za nova priznanja.

„I to sam im rekao više puta svima da smo uvek spremni da sednemo kada povuku takse Albanci i kažemo nemojte da tražite priznanje mi nećemo da provodimo otpriznavanje“, rekao je srpski predsednik sinoć iz Vašingtona.

Sijera Leone, koja se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, 18. je država koja je povukla priznanje Kosova prema navodima Srbije. Priznanje Kosova je do sada, osim najnovijeg, povuklo ili suspendovalo još 17 zemalja, i to: Republika Nauru, GanaTogo, Centralnoafrička Republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Sa druge strane, prema podacima MSP-a Kosova, Kosovo je priznalo 116 država, poslednji je to učinio Barbados još u februaru 2018., a pre toga Madagaskar u novembru 2017.

Da je Kosovo priznala i Jamajka nedavno je saopstio kosovski predsednik, Hašim Tači. Međutim, ove navode je već narednog dana demantovalo Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje.

A portal nova.rs došao je u posed dokumenta i objavio notu odpriznanja:

FOTO: Nova.rs. portal


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.