Ministarka spoljnih poslova Jamajke demantovala navode o priznanju Kosova

Zastava Jamajke
Foto: Wikipedija

Ministarka spoljnih poslova Jamajke, Kamina Džonson Smit, demantovala je navode kosovskog predsednika, Hašima Tačija da je ova država priznala nezavisnost Kosova.

Tokom jučerašnjeg dana, kosovski predsednik, Hašim Tači, pohvalio se na Tviteru da je Jamajka priznala nezavisnost Kosova.

Naveo je da ga je o priznanju obavestila amasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku, te da je „jučerašnje priznanje, rezultat teškog rada i višegodišnjeg lobiranja, uključujući kongresmena Eliota Engela“.

Međutim, već narednog dana, ove navode demantovala je ministarka spoljnih poslova JamajkeKamina Džonson Smit.

„Do današnjeg dana Jamajka nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu“, poručila je u objavi na Tviteru retvitujući objavu kosovskog predsednika, Hašima Tačija, da je Jamajka priznala Kosovo.

 

Petrit Seljimi zahvalnost Jamajka
FOTO: Printscreen/Twitter

Osim kosovskog predsednika, zahvalnost Jamajci i rukovodstvu ove države tokom jučerašnjeg dana izrazio je i kosovski premijer, Aljbin Kurti, kao i drugi prištinski zvaničnici.

Poslednja država koja je priznala Kosovo je Barbados još u februaru 2018., a pre toga Madagaskar u novembru 2017., i to je prema podacima MSP-a Kosova  116. država.

Sa druge strane, Srbija poslednjih nekoliko godina aktivno lobira na sprečavanju daljih priznanja, ali i za povlačenje priznanja Kosova kod onih država koje su to već učinile, uz obećanje srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, da će ovaj broj pasti na ispod 100, a da će onda nastaviti i dalje. Tako je prema podacima srpskog MSP, 17 država to već učinilo. Poslednji slučaj je bila Republika Nauru u novembru prošle godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.