Vučićeva poseta SAD: Preciziranje Ahtisari ++ ali bez rešenja za Kosovo pre izbora

Vučić
Foto: Budućnost Srbije AV, Instagram

“Odlazak Vučića u SAD trebalo bi da donese rešenje kosovskog problema, prema Ahtisarijevom Plus, plus planu, o čijim detaljima se za sad samo spekuliše”, kaže za Nova.rs Milan Mišić, spoljnopolitički komentator i nekadašnji dopisnik „Politike“ iz Vašingtona. Mišić očekuje da će u Vašingtonu doći do njegovog preciziranja.

“Time se ispunjava jedan od uslova Srbije koji je bio formulisan Vučićevim rečima da ne može jedna strana sve da izgubi, a druga sve da dobije. Vučić je spominjao da nemamo sada ništa na Kosovu i da bi i kvadratni metar dobro došao. Taj kvadratni metar ne mora da bude teritorija, to može da bude povećavanje zaštite i autonomije srpskih prostora nastanjenih srpskom većinom”, kaže Mišić.

Ipak, dodaje da ne vidi kako će Amerikanci da ubede albansku stranu da se odrekne onoga što već ima, te da rešenje kosovskog pitanja sigurno ne može biti rešeno pre nego se završe izbori u Srbiji.

Na pitanje da li Vučiću odgovara novonastala situacija, on navodi da predsedniku Srbije odgovara stalno odlaganje i manevrisanje.

“Amerikancima se izgleda žuri da završe posao pre nego što se konsoliduju Evropljani kojima treba previše vremena da se organizuju, pa čak i da imenuju svog izaslanika za Balkan u okolnostima kada ih Amerikanci imaju dvojicu, i Palmera i Grenela koji je izuzetno blizak Trampu, kaže Mišić.

Vujačić: Pitanje Kosova za SAD minoran problem

Međutim, bivši ambasador SAD Ivan Vujačić smatra da je pitanje Kosova za Ameriku “minoran problem”.

“Iz američkog aspekta tema Kosova je nešto što bi trebalo da se reši, ali je mnogo veća stvar za Trampovu kampanju to što povlači trupe iz Avganistana”, kaže Vujačić i dodaje da neće doći do pomaka u pregovorima pre američkih izbora, a ni Vučić nema vremena jer sada idu i izbori u Srbiji.

Na pitanje da li će Berlin pokušati da preuzme primat u pregovorima, Vujačić odgovara da će to da uradi EU.

“Mislim da Berlin neće, ako je naš posao i krajnji cilj da idemo u EU, onda će EU biti glavna u odlučivanju o tim stvarima. A obaška što su Amerikanci i Evropljani više podeljeni sada po čitavom nizu tema uključujući i Kosovo, nego ikada u istoriji posle Drugog svetskog rata”, zaključuje Vujačić.

Nova.rs

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.