Pacoli u Parizu na Frankofoniji: Madagaskar priznao Kosovo

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, zvanično je prihvatio Verbalnu notu o priznanju Republike Kosovo kao nezavisne i suverene države od Republike Madagaskar, nakon sastanka sa svojim kolegom iz ove zemlje, a na marginama sastanka Frankofonije, koji se održava u Parizu.

KoSSev: Oprečne poruke srpskog i kosovskog ministra spoljnih poslova sa istog događaja

Suprotne poruke samo nekoliko sati pre vesti o priznanju Kosova od strane Madagaskara koju je sa svojim pratiocima na Fejsbuku podelio kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, imao je njegov srpski kolega, sa istog događaja u Parizu:

"Razgovarao sam s ministrima niza zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i od njih sam dobio uveravanja da će ostati pri svom stavu. Razgovarao sam i s ministrima zemalja koje preispituju svoje stavove u vezi za odlukom njihovih administracija koje su ranije priznale takozvano Kosovo, ali ćemo te informacije sačuvati za naše potrebe da bismo onemogućili da druga strana radi u kontra smeru," objasnio je Dačić.  

I Dačić i Pacoli borave u Parizu na samitu frankofonskih zemalja. I Kosovo i Srbija su članovi posmatrači ove međunarodne organizacije koja predstavlja skup država i regiona koje koriste francuski za nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik, a kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici ove organizacije, zemlje Frankofonije dele i humanističke vrednosti koje promovišu francuski jezik.

"Čestitam Kosovu, hvala Madagaskaru. Od danas, Kosovo i Madagaskar imaju više od prijateljstva. Moja iskrena zahvalnost narodu predsednika Madagaskara i vlade," izjavio je ministar spoljnih poslova Pacoli.

U okviru ovog sastanka, sagovornici su izrazili svoje uzajamne obaveze za produbljivanje saradnje između dve zemlje i dva naroda, kao i uspostavljanje diplomatskih odnosa kako bi se otvorio put za diplomatska predstavljanja na ambasadorskom nivou između dve zemlje.

Madagaskar je velika ostrvska zemlja na jugoistočnoj obali afričkog kontinenta sa 24.89 miliona stanovnika. Glavni grad  je Antananarivo.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.