Za tri godine poginulo 113 pešaka, 3640 povređeno

Nadvožnjak i podvožnjak za pešake
FOTO: Kosovapress

Na Kosovu se nastavlja sa procesom projektovanja i izgradnje nadvožnjaka i podvožnjaka za pešake koji se ne koriste jer prethodno nije sprovedena detaljna analiza, piše Gazeta Express. Upravo zbog odabira neadekvatnih lokacija za ove projekte građani su prinuđeni da prelaze preko puta čak i tamo gde to nije predviđeno, a zbog čega na godišnjem nivou više od 1000 pešaka bude povređeno, navodi ovaj medij.

Prema navodima Kosovske policije, broj saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali pešaci je velik.

U 2017. godini bilo je 44 smrtnih slučajeva usled saobraćajnih nesreća, u 2018. 29, a u 2019. – 40.

Kada je reč o pešacima koji su pretrpeli povrede usled saobraćajnih nesreća, broj je mnogo veći. Tokom 2017, bilo je 1322 slučaja, u 2018. 1225 slučajeva, a u 2019. ukupno 1093 slučaja.

Prema navodima stručnjaka za saobraćaj, Visara Badžukua (Visar Baxhuku), upravo neadekvatno planiranje nadvožnjaka i podvožnjaka dovodi do toga da pešaci ne koriste naznačena mesta da pređu put.

Pešački prelazi postavljeni na neodgovarajućim mestima takođe povećavaju broj saobraćajnih nesreća, tvrdi, te dodaje da od sto umrlih, 25 su prema statističkim podacima pešaci.

Ovaj medij piše da se sa Badžukom slažu mnogi građani, međutim, isto mišljenje ne deli Habib Ćori (Habib Qorri) iz sektora za javne usluge u Prištini koji je za KosovaPress rekao da se sprovodi analiza pre ovakvih radova te da se upravo nakon završene analize bira odgovarajuća lokacija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.