Tači: Jamajka priznala Kosovo

Zastava Jamajke
Foto: Wikipedija

Kosovski predsednik Hašim Tači objavio je da je Jamajka priznala Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu.

On je ovu informaciju na svom Tviter nalogu podelio kao „dobre vesti“.

„Upravo sam obavešten od naše amasadorke Vljore Čitaku da je Jamajka priznala Republiku Kosovo kao suverenu i nezavisnu. Znam da je ovo rezultat teškog rada i višegodišnjeg lobiranja, uključujući kongresmena Eliota Engela. Dobar posao. Hvala vam dragi prijatelji iz Kingstona!“ napisao je kosovski predsednik na Tviteru.

Iz Beograda se još uvek niko nije oglasio, a do sada su iz Beograda i Prištine neretko stizale potpuno oprečne informacije u vezi sa brojem zemalja koje priznaju kosovsku nezavisnost.

Poslednja država koja je priznala Kosovo je Barbados još u februaru 2018., a pre toga Madagaskar u novembru 2017., i to je prema podacima MSP-a Kosova  116. država.

Sa druge strane, Srbija poslednjih nekoliko godina aktivno lobira na sprečavanju daljih priznanja, ali i za povlačenje priznanja Kosova kod onih država koje su to već učinile, uz obećanje srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, da će ovaj broj pasti na ispod 100, a da će onda nastaviti i dalje. Tako je prema podacima srpskog MSP, 17 država to već učinilo. Poslednji slučaj je bila Republika Nauru u novembru prošle godine.

Upravo je zahtev za prestanak ovakve kampanje iz Beograda prioritetan ne samo za Prištinu, već i za one međunarodne zvaničnike koji podržavaju kosovsku nezavisnost. Poslednji u nizu je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog dva rukovodstva Ričard Grenel, koji je od Prištine zatražio ukidanje taksi, a od Beograda prestanak tzv. kampanje odpriznavanja.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.