Vučić iz Vašingtona najavio nova povlačenja priznanja

Vučić vašngton SAD
FOTO: Tanjug/live

U kratkom roku uslediće nova povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, izjavio je predsednik Srbije iz Vašingtona posle sastanaka sa zemenikom ministra za odbranu Dejvidom Norkvistom. Poručuje i da SAD nisu tražile nikakav ustupak od Srbije u zamenu za ukidanje taksi Prištine.

Sjedinjene Države nisu tražile nikakav ustupak od Srbije u zamenu za ukidanje taksi Prištine, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu, prenosi Tanjug.

„Gospodin Grenel je jasno rekao prvo da se ukinu takse, a onda ćemo da razgovaramo o svemu drugom, poručio je predsednik Srbije iz Vašingtona.

A nakon ukidanja taksi uslediće razgovori o dijalogu – od formata do rešenja, tema, tvrdi Vučić.

Kaže da „postoji neka vrsta trke“ između Evrope i SAD, ali  i da će oni doći do zajedničkog stava i platforme o Kosovu. Međutim, predsednik u svemu tome vidi jedan problem:

„Ne mogu da sagledam kakvo to kompromisno rešenje može da bude ponuđeno a da i jedna i druga strana budu jednako nezadovoljne“.

O tome će razgovarati i tokom predstojeće posete Berlinu, gde će se sastati sa Angelom Merkel, najavio je.

Ono što je važno je da se nastavi dijalog i spusti tenzija, tvrdi, a da je ovo trenutak za neke „konkretne stvari“, to ne misli.

Kaže da će „gledati da sačuva svoje“, te da rešenje leži u kompromisu:

„I tražiću ga dok sam na funkciji, da li ću uspeti da ga nađem to je već druga stvar, to je jedini mogući ugao“.

Vučić se tokom jučerašnjeg i današnjeg dana sastao se sa više američkih zvaničnika sa kojima je razgovarao o regionu ali i Kosovu.

Glas Amerike javio je da je večeras već došlo do susreta sa Hašimom Tačijem.

Pre susreta sa Tačijem kazao je da ga je video hiljadu puta i da „to nije neka velika novost“. Sa druge strane, kaže da bi voleo da zna „šta oni žele“, osim onog što je danas čuo „po deset puta – nateraćemo Srbiju da prizna Kosovo“.

„Dobro, ‘ajde, polako samo sa tim, sa tim da ste vi mnogo jaki a mi mnogo slabi. Samo ‘ajde da vidimo je l’ vi imate nešto drugo da ponudite osim toga, je l’ imate svest da je potrebno za nešto stvarni kompromis u razgovorima a ne to ‘Srbija će morati da prihvati ultimatume i da služi našim interesima’. Da vidimo da li će morati“.

I dok Kurti kao uslov za ukidanje taksi osim uklanjanja trgovinskih barijera zahteva i da Srbija prestane sa kampanjom povlačenja priznanja, predsednik Srbije najavljuje upravo nastavak kampanje, potvrđujući tako ono što je i juče kazao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Uskoro ide u Afriku, gde će sa još jednom državom, čije ime nije hteo da otkrije, pregovarati oko povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

„Ja očekujem u kratkom narednom roku nova povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. Tako da oni neka kažu šta im je želja. I to sam im rekao više puta svima da smo uvek spremni da sednemo kada povuku takse Albanci i kažemo nemojte da tražite priznanje mi nećemo da provodimo otpriznavanje„, kaže srpski predsednik.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.