Dačić: Gana povukla priznanje Kosova, Priština obaveštena ali ćuti; Ziberaj: Lažna vest

Foto: Fejsbuk, Bled Strategic Forum, caption

Vest je ažurirana

Poslednja država u nizu koja je po navodima srpske diplomatije povukla priznanje nezavisnosti Kosova je Republika Gana. Kako je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, saopštio ovoga jutra za TV Prva, ovo je 16. povlačenje nezavisnosti Kosova i dolazi od najveće do sada zemlje iz Afrike sa kojom Srbija ima tradicionalno prijateljske odnose.

Ziberaj: Lažna vest

Savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova, Jetljir Ziberaj (Jetlir Zyberaj) potom je u izjavi za Telegrafi, navode srpskog ministra spoljnih poslova definisao kao „lažnu vest“.

„To je stalna propaganda i prljava kampanja Ivice Dačića, te je beskorisno gubiti vreme s njim. Gana ima akreditovanog ambasadora na Kosovu. Gana ima počasnog konzula na Kosovu koji ih zastupa. Nedavno se ministar Pacoli sastao sa ministrom spoljnih poslova Gane u sedištu UN-a u Njujorku“, rekao je Ziberaj.


KoSSev je u više navrata pokušao da dobije komentar iz kosovskog MSP na navode srpskog ministra spoljnih poslova, međutim, do objavljivanja ove vesti, odgovor nismo dobili.

„Hteo sam da vam ekskluzivno saopštim najnoviju vest, a to je da je za vikend stigla Nota iz ministarstva spoljnih poslova Gane“, poručio je Dačić ovog jutra.

To je, po rečima ministra spoljnih poslova Srbije, 16. nota o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova.

„Gana je najveća zemlja koja je do sada to učinila, ima oko 30 miliona stanovnika i tri puta je veća od Srbije. Gana je bila tradicionalni prijatelj Jugoslavije“, poručio je Dačić.

Povlačenju priznanja, prethodili su razgovori na svim nivoima, koji su trajali skoro godinu dana, tvrdi.

Ministar spoljnih poslova Srbije ukratko je prepričao novinaru TV Prva sadržaj Note, naglasivši da se „trenutna vlast u Gani ne slaže sa odlukom prethodne vlasti“.

„Tvrde da je odluka o priznanju bila pogrešna i da je bilo kršenje Helsinške povelje i Rezolucije 1244 i da treba poštovati rezultate dijaloga“.

Novo povlačenje priznanje je „ozbiljan pokazatelj da Srbija radi na ovoj temi“ i „time pokazujemo da to pitanje nije rešeno“, tvrdi.

Uz novo povlačenje priznanja stiže i najava o još nekoliko koja će uslediti do kraja godine.

„Mogu da kažem da će do kraja godine sigurno biti još tri četiri zemlje“.

Šef srpske diplomatije je potom novinarima rekao da je Gana zapravo donela notu 7. novembra, a da je dan kasnije poslata Kosovu, ali da „kosovske vlasti o tome ćute“, prenosi Beta.

I dok danas iznosi navode o novom povlačenju priznanja koje je stiglo tokom vikenda i najavljuje nova povlačenja, samo pre 20 dana, Dačić je poručio da više „ne sme da priča“ o novim povlačenjima jer će, „ovi na Kosovu pasti u nesvest od toga“.

Kosovska diplomatija je u prošlosti na vesti o povlačenju priznanja reagovala demantima, odnosno snažnim kritikama zbog „prljave kampanje koju vodi Srbija“.

Sa druge strane, izuzetak je svakako funkcioner PDK i zamenik kosovskog premijera u ostavci, Enver Hodžaj (Enver Hoxhaj), koji je još septembra meseca rekao da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, a da ima informacije da još 10 zemalja može učiniti isto, prenela je tada prištinska Koha.

Kampanja povlačenja priznanja, tačka je ponosa za srpskog šefa diplomatije Ivicu Dačića koji neretko u javnosti iznosi detalje svojih diplomatskih misija, a kaže da mu je cilj da broj zemalja koje su priznale Kosovo bude manji od polovine zemalja članica UN, što je 97.

On optužuje vladu Kosova da na spisku od 116 zemalja koje su navodno priznale nezavisnost Kosova, stoje zemlje koje se nikada nisu izjasnile po tom pitanju.

Prema podacima koji su dostupni na Internet stranici kosovskog ministarstva spoljnih poslova, Republika Gana je bila 85 zemlja koja je 23. januara 2012. priznala nezavisnost Kosova. Dok je od ukupno 116 koje se nalaze na spisku, poslednje priznanje stiglo sa Barbadosa 15. februara 2018.

Priznanje Kosova su do sada, prema potvrdi iz Beograda, povukle Togo, Centralnoafrička republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Gana -nota
Foto: Pink.rs


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.