Centralnoafrička Republika poslala notu – ne priznaje Kosovo

Foto: RTS

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a saopštio da je sinoć dobio diplomatsku notu iz Centralnoafričke Republike u kojoj se navodi da ta zemlja ne priznaje nezavisno Kosovo. „Postoji još jedna zemlja koja je donela takvu odluku, ali mesec dva neću da objavljujem, da ne bih iritirao predstavnike međunarodne zajednice“, rekao je Dačić.

Ispuniću obećanje kada broj zemalja koje nisu priznale Kosovo bude 96

Ivica Dačić je rekao da se Centralnoafrička Republika nalazi na spisku zemalja koji ima Priština, a koje su navodno priznale Kosovo.

„Obaveštavam javnost da je Centralnoafrička Republika 14. zemlja koja je ili povukla, ili suspendovala ili precizirala svoj stav da ne priznaje Kosovo jer je ona na spisku zemalja koji vodi Priština, a u kojem se navodi da ih je priznala“, rekao je Dačić.

Centralnoafrička Republika je 1960. godine stekla nezavisnost od Francuske. Zauzima površinu od 622.984 kilometara kvadratnih i u njoj živi oko 4,6 miliona stanovnika.

Glavni grad je Bangi, a većina stanovnika su hrišćani. Centralnoafrička republika ima polupredsednički parlamentarni sistem.

Naveo je da je on u Centralnoafričkoj Republici bio prošle godine i da je tada predsednik te zemlje izrazio čuđenje povodom navodnog priznanja.

„Dobili smo zvaničnu notu, od strane Centralnoafričke Republike i u potpisu ministarka koja kaže da su oni posle mog zahteva napravili istragu da li postoji ili ne postoji ta odluka. Oni kažu da ne postoji, nikakvo pismo kojim je Centralnoafrička Republika zauzela stav o Kosovu“, rekao je Dačić.

Navodi se i da oni ne mogu da zastupaju poziciju koja je različita od međunarodnog prava i da se zalažu za dijalog i podržavaju suverenitet Srbije i vladavinu prava.

Ponovo je izrazio sumnju u spisak Prištine na kom se nalazi 116 zemalja koje su navodno priznale Kosovo i objasnio da Srbija radi na identifikaciji onih koji ne treba da budu na tom spisku, kao i onih koje jesu priznale Kosovo, ali koje su spremne da preispitaju tu odluku. Tvrdi da je sada broj zemalja koje priznaju Kosovo ispod 100, a da je cilj Srbije da taj broj bude ispod polovine zemalja članica UN koje broje 193 članice.

„Kada taj broj bude 96 ili ispod toga, ja mogu da smatram da sam završio ono što sam obećao“, rekao je Dačić.

Ovo je 14. zemlja koja je povukla svoj stav o priznavanju Kosova, odnosno precizirala ga, rekao je Dačić.

To su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Dačić je rekao da postoji još jedna zemlja koja je donela takvu odluku, ali da mesec-dva neće da objavljuje koja da „ne bi iritirao predstavnike međunarodne zajednice“.

Dok se nešto ne dogovori, mi imamo zvaničan stav – ne priznajemo Kosovo

O politici Srbije prema Prištini kaže da ima jedan cilj, da Prištini stavi do znanja da – „nije gotovo, morate da pregovarate sa Srbijom“. Objašnjava da uprkos dogovora Prištine sa Borkom Stefanovićem o regionalnom predstavljanju Kosova sa fusnotom, Priština nastoji da se predstavlja kao država koja više ne mora da pregovara sa Beogradom.

Dačić odbija kritike Prištine da je srpska politika prema Prištini agresivna – šta je tu agresivno, što idemo i pitamo jeste li priznali Kosovo? Istovremeno, ocenjuje da su dupli aršini to što za Kosovo lobiraju „islamske države“, a Srbiji se sugeriše da ne brani svoj suverenitet.

„Dok se nešto ne dogovori za okruglim stolom, mi imamo svoj zvaničan stav – mi ne priznajemo Kosovo. Pozivamo naše prijatelje da ne priznaju Kosovo, sačekajte kraj dijaloga, priznajte rezultate tog dijaloga. Gde smo se mi to obavezali da njih podržavamo? Gde smo se obavezali da oni budu članovi INTERPOL-a“, poručio je danas.

Na konstataciju novinarke da dok Srbija nastavlja politiku koju Priština smatra agresivnom, oni ipak pokazuju da imaju mogućnosti da donesu jednostrane odluke, poput one o taksama, koje i otežavaju život Srba na KiM i blokiraju dijalog, Dačić objašnjava da postoji razlog zašto Prištini prolazi odluka o taksama.

„Nemačka ima već jedan stav savetnika Angele Merkel koji su oni fiksirali kod same Angele, a to je da ona ne ne prihvata bilo kakve sada promene, Kosovo je priznato i ćao. S druge strane, Makron, pa i američka administracija prihvataju i kažu – mora da se postigne dogovor. Kad neko kaže mora da se postigne dogovor, to znači da oni smatraju da stvar nije gotova. S treće strane, oni uopšte ne obaveštavaju Brisel o tim nekim svojim bilateralnim inicijativama, Amerikanci uopšte ne navijaju da ta inicijativa uspe, tako da kad podvučete crtu, videćete da, čak je i Haradinaj jednom prilikom rekao –ako mi Nemačka kaže jasno i precizno ukinite takse, ja ću to da uradim – i pitam ja sad sve, šta to znači? Znači da im niko nije rekao.“

Izbor novog visokog predstavnika za spoljnu politiku Evropske unije neće mnogo promeniti stvari, smatra Dačić. Ukoliko sadašnji kandidat, Španac Žozep Borel, bude odabran, biće pozitivno to što dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, ali Dačić upozorava da „neće ni njemu biti lako, vršiće se pritisak da se on ne bavi time, nego da odabere nekog specijalnog predstavnika“, najavljuje šef srpske diplomatije.

Komentarisao je i trenutnu političku situaciju u Prištini. Opisuje je kao „nastavak političke farse“ sa ciljem blokade dijaloga. Tvrdi da je Priština „iznenađena politikom pojedinih zemalja“ i da nastoje da ih sada vrate na „politiku autopilota – to je, ljudi, vi ste priznali Kosovo, šta sad više imamo da razgovaramo“, objašnjava Dačić.

Haradinajevu ostavku tumači kao potez koji treba da mu pomogne da pobedi na izborima, dok istovremeno Tačiju i PDK, izbori ne odgovaraju, smatra Dačić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.