Od korone nema zaštićenih, čak ni među bebama – sve više mališana sa upalom pluća

Poslednja godina, a naročito poslednji dani pokazali su nam da zaštićenih od koronavirusa nema. Čak ni među bebama. U poslednjih trideset dana udvostručen je broj pacijenata u Dečjoj bolnici KBC „Dr Dragiša Mišović“, a sve više mališana ima i upalu pluća.

U Dečjoj bolnici KBC „Dr Dragiša Mišović“ prvi pacijent primljen je 20. marta, jednomesečna beba iz Valjeva. Do sada su zbrinuli oko 750 pacijenata.

Najmlađi pacijent ima 10 dana. U drugoj sobi je najstarija pacijentkinja u Dečjoj bolnici, 17-godišnjakinja koja se izborila sa obostranom upalom pluća i uskoro izlazi iz bolnice. Dečak na kiseoniku ima samo 15 godina. Beba Novak već je kod kuće.

„Bebica je bio nervozna, slabo je spavao, jeo je, ali već je počela i temperatura i onda smo krenuli kod doktora. Snimak pluća pokazao je da je začetak zapaljenja i odmah su nas uputili ovde“, kaže Novakova majka Mirjana Pašaković iz Raške.

Tu je trenutno 28 dece i 20 pratilaca.

„Ja mislim da je sad to ovaj novi britanski soj za koji čujemo da se u opštoj populaciji 80–90 posto identifikuje. Taj novi britanski soj, za koji znamo iz literature, iz iskustva drugih zemalja, sada je i kod nas, prijemčiviji je za decu. Da li se promenilo u virusu nešto sad napada te mlađe organizme ili su deca društveno aktivnija, to ne možemo potpuno reći“, navodi Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje bolnice KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Od početka epidemije situacija u bolnici se menjala, ali neke slike ne blede.

„Ostala je upečatljiva slika, bebe koja je bila primljena sa svojom mamom i sestricom od 10 godina. Mama je bila jako loše, vodili smo je na analize. I situacija kada ta devojčica lupa u staklo i kaže hoće li meni neko da pomogne, beba plače. Naravno, da smo tu bili, ali ona nije znala da li će se mama vratiti“, ispričala je Zorica Radošević, glavna sestra Dečje bolnice KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Da im dani lakše prođu, mališanima pomaže i učiteljica Bilja. Devetogodišnja Lena dobila je pet iz srpskog jezika, a na red je došla matematika i deljenje.

„Malo je neobično, nismo navikli, ja sam jedini učitelj u Srbiji koji radi u kovid bolnici“, priča učiteljica Bilja.

U ovom trenutku se ne razmišlja o vakcinaciji dece, naši lekari prate istraživanja na osnovu kojih će doneti odluku.

RTS

Detaljnije dnevne informacije o koronavirusu pratite u našem blogu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.