Britanski ambasador: Neke zemlje povukle priznanje, MSP Kosova: Apsolutno netačno

Ambasador Velike Britanije u Prištini Ruairi O’Konel, FOTO: Tviter nalog ambasadora O’Konela

„Nažalost, neke zemlje su povukle priznanja Kosova,“ napisao je danas na svom Fejsbuk profilu ambasador Velike Britanije u Prištini Ruairi O’Konel. Međutim, ubrzo je šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova ove tvrdnje odbacio kao netačne, prenose kosovski mediji.

Britanski ambasador redovno odgovara na pitanja svojih pratilaca putem društvenih mreža. Tako je na jedno od pitanja potvrdio da je došlo do povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti nekih država.

„Nažalost, neke zemlje povukle su priznanja Kosova. Ne mislimo da postoji razlog za to. Kosovo ispunjava sve kriterijume da bude nezavisna država. Mi smo priznali Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu,“ rekao je.

Jedno od pitanja ticalo se korekcije granica. Ovaj diplomata potvrđuje da se pozicija Velike Britanije povodom ovog pitanja nije menjala još od 2005.

Na navode O’Konelija ubrzo je reagovao šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Ziberaj koji je rekao da su navodi o povlačenju priznanja „apsolutno netačni“, preneli su kosovski mediji.

„Mi smo u kontaktu sa američkim državnim sekretarom sa kojim stalno komuniciramo, kao i sa međunarodnim partnerima, to apsolutno nije tačno,“ rekao je Ziberaj.

Ziberaj je dodao da bi Ministarstvo spoljnih poslova u Prištini bilo odmah obavešteno u slučaju da neka zemlja povuče priznanje.

Da je Unija Komora deseta zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova nedavno je izjavio srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na konferenciji za štampu sa svojim kolegom iz Unije Komora. Dačić je tada notu o povlačenju priznanja prevedenu na srpski jezik dodelio i prisutnim novinarima.

Dačić je 4. novembra, takođe, izjavio da je Grenada deveta zemlja koja je povukla priznanje. Dok je Priština tada izjavila da su to lažne vesti. Pre pet dana ovaj ministar rekao je da je karipska država Dominika, takođe, suspendovala priznanje nezavisnosti Kosova do okončanja dijaloga Beograda i Prištine. Tada je, takođe, ministar spoljnih poslova Kosova ove navode definisao kao „lažnu vest“.

Pročitajte još:

Dačić: Unija Komora deseta zemlja koja je povukla priznanje, neće glasati za članstvo Kosova u INTERPOL-u

Beograd: Još jedno povlačenje priznanja; Priština: Još jednom lažne vesti

Dačić: Dominika suspendovala priznanje Kosova do okončanja dijaloga; Priština negira

Dačić: Papua Nova Gvineja šesta zemlja koja je povukla priznanje Kosova

Posle note o povlačenju priznanja: „Liberija ponovo potvrđuje bilateralne odnose sa Kosovom“

Gojković: Gana će preispitati odluku o Kosovu. Mediji: Kosovska diplomatija ćuti

Dačić: Od mene za Dan nezavisnosti Kosova – Burundi povukao priznanje

Da li je Lesoto povukao priznanje: „Lepe vesti, biće ih još“, „lažne vesti, manjak demokratije“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.