Gojković: Gana će preispitati odluku o Kosovu. Mediji: Kosovska diplomatija ćuti

Gana će preispitati odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova – poručeno je juče nakon sastanka predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Maje Gojković i predsednika Parlamenta Republike Gane, Arona Majkla Okvaj. Kosovski mediji, sa druge strane – izveštavaju – „dok srpska država nastavlja sa lobiranjem protiv kosovske nezavisnosti, kosovska diplomatija ćuti“.

„Razgovarali smo o stavu Republike Gane prema samoproglašenoj nezavisnosti KiM-a i sa zadovoljstvom moj uvaženi sagovornik je rekao da će posebno pitanje o statusu Kosova i Metohije biti ponovo razmotreno u Republici Gani i da je to jedno važno pitanje za njih,“ rekla je Gojković na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Podsetimo, šef srpske diplomatije je u više navrata poručivao da će broj priznanja Kosova spasti ispod sto. Poruke o smanjenju broja priznanja stizale su istovremeno sa porukama Predsednika Srbije da se nada potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom koji bi, prema najavama u javnosti, mogao da se tiče učlanjenja Kosova u UN i formiranje ZSO-a.

A njen kolega naveo je da uverava Gojković da će „skrenuti pažnju“ kako ministru spoljnih poslova Gane, tako i predsedniku, za kojeg kaže da ima odličan međunarodni status, i da veruje da će „federalne delegacije“ razgovarati o ovom pitanju „u zajedničkom interesu naših zemalja u budućnosti“.

Kosovska strana, međutim, ćuti. A mediji, osim što podsećaju da nema reakcije, navode i to da je kosovska diplomatija u više navrata vesti o „reviziji priznanja Kosova opisivala kao propagandu srpskih medija“.

Prema podacima kosovskog MSP-a, Gana je priznala Kosovo 2012. godine, a Kosovo ima 116 priznanja. Broj priznanja drugačiji je prema podacima Kancelarije za KiM i iznosi 108, odnosno 109 sa Givnejom Bisao za koju se navodi da je povukla priznanje.

Zvanični Beograd takođe je tvrdio da su priznanje Kosova do sada povukle još dve zemlje – Surinam i Burundi, dok je Priština ove navode demantovala.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.