Posle note o povlačenju priznanja: „Liberija ponovo potvrđuje bilateralne odnose sa Kosovom“

„Vlada Republike Liberije želi da opovrgne izveštaje na nekim međunarodnim i društvenim medijima o ukidanju diplomatskih odnosa sa Republikom Kosovo“ – saopšteno je danas na zvaničnoj Internet stranici MSP-a Liberije. Saopštenje je usledilo nakon informacije da je ova zemlja povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. „Ovo saopštenje ubedljivi je dokaz protiv lažnih vesti i divlje propagande Srbije protiv Kosova, kao što se dokazalo i sa državom Gvineja Bisao i Ganom i drugim zemljama,“ navоde iz Prištine.

„Prema informacijama iz saopštenja MSP-a (Kosova), Liberija je bila jedna od prvih država koja je priznala suverenitet Kosova, 30. maja 2008. godine, nakon deklaracije o nezavisnosti i ostaje privržena zajedničkom saopštenju o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Obe zemlje nastavljaju da uživaju međusobnu saradnju i prijateljstvo,“ stoji dalje u saopštenju na zvaničnoj stranici liberijskog MSP-a.

Samo dva dana ranije, ministar spoljnih poslova Liberije, Gbezongar Milton Findlej, predao je šefu srpske diplomatije, Ivici Dačiću, notu o, kako su preneli beogradski mediji, te potvrdio sam Dačić – povlačenju priznanja.

Zahvalnost je odmah potom stigla od Dačića, predsednice Narodne Skupštine, Maje Gojković, ali i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Sa druge strane, iz Prištine su odmah usledili demantiji, što je bio slučaj i danas, kada je ministarstvo spoljnih poslova Kosova objavilo i navode iz saopštenja liberijskog ministarstva.

„Činjenice protiv lažnih vesti: Vlada Liberije odbacuje lažne izveštaje srpskog ministra Ivice Dačića da je Liberija povukla priznanje Kosova,“ naveli su na svom Twitter nalogu, objavivši i fotografiju vesti o povlačenju priznanja i onu sa Internet stranice liberijskih kolega.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.