Štrpce: Uhapšeni Srbin i Albanac pod sumnjom za paljenje bagera za izgradnju MHE

Hapšenje policija

Regionalna istražna jedinica Kosovske policije iz Uroševca danas je u selu Donja Bitinja kod Štrpca izvršila pretres i privela dvojicu muškaraca – Srbina i Albanca, pod sumnjom da su zapalili dva bagera kojima su vršeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale u ovom mestu. Vest je kasno večeras za KoSSev potvrdio komandir policijske stanice u Štrpcu, Dragan Ivanović. Međutim, brat uhapšenog Srbina tvrdi da je umesto njegovog srednjeg brata, čije se ime nalazilo na nalogu za privođenje, uhapšen najmlađi brat, koji pri tom boluje od dečje paralize.

U selu Donja Bitinja već neko vreme izvode se radovi na izgradnji mini hidrocentrale kojoj se mnogobrojni meštani ovog, ali i susednog sela protive, te redovno organizuju proteste. U tom protestu zajedno učestvuju stanovnici i srpske i albanske nacionalnosti.

Ivanović je večeras u izjavi za KoSSev rekao da su u poslednjih nekoliko meseci zapaljena dva bagera kojima su izvođeni radovi.

Danas su pripadnici Kosovske policije priveli dvojicu muškaraca iz Donje Bitinje, upravo na osnovu sumnje, kako je dalje rekao, da su oni navodno podmetnuli požar, kao i zbog navodnih „pretnji prema nekim licima“.

Tokom akcije je izvršen pretres kuća u kojima žive osumnjičeni, a njima je danas određen i četrdesetosmočasovni pritvor.

Akciju je, inače, sprovela regionalna istražna jedinica, zbog toga što je u pitanju „velika vrednost pričinjene štete“, objasnio nam je Ivanović.

Ranije danas, hapšenje je potvrdio i Zoran Stanković, koji se našem portalu predstavio kao brat jednog od privedenih.

Međutim, on tvrdi da je uhapšena pogrešna osoba.

„Na nalogu je stajalo ime mog srednjeg brata A.S. a oni su priveli mog najmlađeg brata koji od detinjstva još boluje od dečje paralize“, u telefonskom razgovoru rekao nam je, kako se predstavio – Zoran Stanković.

Štaviše, prema njegovim rečima, u toku hapšenja njegovog brata, došlo je navodno do prekomerne upotrebe sile, kada je, kako svedoči, tokom pretresa kuće, jedan od pripadnika specijalne jedinice kundakom navodno udario po ruci njegovu majku. U trenutku kada smo sa njim razgovarali telefonom, potvrdio nam je da su bili na putu ka lekaru.

Ovaj potez policije ocenio je kao „čisto zastrašivanje“.

Međutim, komandir Dragan Ivanović, večeras nije imao druge detalje o samoj akciji, naglasivši da se nalazi na godišnjem odmoru.

Portparol policije u Prištini Baki Keljani se nije javljao na više poziva naše redakcije, a u međuvremenu obratili smo se Kosovskoj policiji u Prištini i pisanim putem.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.