Borelj predao Beogradu i Prištini predlog za rešenje nastale krize

Beograd Priština DIjalog Brisel
FOTO: KoSSev

Odnosi Beograda i Prištine biće u fokusu rasprave posvećene prilikama na Zapadnom Balkanu, na današnjem sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU).

Prema najavi, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borell) obavestiće šefove evropskih diplomatija o zastoju u dijalogu Prištine i Beograda te sastancima koje je on krajem prošle nedelje imao u Parizu, sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Borelj je potvrdio da je Beogradu i Prištini predao predlog za rešenje nastale krize.

„Moramo da nađemo izlaz za ovu krizu. Izneli smo predlog za izlazak iz krize, oni treba da ga razmotre. Radi se dobrom rešenju“, izjavio je Borelj uoči sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU).

Na ovom sastanku će se između ostalog raspravljati i o prilikama na Zapadnom Balkanu sa fokusom na novu krizu u odnosima na relaciji Beograd-Priština.

Očekuje se da na kraju rasprave, ministri inostranih poslova EU, ponove poziv za konstruktivno angažovanje strana u prevazilaženju izazova i smanjenu tenzija.

Oni će takođe tražiti napredak u procesu dijaloga ka postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa između dve strane.

Radio Slobodna Evropa

Pročitajte još:

Evropski ministri spoljnih poslova danas o kosovskoj krizi

Borelj sa Vučićem i Kurtijem o hitnim rešenjima za krizu; Evropa ne može da ima još jedan sukob na svom tlu

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.