Evropski ministri spoljnih poslova danas o kosovskoj krizi

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj danas će na Savetu za spoljne poslove EU, izvestiti šefove evropskih dilplomatija o razgovorima sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, koje je imao na marginama Pariskog mirovnog foruma prošle nedelje.

Cilj sastanaka u Parizu, kako je rekao Borelj posle susreta, “bio je da se odgovori na kritične izazove” u odnosima između Beograda i Prištine, a razgovori su se, kako je naveo, “fokusirali na pomoć stranama da pronađu hitno potrebna rešenja za trenutnu krizu i održavanje mira i stabilnosti na terenu”.

Sastancima je prisustvovao i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Ministarska debata danas će biti fokusirana pre svega na odnose Beograda i Prištine i biće neformalna. To znači da se ne očekuje da će zaključci sa diskusije biti objavljeni.

Visoki predstavnik Borelj će preneti suštinu tih razgovora na konferenciji za medije.

Borelj i šefovi EU diplomatija će u Briselu tražiti način da ubede Beograd i Prištinu da poštuju preuzete obaveze u okviru dijaloga.

Kako je Borelj rekao posle susreta u Parizu „kosovski Srbi bi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave sa svojim dužnostima”, dok bi Priština, kako je naveo, “trebalo da uskladi svoje postupke o registarskim tablicama sa ranijim sporazumima i da, bez daljeg odlaganja, pokrene pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština“.

Očekuje se da će Borelj i danas ponoviti svoju poruku iz Pariza, upućenu Beogradu i Prištini da “moraju da se konstruktivno angažuju i pokažu spremnost za kompromis i poštovanje svojih obaveza” i da je važno suzdržavanje od bilo kakvih jednostranih akcija i zapaljive retorike.

Stav EU, kao što je to više puta bilo podvučeno u Briselu, je da je od velikog značaja, u aktuelnom geopolitičkom okruženju, da se preko pregovora krene ka normalizaciji odnosa između dve strane, što je ključni faktor za njihovo napredovanje na evropskom putu.

Kako je rekao portparol Borelja Peter Stano, eskalacija situacije između Beograda i Prištine dovodi u opasnost „godine rada i rezultata i to može da ima posledice” ne samo na Beograd i Prištinu već i za region.

Sa druge strane, srpski predsednik Aleksandar Vučić je prošle nedelje kazao da ne očekuje mnogo od današnjeg sastanka, ukazujući na podršku Nemačke Kosovu sa jedne strane i Velike Britanije sa druge.

„Oni hoće njih na svaki način da pomažu i baš ih briga što mogu da izazivaju skandale svojim jednostranim potezima i suprotno se ponašaju. To je njihovo čedo i njihovo dete o kojem vode računa. Nema tu više tajni. Jasno je da su Nemci ti koji im pružaju podršku za sve protivpravne akte u EU, a van EU je to Velika Britanija“, kazao je Vučić novinarima prošle nedelje u Parizu.

Razgovaraće se i o drugim problemima zemalja regiona.

Visoki evropski zvaničnik je izjavio da će se razgovarati o „ozbiljnim ustavnim problemima u Crnoj Gori“ kao i o Bosni i Hercegovini i tome kako da zemlja napreduje na evropskom putu, posebno posle preporuke Evropske komisije da Sarajevo dobije status kandidata.

Zvaničnik smatra da situacija na Balkanu „nije laka“ i da je „puna izazova“ te da se EU „kao nikad dosada posvetila Zapadnom Balkanu“.

Sutrašnji ministarski sastanak takođe je priprema i za samit EU-Zapadni Balkan zakazan za 6. decembar u Tirani.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.