Nakon sastanka sa Osmani: Jablanović – nije trenutak za izbore na Severu; Rašić – tražio sam odlaganje

Jablanović Rašić
FOTO: KoSSev/Slobodno Srpski

Predsednik Partije kosovskih Srba (PKS), Aleksandar Jablanović, kazao je da je na sastanak sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani, došao kako bi čuo kakav je plan za održavanje izbora u četiri opštine na Severu Kosova. Kaže da su neka pitanja ostala nerazjašnjena, ali i da trenutno nema uslova da se ti izbori održe. Na ovom sastanku učestvovao je i predsednik Progresivno demokratske stranke, Nenad Rašić, koji tvrdi da je kazao Osmani da nema uslova za održavanje izbora, odnosno da je tražio odlaganje istih.

„O tome da li ćemo izaći na te izbore zavisi od mnogo okolnosti. Za nas Srbe zavisi od raspoloženja u našoj zajednici, pa i od stavova zvaničnog Beograda. Na kraju krajeva, kada se sve sabere i podvuče, mi moramo ipak da održavamo komunikaciju i pratimo određene signale koje nam Vlada Srbije šalje. Mi se tim signalima svakako nadamo u budućem periodu“, kazao je Jablanović, prenosi RTV Kim.

Ovu poruku je preneo nakon sastanka koji je organizovala kosovska predsednica, Vjosa Osmani, povodom određivanja datuma za održavanje izbora u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, a nakon što su tamošnji gradonačelnici i svi zaposleni podneli ostavke.

Jablanović je na ovom sastanku učestvovao zajedno sa Nenadom Rašićem iz Progresivno demokratske stranke. Kaže da su Osmani preneli nedoumice koje vladaju po pitanju održavanja izbora, odnosno kako bi se ti izbori sproveli.

„Jednostavno sada nije trenutak za te izbore. Videćemo, možda odgovore dobijemo u nekom budućem periodu, ali ja mislim da je, kako god se okrene, ustavno i zakonski gledano, rok krajnje brutalno kratak i nema tu nekog velikog prostora. Ono što mogu da vam kažem kao čovek koji dolazi sa Severa Kosova, da je raspoloženje većinskih građana na Severu, a to su Srbi, da na ove izbore ne treba izaći kako sada stvari stoje. Da li će se to nešto menjati i u kom pravcu, to mnogo zavisi od raspoloženja građana, od poteza vlade u Prištini ali i od poteza naše vlade u Beogradu“, kazao je.

Ujedno tvrdi da je koordinacija sa Vladom Srbije neophodna jer, kako ističe, ovo nisu obični izbori.

„Ovo su izbori u jednom specifičnom trenutku koji može da bude jako nepredvidiv“, kaže Jablanović i dodaje da u Prištini nisu dati odgovori na brojna pitanja vezana za ogranizaciju izbora.

„Izbori nisu samo rokovi, izbori su neki niz radnji koji treba da se sprovede – određena elementarna bezbednost mora da se omogući. Na Severu Kosova nismo imali normalne izbore ni kada je radilo blizu 600 policajaca. Kao politička partija vi ste dužni da prijavite skup 48 sati policijskoj stanici. Kojoj policijskoj stanici? U kojim školama će da se održe izbori? U kojim vrtićima? To su neka pitanja bez kojih se ne može dalje ići ni u kakav razgovor oko izbora“, kazao je Jablanović.

Jablanović je na pitanje o napadu na direktora NVO Aktiv Miodraga Milićevića od strane kosovskih specijalaca u blizini Jarinja, a što je potom demantovala Kosovska policija, rekao da situacija nije ni malo bezazlena.

„Situacija je jako napeta. Za sada je još uvek mirno zato što se građani trude da održe neki minimum reda i poštovanja nekih pravila i normi, ali ukoliko se ovaj bezbednosni vakum nastavi i bude trajalo nedeljama, biće nažalost sve više ružnih vesti sa Severa Kosova“, zaključio je Jablanović.

Rašić: Tražio sam odlaganje izbora

Predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić nakon ovog sastanka poručio je da je Osmani kazao da nema uslova za održavanje izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na Severu Kosova i da oni mogu samo da posluže za podizanje tenzija, ali i nasilje.

Rašić je predložio da se izbori odlože, odnosno da se prolongira njihovo održavanje. U tom smislu podsetio je da se bliži 21. novembar, odnosno datum kada će početi kažnjavanje vozača na Severu Kosova koji poseduju KM registarske oznake.

„Ja sam zamolio, a iskoristiću i ovu priliku da zamolim premijera i sve one koji su u lancu odlučivanja da rok koji je bio predviđen za preregistraciju ili početak izdavanja kazni, ili mera koje su predviđene za sankcionisanje ljudi koji voze KM, GL i ostale tablice, bude odložen kao što se i traži na deset meseci, da bi našli prostora da iole pričamo o izborima na Severu“, kazao je Rašić, takođe piše RTV Kim.

Navodi da ukoliko ne dođe do razumevanja od strane kosovskog premijera, Aljbina Kurtija i čitavog političkog establišmenta za trenutnu situaciju, da se boji da razgovora o rezultatima izbora uopšte neće biti.

„Jedna molba u ime svih Srba na Kosovu, a mogu da kažem i u ime svih Albanaca na Kosovu – da  rokovi, u ovom slučaju 21. novembar, budu pomereni zbog toga što moramo naći put tolerancije, razumevanja i prevazilaženja problema koje imamo sad“, kaže Rašić.

Na pitanje da li će članovi PDS-a koji su učestvovali na poslednjim izborima ući u Skupšitnu ukoliko im to bude ponuđeno, Rašić je rekao da razume razloge zbog kojih su poslanici srpske zajednice izašli iz parlamenta, ali je tražio da i oni razumeju njih.

„Nama na jugu jedini mehanizam, jedini način borbe je baš kroz institucije. Mi ćemo svim svojim kapacitetima, ukoliko bude bilo ponuđeno, pokušati da se izborimo kroz naše pravo kroz institucionalno delovanje u ovom slučaju. Bilo da se radi o premijeru, predsednici ili nekom drugom. Mi ćemo naše političko delovanje i naša prava tražiti kroz institucije“, kazao je Rašić posle sastanka sa Vjosom Osmani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.