Borel o novoj kosovskoj vladi: Intenzivnija saradnja EU i Kosova i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine

Žosep Borel

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borel pozdravio je jučerašnje izglasavanje nove kosovske vlade na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Borel se nada intezivnijoj diskusiji i saradnji o odnosima Evropske unije i Kosova, reformama i dijalogu pod okriljem EU, ali i ističe „da EU ostaje posvećena saradnji sa kosovskim institucijama i ljudima kako bi napredovali na evropskom putu“. Takođe, dodaje da se nada brzom nastavku dijaloga između Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik ocenio je da je pred Kosovom i EU dosta posla, vezanih za primenu odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Evropske reformske agende, ali i na promovisanju vladavine prava i društveno-ekonomski razvoj. Takođe dodaje da se moraju poboljšati regionalna saradnja, kao i dobrosusedski odnosi.

Borel poručuje da se raduje brzom nastavku dijaloga između Beograda i Prištine kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa.

„Trenutni status quo nije održiv. Ne postoji alternativa brzom nastavku pregovora o normalizaciji između Beograda i Prištine“ dodao je Borel.

Od Kosova očekuje da obnove angažovanje u regionalnim inicijativama i strukturama saradnje koje su, kako se navodi u saopštenju, u „korist Kosova“.

Izazovi sa kojima se Kosovo suočava su značajni, ali isto tako i potencijali Kosova, naglasili su u Briselu.

„Spremni smo da pomognemo Kosovu u Evropskoj reformskoj agendi i da nastavimo našu podršku u jačanju vladavine zakona za sve, poboljšanju javne uprave za pružanje usluga koje stanovništvo zaslužuje, stvaranju radnih mesta i rasta“.

O prvim reakcijama i sednicama čitajte u vestima:

Grenel: Očekujemo da Kosovo odmah ukine takse

Promene: Kurti preuzeo dužnost premijera, Osmani zamenila Tačijevu sliku sa Rugovinom

Emini: Nova generacija političara, očekivanja od vlade naglo porasla, nema ideje o širem konsenzusu za dijalog

Srpski analitičari: Ispoštovana želja birača, Kurtija treba podsećati na probleme srpske zajednice

Bajrami: Sa Kurtijem i Osmani na čelu, na Kosovu više ništa neće biti isto!

Čestitke Kurtiju i Osmani na vladi i poziciji predsednika parlamenta, PDK i PKS o Srpskoj listi i vezi sa Beogradom

 Izglasana nova kosovska vlada, Kurti premijer, Osmani predsednica skupštine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.