Srpski analitičari: Ispoštovana želja birača, Kurtija treba podsećati na probleme srpske zajednice

Sednica vjosa izabrana za predsednicu skupštine
FOTO: KoSSev

Formiranje nove vlade u Prištini sa predsednikom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem na čelu dobra je vest, pre svega zbog političke stabilnosti i mogućnosti oživljavanja dijaloga sa Beogradom. Međutim ono što ostaje da se vidi je kako će nova vlada rešavati problema srpske zajednice, saglasni su politički analitičari iz srpske zajednice na Kosovu, politikolog iz Gračanice, Stefan Filipović, izvršni direktor NVO „Aktiv“, Miodrag Milićević i programski direktor Aktiva Miodrag Miki Marinković.

Filipović: Kurti često slao iskrene poruke Srbima, sviđalo se to nama ili ne, treba ga podsećati na obećanja
Stefan Filipović politikolog
FOTO: Printscreen/RTV Kim/Dogovor

Politikolog iz Gračanice, Stefan Filipović izglasavanje vlade na čelu sa Kurtijem vidi kao poštovanje volje građana i kao dokaz funkcionisanja demokratskog procesa na Kosovu.

„Ovo je treći izborni ciklus u kojem su manje-više Samoopredeljenje i Aljbin Kurti pobedili i praktično i simbolički, a tek sada je ta pobeda doživela da se ostvari praktično u smislu vlasti. Svi građani koji već par godina glasaju za Aljbina Kurtija i za Samoopredeljenje, ali i glasači koji su podržali jednu novu struju unutar LDK, mogu da imaju određenu satisfakciju i da budu srećniji jer su glasali za neku vrstu promena u okviru postojećeg političkog sistema“, navodi Filipović u izjavi za KoSSev.

Demokratski procesi, kako se ispostavilo, funkcionišu, poručuje.

„Ne samo u proceduralnom smislu, već je izborna volja građana ovom vladom ispoštovana. Ispoštovano je ono što su građani želeli, a to su manje-više promene“.

Glavni i odgovorni urednik lista „Koha Ditore“ Agron Bajrami, prethodno je za KoSSev formiranje nove Vlade Kosova takođe ocenio kao dobru vest, te da će vlada biti u svakom smislu nova, te da je sigurno to da sa Kurtijem na čelu Vlade i Osmani na čelu parlamenta, Kosovo više neće biti isto.

„Ne samo novi ljudi, već i nova politika i drugačiji način rada. Ne samo zato što su Kurti i njegova partija po prvi put na vlasti na nacionalnom nivou, već i zato što imaju jasne ideje šta žele u mnogim sektorima, naročito vladavini prava, borbi protiv korupcije, ekonomiji, zdravstvu i obrazovanju“ – ocenio je Bajrami za KoSSev.

Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

A šta će se desiti nakon izglasavanja vlade i koliko će ona trajati – „to su sve politički procesi koji ne zavise samo od unutrašnjih faktora i prilika“, dodaje Filipović.

Na pitanje kako će se formiranje nove vlade sa Kurtijem na čelu odraziti na srpsku zajednicu, Filipović navodi da to ne zavisi samo od vlade ili poslanika.

Predstavnicima Srba, sveštenstvu, civilnom društvu i običnim građanima poručuje da bi trebalo da podsete Aljbina Kurtija na sva obećanja srpskoj zajednici.

„Često je slao poruke Srbima i one su bile iskrene, dopalo se to nama ili ne. Podsetio bih na njegovu poruku da će nas pogledati u oči, da će doći doći, da će sesti sa nama, da će videti i pitati nas koji su to problemi koje mi imamo i da će da ih reši“.

Milićević: Ako su trzavice LVV-LDK obeležile predvladin period, dijalog sa Beogradom i borba protiv korupcije mogli bi da obeleže rad vlade 

I Miodrag Milićević izvršni direktor NVO „Aktiv“ ocenjuje da je formiranje nove kosovske vlade dobra vest, jer bi to moglo da znači stabilnost u političkom životu Kosova, ali i u konktekstu nastavka dijaloga sa Beogradom.

„Dobro je što su ministarstva proširena sa 12 na 15 i što je Srpska lista dobila dva ministarstva uprkos prvom stavu Aljbina Kurtija da ne želi nikakve pregovore sa Srpskom listom, već sa neki drugim predstavnicima Srba. To je dobra stvar i pomak u kontekstu mogućeg nastavka dijaloga koji se već dugo vremena očekuje“, kazao je za KoSSev.

Milićević podseća pre svega na preduslove za nastavak dijaloga a to je ukidanje taksi.

Upravo bi mogućnost obnavljanja nove faze u dijalogu Beograda i Prištine moglo da obeleži rad nove kosovske vlade, baš kao što su period od izbora do samog formiranja vlade obeležile trzavice između LDK i LVV, ocenjuje dalje Milićević.

Marinković: Za nas je najvažnije kako će nova vlada rešavati probleme Srba

Debata KoSSev
Miodrag Marinkovic, Foto: KoSSev

Milićevićev kolega, programski direktor NVO „Aktiv“ Miodrag Miki Marinković sličnog je mišljenja.

Ocenjuje da sporazum o formiranju nove kosovske vlade „institucionalizuje želju građana za promenama iskazanoj na izborima“.

„U tom smislu ga vidim kao odgovorni čin. Odgovornim smatram i poštovanje nominalne izborne volje i propisa u vezi sa proporcionalnim učešćem srpske zajednice u radu Vlade. Ono što je najvažnije za nas, jeste program i plan Vlade za rešavanje problema srpske zajednice“, istakao je Marinković.

Istovremeno je naglasio da upravo to kako će se nova vlada baviti sa srpskom zajednicom na Kosovu još uvek nije poznato, u čemu se razlikuje od Filipovićevog stava da je Kurti često upućivao iskrene poruke srpskoj zajednici.

„Niti mislim da se o tome uopšte i razgovaralo. Tako da je dosta rano dati validnu ocenu o tome šta nova Vlada znači za Srbe na Kosovu“, oprezan je bio Marinković.

„Mislim da će budući period obeležiti nastojanje međunarodne zajednice i ostalih aktera da pokrenu dijalog što će svakako značiti kao prvo pitanje ukidanje taksi“, kazao je, podsetivši na to da je Kurti viđen kao „tvrd pregovarač“ sa Srbijom, ali i dodavši da ipak ostaje da se vidi kako će Kurti uspeti da obezbedi nacionalni konsenzus unutar Kosova za obezbeđivanje šire pregovaračke platforme.

„Na početku je odbijao bilo kakvu mogućnost pregovora sa Beogradom. Bio je više za pregovore sa Srbima sa Kosova a manje sa Beogradom ali ono što jeste jasno je to do ostaju obaveze stare, nasleđene i od prethodne vlade, pre svega po pitanju Briselskog sporazuma,“ kazao je.

Milićević je podsetio i na Kurtijevo obećanje da će revidirati sve briselske sporazume, ali je ukazao i na to da se ni međunarodni predstavnici nisu od toga ogradili.

Na samom Kosovu, očekivanja su sledeća, po Milićevićevoj proceni:

„Ono što jeste sigurno, Kurti će imati i dodatnu obavezu da kao premijer u praksi sprovede sve ono što je obećao svojim biračima, a to je borba protiv korupcije, nepotizma, organizovanog kriminala i svega onog što opterećuje kosovsko društvo i političku scenu. On ima veliku obavezu i pred svojim biračkim telom“.

Pročitajte još:

Izglasana nova kosovska vlada, Kurti premijer, Osmani predsednica skupštine

Čestitke Kurtiju i Osmani na vladi i poziciji predsednika parlamenta, PDK i PKS o Srpskoj listi i vezi sa Beogradom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.