Izglasana nova kosovska vlada, Kurti premijer, Osmani predsednica skupštine


23:58 – AAK: Pometnja oko glasanja Konjufce, obratićemo se Ustavnom sudu

Alijansa za budućnost Kosova oglasila se večeras nakon glasanja za novu vladu i predsednicu parlamenta, ukazavši na to da su zabeležene nepravilnosti.

Zatražili su pojašnjenje uloge bivšeg predsednika skupštine, Glauka Konjufce, jer je glasao i za formiranje vlade, kao i za sebe u svojstvu kandidata za ministra spoljnih poslova, prenosi Teljegrafi.

„Velika je pometnja povodom toga ko bi trebalo da potpiše akt o izglasavanju Vlade Kosova, što je isključivi zadatak uglavnom predsednika Skupštine. U ovom slučaju, tokom obraćanja, poslanica Teuta Hadžiju upitala je Konjufcu tokom rasprave da li ste podneli ostavku ili ne, a on je odgovorio da nije“.

Time je načinjena velika povreda, objasnio je i najavio da će se nakon konsultacija sa pravnim stručnjacima obratiti Ustavnom sudu.

23:45 – Osmani: Nije bilo dogovora sa Srpskom listom o glasanju za predsednika parlamenta

Nova predsednica kosovskog parlamenta, Vjosa Osmani, izjavila je večeras da nije postojao dogovor sa poslanicima Srpske liste o njenom izglasavanju na ovu poziciju, prenosi Teljegrafi.

„Nismo imali dogovor sa Srpskom listom o glasanju za mene kao predsednika parlamenta. Sa njima smo razgovarali o tome da li imaju volju za to. Jer akt odabira institucija nije u vezi sa vladajućom koalicijom. Kao što sam napomenula na sednici, ja ću biti predsednik skupštine svima, bez obzira na političke ili etničke razlike, a oni su rekli da to žele da učine kao znak dobre volje, nije bilo dogovora“, rekla je Osmani.

22:15 – Kurti preuzima dužnost sutra u 11, predaje mu je Pacoli

Predsednik Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, preuzeće zvanično funkciju premijera sutra u 11 časova. Umesto prethodnog premijera, primopredaju dužnosti obaviće sada već bivši ministar spoljnih poslova i potpredsednik vlade, Bedžet Pacoli.

Bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, još juče je potvrdio da neće predati dužnost Kurtiju jer će, kako je rekao, biti van Kosova.

Nakon toga, izvršiće se primopredaja dužnosti novim ministrima nakon čega će biti održan prvi svečani sastanak nove vlade, prenosi prištinska Koha.

Naglasio je da će u što skorijem roku biti imenovani i zamenici ministara.

Kada je reč o optužbama na njegov račun koje su tokom današnje sednice izneli opozicioni poslanici, tvrdi da neće uzvratiti istom merom jer „namerava da ujedini političku scenu“.

21:50 – Konjufca zvanično predao funkciju Osmani

Glauk Konjufca, predsednik skupštine sa jednomesečnim mandatom, a sada ministar spoljnih poslova u novoj kosovskoj vladi, predao je večeras zvanično funkciju Vjosi Osmani, prenose kosovski mediji.

„Čast mi je da zvanično predam funkciju predsednika kosovske skupštine neverovatnoj poslanici i zbog toga što je na na kraju jedna žena postala lider u skupštini“, rekao je Konjufca.

21:35 – PDK: Odabir Osmani glasovima Srpske liste dokaz da vlada zavisi od Beograda

Demokratska stranka Kosova ocenila je neprihvatljivim, kako su naveli, „tajni i nenajavljeni poziv“ za drugu sednicu na kojoj je večeras nakon što je izglasana nova vlada, Vjosa Osmani odabrana za predsednicu skupštine. Izglasavanje Osmani glasovima Srpske liste ocenjuju kao dokaz da vlada zavisi „od volje zvaničnog Beograda“.

Poručuju da je sednica održana bez opozicije, te da je ovo prvi put da je predsednica parlamenta izabrana bez poslanika opozicije, prenose kosovski mediji.

„Odabir nove predsednice parlamenta na predlog Samoopredeljenja omogućen glasanjem Srpske liste štetan je za zemlju i jasno pokazuje da vlada LVV-LDK nije samo u koaliciji sa Srpskom listom, već će u potpunosti zavisiti od poslanika ove političke formacije i od volje zvaničnog Beograda. Ovo je još jedan dokaz da je ovo koalicija sa Vučićem i Radoičićem i njihovim sojem“, novode u saopštenju iz PDK.

19:55 – Osmani „Skupština da strogo nadgleda rad Vlade“
Vjosa Osmani nakon glasanja za predsednika parlamenta
FOTO: KoSSev

U svom obraćanju nakon što je izabrana za novu predsednicu kosovske skupštine Osmani je poručila da se oseća počašćeno da predvodi skupštinu, istovremeno se zahvalivši svima što su ostali na putu usmerenom ka uspostavljanju institucija.

„Velika je čast biti izabrana danas da sa vašim poverenjem predvodim parlament Kosova u sledeće četiri godine“, poručila je Osmani.

Zahvalila se građanima na poverenju da će njihov glas doneti promene ali je i obećala da će skupština nadgledati rad Vlade.

„Da bude skupština koja će dobro i strogo nadgledati Vladu Kosova“, poručila je Osmani, dodajući „tokom ovog mandata vratićemo dostojanstvo kosovskoj skupštini“.

19:20 Vjosa Osmani nova predsednica kosovskog parlamenta, glasala i Srpska lista

Potpredsednica LDK Vjosa Osmani nova je predsednica kosovskog parlamenta. Od 67 prisutnih poslanika u drugoj sednici u istom danu, za nju je glasalo 65. Među prisutnim poslanicima, odnosno onima koji su izglasali Vjosu Osmani bili su i predstavnici Srpske liste, a u skupštinskoj sali je i nova vlada, uz manjinske poslanike i Samoopredeljenje i LDK.

Vjosa Osmani sada drži govor.

Sednica vjosa izabrana za predsednicu skupštine
FOTO: KoSSev
18:45 – U 19 časova nova sednica skupštine

Posle izglasavanja nove vlade Kosova, u 19 časova zakazana je i nova sednica u kosovskom parlamentu na kojoj treba da se izabere predsednik skupštine.

Kako najavljuju kosovski mediji, očekuje se da Vjosa Osmani iz LDK bude izglasana za novu predsednicu skupštine, a da se sa te pozicije ukloni Glauk Konjufca iz LVV, sada već novi ministar spoljnih poslova Kosova.

Upravo je ova pozicija bila ključni i poslednji kamen spoticanja za koalicioni sporazum, jer je suprotno ranijem dogovoru da to mesto pripadne LDK, Kurti iznenada postavio Konjufcu 26. decembra.

18:00 – Sa 66 glasova „Za“ izglasana vlada

Lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti zvanično je postao novi kosovski premijer.

Za novu kosovsku vladu glasalo je 66 poslanika dok su 10 bila uzdržana.

Za novu vladu kosovskog premijera, kao što je bilo i najavljeno, nisu glasali PDK, AAK i NISMA, dok su poslanici Srpske liste bili uzdržani.

Kurtijeva vlada biće sastavljena od 15 ministarstava od kojih će šest voditi LVV, šest LDK, a dok će tri ministarstva pripasti manjinama, od kojih dva Srpskoj listi.

Kurti: Danas vlast dobijaju građani

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, poručio je nakon što je izglasana nova vlada da se danas otvara novo poglavlje za Kosovo.

„Naši ljudi nikada nisu trpeli zarobljeništvo. Danas nisu pobedili ni LVV ni LDK, danas su pobedili građani. Danas je moć države stekao narod jer je bila njihova“, rekao je Kurti za govornicom.

Stari način vođenja politike danas se završava a njega će zameniti put promena koji su svi čekali, dodao je.

17:55 – Izglasani ministri iz srpske zajednice
Posle više govornika, pre svega iz PDK, usledilo je pojedinačno glasanje za članove vlade. Upravo se glasa za ministre iz srpske zajednice.

Sa deset glasova „Za“ izglasani su predloženi ministri iz Srpske zajednice.

Novi ministar za regionalni razvoj biće Ivan Milojević, a dok će ministar za zajednice i povratak kao i u prethodnih nekoliko kosovskih vlada biti Dalibor Jevtić.

17:20 – Bošnjački poslanici očekivali da 13. ministarstvo pripadne drugim manjinskim zajednicama a ne Srpskoj

Bošnjačka poslanica Duda Balje tvrdi da se bošnjački poslanici nisu još uvek dogovorili oko toga da li će glasati za koaliciju LVV-LDK, ali da će uskoro odlučiti o tome, javila je Koha.

„Nas tri poslanika koji do nedavno nisu bili u parlamentarnoj grupi 6+ i nadam se da ćemo uskoro doneti odluku. Razgovarali smo sa Samoopredeljenjem pre nekoliko sati, a takođe sa LDK-om sada moramo da donesemo odluku, vrlo smo blizu“, rekla je Balje novinarima.

Baljaj je rekla da su mislili da će 13. ministar biti iz romske, aškalijske ili egipatske zajednice.

Međutim, prema njenim rečima, danas su shvatili da je 13. ministarstvo preuzela srpska zajednica.

„Da budem iskrena, mislili smo da će 13. ministarstvo preći na druge, a ne na srpsku zajednicu, jer su u opoziciji i mislili smo da je to mnogo logičnije, jer smo i mi i drugi uvek glasali za Kosovo i za pozitivne promene na Kosovu, ali sada su ga oni dobili, to nije baš dobro za nas“, rekla je Balje, javila je Koha.

17:05 – Osmani: Konjufca ne mora da podnese ostavku

Potpredsednica LDK Vjosa Osmani rekla je u pauzi skupštinske sednice da Glauk Konjufca ne mora da se povuče sa mesta šefa parlamenta čak i kada bude izabran za šefa ministra spoljnih poslova, javlja Koha.

Ona je rekla da se mandat poslanika ili predsednika parlamenta završava odmah nakon što se izabere za člana Vlade.

„Prema ustavnim odredbama, u takvim slučajevima nema potrebe za ostavkom jer automatski, mandat poslanika, posledično i predsedavajućeg parlamenta, završava se kada bude izabran za člana kabineta“, rekla je ona na izlasku iz skupštine tokom pauze u sednici.

15:30 – Ismailji: Ovo nije koalicija, već brak između Kurtija i Mustafe

Potpredsednik PDK, Uran Ismailji rekao je da ga ne iznenađuje maratonski sukob koalicionih partnera u vezi sa pozicijama, te da će se isto ponoviti.

Koalicija je zasnovana na pohlepi da se prigrabi što više pozicija.

Ministri su određeni bez ikakve analize, i oni su bili predmet trgovine.

„Ako dam Konjufcu, dajte mi još dva ministarstva“, naveo je kao primer trgovine.

Takođe, Ismailji je kazao i da dok se Samoopredeljenje žalilo na „prokrijumčarene srpske glasove iz Srbije“, Srpska lista se nije žalila na to.

„Dakle, sve je na svom mestu. Ono što nas je iznenadilo je sastanak sa Markom Đurićem“, kazao je Ismailji.

Ovo nije koalicija, već brak između Ise Mustafe i Aljbina Kurtija.

14:45 – Poslanici kosovske skupštine glasaće o predlogu nove vlade nakon jednočasovne pauze.
14:25 – Lider AKR, Bedžet Pacoli potvrdio je da će njegova stranka glasati za predlog o sastavu nove vlade.

Hodžaj nazvao Kurtija nacionalnim prevarantom

U svom obraćanju poslanik PDK, Enver Hodžaj, poručio je da Kurti nije priznao Kosovo i da je stalno govorio o nacionalnom ujedinjenju, rekavši da se Kurti usprotivio svemu što je u interesu Kosova, prenosi RTK2 pisanje Ekonomia online.

„Čestitam svakom poslaniku na dobijenoj funkciji. Danas je poseban dan za Kosovo, ali to nije kraj priče, čuo sam Kurtijev govor. Ovo nije ni početak ni kraj priče. Ono što me je impresioniralo je da je Kurti imao očekivanja da će stvaranje institucija biti drugačije. Ali pred nama je vlada bez ekspozea“, kazao je Hodžaj.

Premijer treba da zna svoje prioritete, poručio je Hodžaj Kurtiju.

„Aljbin Kurti nije priznao državu Kosovo, već je govorio o nacionalnom ujedinjenju. Zbog načina na koji je od toga odustao ja danas vidim Kurtija kao nacionalnog prevaranta. Kurti se protivio ciljevima dijaloga, procesu, rezultatu i u ovoj sali imali smo suzavac i nasilje“, rekao je on, prenosi Ekonomiaonline.

Alijansa za novo Kosovo (AKR) Bedžeta Pacolija ima dva poslanika. Pacoli i Mirljinda Sopi (Mirlinda Sopi) uspeli su da obezbede dva mesta u okviru koalicije sa Socijalno demokratskom inicijativom.

13:15 –  Ljimaj: Kurti da spusti glavu i počne da se ponaša kao premijer. Znam da si obećao sporazum sa Srbijom ali ti sinovi OVK to neće dozvoliti

„Kurti da spusti glavu i da počne da se ponaša kao premijer, da služi državi i da ne misli da je još uvek opozicija“, kazao je Fatmir Ljimaj, lider NISMA-e.

LVV ne treba da se ponose vremenom kada su bili opozicija, rekao je, dodajući da Kurti 20 godina „nije ustao na himnu Kosova“, a sada „bi hteo da bude premijer“.

Kurtija je podsetio na to da je bio i protiv plana u Rambujeu, kao i Ahtisarijevog plana, dok je upravo na osnovu njih „Kosovo postalo država“.

Kurti nije priznavao Kosovo kao državu, rekao je Ljimaj, pozivajući LDK da ga „tome nauče“.

„Romanima i pričama se ne vodi država“, poručio mu je.

Fatmir Ljimaj
Foto: KoSSev

Zatražio je da, kako je rekao, Samoopredeljenje prekine sa jezikom mržnje, te da poštuje sve, jer istorija „ne počinje sa njima“.

Što se tiče dijaloga sa Beogradom, Ljimaj je takođe imao poruku za Kurtija: „Aljbine zaboravi da možeš da napraviš sporazum sa Srbijom. Znam da si obećao. Ali sinovi OVK to neće da dozvole“.

Inače za reč se do sada javilo 13 poslanika. Osim jednog iz AAK, svi ostali su iz PDK.

13:10 – Na Kosovu se danas instalira politika Lenjina, Srpska lista „Vučićev četnički pokret“

AAK neće glasati za sastav nove vlade, potvrdio je Škumbin Demaljiaj (Shkumbin Demaliaj) iz AAK. On u svom obraćanju navodi da se danas „instalira politika Lenjina“, a da je Kurti „lagao“, zbog čega ga je opomenula potpredsednica skupštine.

Sastavu predloga za novu vladu zamerio je i to što u njoj, kako kaže, nema ministara „iz Dukađinija i Drenice“, te da je to „sramota“.

Aljbuljenu Hadžiu uporedio je sa Karlom del Ponte, a i on je Kurtija optužio da ne „poštuje ništa što je rekao“.

„Sve što je Kurti rekao, palo je u vodu“, kazao je.

Ovaj poslanik je Kurtija podsetio na to da „nema ljude koji će voditi državu“, a i on, kao i njegova stranačka koleginica Teuta Hadžiu, upotrebio je izraz „četnici“ za Srpsku listu, rekavši da se radi o „Vučićevom četničkom pokretu“.

12:57 – Veselji Kurtiju: Hoćeš li u dijalog da ideš bez izvinjenja Srbije i povratka kosti ubijenih

U svom obraćanju, lider PDK Kadri Veselji optužio je Kurtija da „nije učestvovao u borbi za državu“, a sada želi da „vlada u državi koja je formirana“.

Kadri Veselji
Foto: KoSSev

Optužio je Kurtija i da je „napadao policajce“, da je „protestovao protiv svega dobrog“, da je „ismejavao državnu zastavu“, da je „ismejavao ljude koji su se borili za državu Kosovo“.

„Da li sa ovom vladom želiš da se boriš protiv Srbije?!“ – upitao je ironično Kurtija Veselji, upitavši ga zatim i zašto je „eliminisao sve patriote“.

„Da li ćeš u dijalog da ideš bez izvinjenja Srbije i povratka kosti ubijenih?“, takođe je bilo pitanje za Kurtija.

„PDK će se boriti protiv Kurtija i njegovih pristalica koji su deo terorističke organizacije ‘Oko naroda’ i niko ne može da otuđi Kosovo od OVK“, naglasio je Veselji.

12:46 – Kurti predstavio predlog sastava novog kabineta, ministri Srpske liste – Jevtić i Milojević 

Premijer – Aljbin Kurti sa zamenicima – Avdulah Hoti i Haki Abazi

Ministar spoljnih poslova – Glauk Konjufca

Ministarka za administraciju i lokalnu upravu – Emilija Redžepi (Emilija Rexhepi)

Ministar za regionalni razvoj – Ivan Milojević

Ministar za zajednice i povratak – Dalibor Jevtić

Ministarka pravde – Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu)

Ministar finansija – Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi)

Ministarka ekonomije – Rozeta Hajdari

Ministar zdravlja – Arben Vitia

aMinistar evropskih integracija – Bljerim Reka (Blerim Reka)

Ministar kulture omladine i sporta – Vljora Dumaši

Ministarka obrazovanja, nauke i inovacija – Hikmete Bajrami

Ministar unutrašnjih poslova – Agim Veliu

Ministar infrastrukture i planiranja – Ljumir Abdidžiku

Ministar poljoprivrede i razvoja – Besian Mustafa

Ministar odbrane – Anton Ćuni (Anton Quni)

12:42 –  Podrška 6+

Poslanici manjinskih stranaka, poznati i kao grupa 6+ daće podršku novoj vladi, potvrdio je Albert Kinoli.

12:35 – Vlada će biti kratkog daha, Srpska lista – „četnici“

Aljbin Kurti nije ispunio predizborna obećanja, a vlada će biti kratkog daha, kazao je u svom obraćanju šef poslaničke grupe NISMA, Hadži Šalja.

Ova vlada biće zapamćena po odugovlačenju o pozicijama, a Kurti nije neko ko drži reč, kazao je.

„Odustao je od ideala koje je propagirao u predizbornoj kampanji“, naglasio je.

Hadži Šalja
Foto: KoSSev

Šalja je podsetio na radikalne aktivnosti Samoopredeljenja i na, kako je kazao, krivična dela koja su počinili.

Postavio je i pitanje učešća Srpske liste, koju je nazvao „četnicima“.

12:30 – Srpska lista ne želi reč
12:22 – Za poslanike AAK i PDK – „tmurno jutro“

Šef poslaničkog kluba PDK, Bedri Hamza, istakao je da ne veruje u Kurtijeva obećanja, te da sve što je Kurti obećao ne može da smesti u budžet od tri milijarde evra. Zatražio je diskusiju.

Potom je reč uzela šefica poslaničke grupe AAK Teuta Hadžiu (Teuta Haxhiu) sa pitanjem da li je Konjufca podneo ostavku, dobivši odričan odgovor.

Razgovor Ise Mustafe i Aljbina Kurtija bio je „razgovor monarha“, ocenila je, dodajući i da su oni „diktatori“ koji „unižavaju institucije“.

Spremni su da žrtvuju svoje saradnike zbog vlasti, pa je tako, po njenim rečima, Mustafa žrtvovao Vjosu Osmani, a Kurti Glauka Konjufcu.

„Ova vlada će kratko trajati, razočaraće građane. Ovo je grupa obmanjivača, sa bolesnim egom za vlast“, kazala je Hadžiu.

Ona tvrdi i da je Kurti „kopirao nacrt vladinog programa koji je napravila Haradinajeva vlada“, zapitavši gde je njihov program za rad nove vlade

Hadžiu je zatražila i da se ne diraju takse.

Teuta Hadžiu

Foto: KoSSev

11:51 – 12:17 – Počela sednica sa (oko) pola sata zakašnjenja, Kurti: „Prava radnika, reciprocitet sa Srbijom do priznanja, energetska zajednica sa Albanijom“ 

Sednica kosovske skupštine počela je sa više od pola sata zakašnjenja. U skupštinskoj sali prisutni su ambasadori SAD, Filip Kosnet, Velike Britanije, Nikolas Ebot i šefica EU, Natalija Apostolova. Sednicu prati veliki broj medijskih ekipa.

Predsednik skupštine Glauk Konjufca poželeo je dobrodošlicu međunarodnim diplomatama.

Arberije Nagavci
Foto: KoSSev

Devet poslanika koji nisu položili zakletvu na konstitutivnoj sednici 26. decembra, učinili su to sada.

Predsednik skupštine, Glauk Konjufca dao je reč mandataru Aljbinu Kurtiju, i istakao da će potpredsednica nastaviti da vodi sednicu. Kurti se obratio prisutnima na službenim jezicima, uključujući i srpski.

Značka „Kosovo- Albanija“ za rever sakoa

Poslanica Ganimete Musliu je tokom obraćanja Kurtija, postavila na reveru njegovog sakoa značku zastave Kosova i Albanije

U svom obraćanju Kurti je napomenuo da će čuvati interese radnika i osmočasovno radno vreme. Takođe dodaje da će njegova vlada razviti ekonomiju, pomoći poljoprivredu, kao i da će ova vlada raditi na informativnim tehnologijama, modernizaciji infrastrukture. Aktiviraće železnički saobraćaj unutar Kosova, a između Kosova i Albanije, kako kaže, uspostaviće „zajedničku energetsku politiku“.

Kurti je svoje izlaganje programa vlade završio najavom o podnošenju tužbe protiv Srbije „zbog genocida i formiranje instituta za ratne zločine i genocid“.

Aljbin Kurti
Foto: KoSSev

Što se tiče dijaloga, sa Srbijom će razgovarati po principu „reciprociteta“ – „do priznanja“.

„Dijalog će se odvijati o pitanjima bilateralnih i dobrosusedskih odnosa, uključujući pitanje nestalih, ratne reparacije i okupacije, sukcesiju bivše jugoslovenske federacije u kojoj je Kosovo bilo sastavni element i uzajamno priznavanje dveju država. Sa Srbijom ćemo uspostaviti pun ekonomski, politički i trgovinski reciprocitet. Spreman sam da vodim buduće pregovore sa Srbijom, imaću sveobuhvatan pregovarački tim u političkom, etničkom, socijalnom i profesionalnom smislu“, poručio je danas poslanicima Kurti.

Upravo je i Srpska lista ušla u skupštinsku salu, a posle Kurtija, govoriće šefovi poslaničkih grupa.

Sednicu vodi potpredsednica skupštine, Arberie Nagavci.

10:26 – Sednica zakazana u 11 časova

Za danas u 11 časova zakazana je sednica kosovske skupštine na kojoj bi trebalo da se izglasa nova kosovska vlada.

Tokom čitavog jučerasnjeg dana, održavale su se žive aktivnosti između Samoopredeljenja i LDK, a nakon što je u nedelju ujutru potpisan i koalicioni sporazum između ove dve stranke.

Više o jučerašnjem danu pročitajte u posebnoj vesti:

Potpisan i potvrđen sporazum o koaliciji LVV i LDK, kosovski mediji objavili imena budućih ministara

Za izglasavanje vlade Samoopredeljenju i LDK je potrebna podrška još bar četiri poslanika, kako bi danas na glasanju ukupno imali 61, pa se, kako prenose kosovski mediji, očekuje da se tokom glasanja završe dogovori sa predstavnicima manjinskih partija u parlamentu.

Upravo razlog što se sada govori o 15 umesto o incijalnih 12 ministarstava, za koja su se najlakše i na samom početku dogovorili LDK i LVV, uz jednaku zastupljenost žena i muškaraca, mogla bi da bude potreba da se izađe u susret manjinskim zajednicama, a zbog četiri potrebna dodatna glasa.

Sa druge strane, za novu vladu neće glasati Socijaldemokratska inicijativa NISMA, kao ni stranka odlazećeg premijera Ramuša Haradinaja – AAK.

Za novu vladu Aljbina Kurtija neće glasati ni deset poslanika Srpske liste, potvrdili su juče iz Beograda direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i predsednik Srpske liste, Goran Rakić. Ipak, ostaje nepoznanica kako će glasati 11. član poslaničke grupe Srpska lista – Adem Hodža iz Jedinstvene goranske partije. Srpska lista će svakako prisustvovati današnjoj sednici, potvrdili su.

Da neće pružiti podršku vladi Aljbina Kurtija prethodno je potvrdio i Enver Hodžaj (Enver Hoxhaj) iz PDK.

Novu kosovsku vladu činiće 15 ministarstava, pozicije će biti jednako raspoređene između koalicionih partnera, pa će svaki voditi po 6 ministarstava, ministarstvo spoljnih poslova pripašće Glauku Konjufci, dok će preostala tri voditi predstavnici nevećinskih zajednica.

Ovo će biti sedma kosovska vlada od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova 2008. Nijedna od proteklih šest nije ispunila svoj četvorogodišnji mandat, u proseku su trajale dve do dve i po godine.

Od 20. januara kada je Tači samoinicijativno imenovao Kurtija za mandatara nove vlade počeo je da teče 15-dnevni rok da se vlada i formira.

Kosovski vanredni parlamentarni izbori održani su 6. oktobra prošle godine, na kojima su pobedu odneli upravo Samoopredeljenje i LDK, sa 221.001 glas (26.27%), odnosno 206.516 glasova (24.55%), što je u mandatima 29, odnosno 28.

Četvoromesečni rok obeležili su brojni sastanci dvojice lidera i ostalih zvaničnika LVV I LDK, na kojima nisu do sada uspevali da se dogovore, ali i međunarodni pritisci, posebno u januaru, što je priznao i sam Mustafa.

Više o svim dešavanjima koja su prethodila postizanju jučerašnjeg sporazuma čitajte na našoj tematskoj stranici „Kosovski parlamentarni izbori 2019″.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.