Klan Kosova: Nemački diplomata specijalni predstavnik EU za Kosovo

FOTO: Klan Kosova

Vest je ažurirana

Nemački diplomata Kristof Hojzgen (Christoph Heusgen) biće imenovan za specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo, javio je sinoć Kljan Kosova, pozivajući se na svoje pouzdane izvore.

Navodi se da će Hojzgen imati sličnu ulogu kao izaslanik američkog predsednika za dijalog između Prištine i Beograda, Ričard Grenel.

Hojzgen je od jula 2017. ambasador Nemačke u Ujedinjenim nacijama, a pre toga od 2005. do 2017. bio je zamenik sekretara za spoljnu politiku i bezbednost u kancelariji nemačkog premijera, te važi za najuticajnijeg savetnika za spoljnu politiku i bezbednost Angele Merkel.

U međuvremenu, kako prenosi N1, iz Evropske unije demantovali su vest koja se pojavila u prištinskim medijima da će nemački diplomata Kristof Hojzgen (Christoph Heusgen) biti imenovan za specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo. Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela rekao je da se o tome razgovaralo tokom Borelove posete Srbiji i Kosovu i da je u pitanju ideja u moru mnogo drugih.

„Postojala je ideja o nekome iz EU ko bi se bavio pitanjima koja zahtevaju veću ili posebnu pažnju, ali to je samo jedna od mora ideja koje su bile na stolu i spekulisati o imenu, statusu, poreklu te osobe je preuranjen“, kazao je Stano.

Imenovanje nemačkog diplomate za specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo prvi je pre nekoliko dana najavio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekavši da će biti imenovana osoba „sa velikom podrškom Nemačke“.

„Mislim da već znam ko će biti predstavnik EU za dijalog (Beograda i Prištine) i verovatno za Bosnu i Hercegovinu. Biće neko ko ima veliku podršku Berlina, i ko ima uticaj u Berlinu. Bez obzira na to koja je ličnost, Berlin će preko Brisela faktički voditi glavnu reč, što za nas nije lako. I biće mnogo, mnogo teško“, rekao je Vučić za TV Prva.

Prethodno je u oktobru američki diplomata Ričard Grenel imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine koji funkciju obavlja paralelno s položajem ambasadora SAD upravo u Nemačkoj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.