Čestitke Kurtiju i Osmani na vladi i poziciji predsednika parlamenta, PDK i PKS o Srpskoj listi i vezi sa Beogradom

Poslanici skupština
Foto: KoSSev

Nakon višečasovne rasprave u kosovskoj skupštini danas, ali i gotovo četiri meseca koalicionih pregovora, izglasana je nova kosovska vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem. Imaće 15 ministarstava od kojih će šest voditi LVV, šest LDK, a dok će od tri namenjih manjinskim zajednicama, dva ministarstva pripasti Srpskoj listi. Srpska lista je tokom glasanja o vladi bila uzdržana, ali ne i tokom druge sednice u kojoj se glasalo za predsednika kosovske skupštine. Potpredsednica LDK, Vjosa Osmani, na novoj sednici odabrana je za predsednicu parlamenta sa 65 od 67 glasova, i to sa glasovima i Srpske liste. Formiranje vlade i odabir nove predsednice parlamenta prate čestitke prištinskih političara i međunarodnih zvaničnika ali i kritike PDK da će nova vlada zavisiti od Beograda baš zbog glasova Srpske liste.

Mustafa čestitao Kurtiju: „Neće biti lako“

Čestitke lideru Samoopredeljenja, Aljbinu Kurtiju, na izboru za novog premijera Kosova uputio je lider Demokratskog saveza Kosova i njegov koalicioni partner, Isa Mustafa.

„Čestitamo premijeru Aljbinu Kurtiju za izborni i upravni kabinet. Išli smo polako, s poteškoćama, ali smo stigli do cilja. Kosovo je nadomak svojih institucija. Očekivanja su velika, kao što su bila i obećanja, ali potrebno je vremena da bi Vlada mogla da funkcioniše normalno. Neće biti lako“, napisao je Mustafa na Tviter nalogu.

Mustafa je ujedno čestitao i Vjosi Osmani koja je na drugoj sednici danas izabrana za predsednicu kosovske skupštine.

„Odabir Vjose naglašava toplo raspoloženje koje vlada među koalicionim poslanicima da realizuju postignuti dogovor. Čestitam“, poručio je Mustafa.

Haradinaj: Nadam se da će nova vlada sprovesti interese Kosova

Sada već bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, koji nije prisustvovao današnjoj sednici na kojoj je izglasana nova vlada, oglasio se putem Tvitera – „nada se da će nova vlada uspeti da sprovede agendu i interese Kosova“.

„Kosovski parlament je glasao za novu vladu, omogućavajući našoj zemlji da pređe na sledeći nivo. Nadam se da će nova vlada uspeti da sprovede bitnu agendu i interese Republike Kosovo“, napisao je Haradinaj na Tviter nalogu.

Tači: „Mnogo izazova ali ostajemo nepokolebljivi“

Kosovski predsednik, Hašim Tači, sa druge strane ocenjuje takođe preko Tvitera da je nakon formiranja nove vlade pred Kosovom mnogo izazova.

„Ali ostajemo nepokolebljivi u naporima da konsolidujemo svoju državnost i dobijemo svoje legitimno mesto među narodima slobodnog sveta”, dodao je.

Osim čestitki, bilo je i kritika, kako na račun Srpske liste tako i stranaka pobednica na oktobarskim izborima, te teških optužbi koje su ranije tokom sednice, a pre glasanja iznosili poslanici tzv. ratne koalicije i sada već bivše vlasti.

PDK: Odabir Osmani glasovima Srpske liste dokaz da koalicija zavisi od Beograda i Radoičića

Demokratska stranka Kosova ocenila je neprihvatljivim, kako su naveli, „tajni i nenajavljeni poziv“ za drugu sednicu na kojoj je večeras nakon što je izglasana nova vlada, Vjosa Osmani odabrana za predsednicu skupštine. Izglasavanje Osmani glasovima Srpske liste ocenjuju kao dokaz da vlada zavisi „od volje zvaničnog Beograda“.

Poručuju da je sednica održana bez opozicije, te da je ovo prvi put da je predsednica parlamenta izabrana bez poslanika opozicije, prenose kosovski mediji.

„Odabir nove predsednice parlamenta na predlog Samoopredeljenja omogućen glasanjem Srpske liste štetan je za zemlju i jasno pokazuje da vlada LVV-LDK nije samo u koaliciji sa Srpskom listom, već će u potpunosti zavisiti od poslanika ove političke formacije i od volje zvaničnog Beograda. Ovo je još jedan dokaz da je ovo koalicija sa Vučićem i Radoičićem i njihovim sojem“, novode u saopštenju iz PDK.

Međunarodni zvaničnici čestitaju

Od međunarodnih predstavnika stižu čestitke.

Objavom na svom Tviter nalogu oglasio se Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet. On je takođe čestitao novoizabranom premijeru uz poruku da se raduje saradnji.

„Čestitam na formiranju nove vlade. Radujem se što ću sarađivati sa svim kosovskim institucijama, drugim strankama i akterima civilnog društva na jačanju pravde i prosperiteta i što ću pomoći Kosovu u izgradnji mirnih odnosa sa svojim susedima“, napisao je Kosnet na Tviter nalogu.

Čestitku je uputio i britanski ambasador u PrIštini, Nikolas Ebot.

“Građani su 6. oktobra, glasali za promenu. Nova vlada mora pokazati hrabrost i kreativnost u sprovođenju želja i očekivanja svih građana Kosova”, poručio je Ebot u poruci na Fejsbuku.

Novoj vladi preporučuje rešavanje „hitnih pitanja“ među kojima je i usvajanje budžeta za 2020. godinu.

Ambasador Nemačke na Kosovu takođe je čestitao Aljbinu Kurtiju na formiranje nove vlade.

„Svi smo dugo čekali ovaj trenutak, nova kosovska vlada je ovde. Čestitam zemlji i ljudima nakon što je ovoliko dugo trebalo. Nemačka će biti tu da pruži podršku za zajedničke ciljeve“, naveo je ambasador Kristian Helt na Tviteru, ujedno je čestitao i odabir Vjose Osmani za novu predsednicu kosovskog parlamenta.

„Čestitam novoj i prvoj ženi predsednici skupštine na Kosovu, Vjosi Osmani“, poručio je Helt.

„Preuzeli ste veliku odgovornost jer je u svakoj parlamentarnoj demokratiji Skupština najviši politički organ koji sprovodi volju naroda. Srećno“, napisao je u objavi na Tviteru.

Čestitke stižu i od šefice Kancelarije EU na Kosovu, Natalije Apostolove.

„Važan dan za Kosovo! Čestitam novoj vladi. Radujem se saradnji sa premijerom Aljbinom Kurtijem i svim članovima vlade na zajedničkoj evropskoj agendi za ljude na Kosovu“, poručila je Apostolova u objavi na Tviteru. Ujedno je čestitala i Vjosi Osmani.

„Svaka čast, Vjosi Osmani, prvoj ženi odabranoj za predsednicu kosovskog parlamenta“.

PKS: Srbi sa Kosova predmet trgovine Beograda i Prištine

I dok prištinski i međunarodni zvaničnici čestitaju Vjosi Osmani i Aljbinu Kurtiju, Partija kosovskih Srba u ironičnom tonu pozdravila je odluku Srpske liste da uzme učešće u novoj kosovskoj vladi.

„Ovakva antisrpska politika Srpske liste pomoći će ponovno oživljavanje i ujedinjenje srpskih političkih subjekata na Kosovu a koji se ne slažu u svemu sa politikom zvaničnog Beograda koja se sprovodi na Kosovu“.

„Svesni smo da su Srbi na Kosovu predmet trgovine Vlade Srbije i albanskog rukovodstva u Prištini i od danas niko ne bi smeo da ima dileme u to da je politika Beograda da Srbe sa Kosova upakuje u projekat velike Albanije. Bez obzira što predsednik Srbije i Vlada na svim prorežimskim medijima govore da to nije tako“.

Navode da se nadaju da ulaskom u Vladu Aljbina Kurtija, Srpska lista „nije izneverila svoje ucenjene glasače i da će uspeti da u mandatu ove Vlade integriše još jedine dve preostale institucije Republike Srbije (obrazovanje i zdravstvo) u jedinstveni sistem sa Kosovom.

O današnjim sednicama na kojima je izglasana vlada i odabrana predsednica parlamenta čitajte u posebnoj vesti:

 Izglasana nova kosovska vlada, Kurti premijer, Osmani predsednica skupštine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.