Emini: Nova generacija političara, očekivanja od vlade naglo porasla, nema ideje o širem konsenzusu za dijalog

Nova kosovska vlada predstavlja novu generaciju političara i očekivanja od nje su naglo narasla, ali će opozicija takođe biti jaka i glasna. Istovremeno je malo pažnje posvećeno spoljnoj politici i dijalogu sa zvaničnim Beogradom. Očekuje se da će se vlada suočiti sa poteškoćama u pokretanju preko potrebne reforme, a ni ideja o širokom konsenzusu za dijalog sa Srbijom ne može se videti na horizontu, ocenila je izvršna direktorka Civikosa, Donika Emini, za KoSSev.

Emini je podsetila na to da je nova vlada formirana tek nakon dugog procesa pregovora između Pokreta Samoopredeljenje i LDK, procesa koji je, kako kaže, „skoro ugrozio kredibilitet obe strane“.

Međutim, ocenila je Emini, potvrda Aljbina Kurtija kao kosovskog premijera pružila je još jedan podsticaj – sličan onom od 6. oktobra u odnosu na skoro uzavrelu situaciju stvorenu tokom tri meseca teške faze pregovora dveju koalicionih strana.

„Sastav ove vlade je jedinstven i razlikuje se od svojih prethodnica uglavnom zbog visokog učešća žena i činjenice da predstavlja novu generaciju političara na Kosovu, i poslednje, ali ne najmanje bitno, ona predstavlja sve zajednice koje žive na Kosovu, uprkos toj buci koja je nastala tokom predizborne kampanje i izjava vezanih za njihovo uključivanje u vladu“, istakla je Emini.

Emini kaže da su očekivanja od nove kosovske vlade naglo narasla i to pre svega na osnovu programa i obećanja dve pobedničke strane.

„Većina očekivanja povezana su sa unutrašnjim funkcionisanjem zemlje, poništavanjem zarobljavanja države i borbom protiv korupcije“, istakla je.

Ipak, kaže da je malo pažnje posvećeno spoljnoj politici i dijalogu sa zvaničnim Beogradom – za šta obe strane nisu bile baš glasne tokom izborne kampanje.

„Sudeći po jučerašnjem zasedanju, opozicija će biti prilično jaka i glasna. Očekuje se da će se nova vlada suočiti sa poteškoćama u pokretanju preko potrebne reforme. S druge strane, u ovom trenutku se ideja o širokom konsenzusu o dijalogu sa Srbijom ne može videti na horizontu“, kazala je Emini za KoSSev.

Nakon višečasovne rasprave u kosovskoj skupštini juče, kao i gotovo četiri meseca koalicionih pregovora, izglasana je nova kosovska vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem. Imaće 15 ministarstava od kojih će šest voditi LVV, šest LDK, a dok će od tri namenjih manjinskim zajednicama, dva ministarstva pripasti Srpskoj listi. Srpska lista je tokom glasanja o vladi bila uzdržana, ali ne i tokom druge sednice u kojoj se glasalo za predsednika kosovske skupštine. Potpredsednica LDK, Vjosa Osmani, na novoj sednici izabrana je za predsednicu parlamenta sa 65 od 67 glasova, i to sa glasovima i Srpske liste. Formiranje vlade i odabir nove predsednice parlamenta prate čestitke prištinskih političara i međunarodnih zvaničnika ali i oštre kritike PDK da će nova vlada zavisiti od Beograda baš zbog glasova Srpske liste.

O prvim reakcijama i sednicama čitajte u vestima:

Srpski analitičari: Ispoštovana želja birača, Kurtija treba podsećati na probleme srpske zajednice

Bajrami: Sa Kurtijem i Osmani na čelu, na Kosovu više ništa neće biti isto!

Čestitke Kurtiju i Osmani na vladi i poziciji predsednika parlamenta, PDK i PKS o Srpskoj listi i vezi sa Beogradom

 Izglasana nova kosovska vlada, Kurti premijer, Osmani predsednica skupštine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.