Promene: Kurti preuzeo dužnost premijera, Osmani zamenila Tačijevu sliku sa Rugovinom

Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, stupio je na premijersku dužnost, a upravo je završena i prva sednica nove vlade. Juče je posle četvoromesečnih pregovora u Prištini izabrana nova vlada.

U kabinetu kosovskog premijera, upravo je završena primopredaja dužnosti. Kurti je, nju, međutim obavio sa sada već bivšim ministrom spoljnih poslova, Bedžetom Pacolijem.

Takođe, bivši premijer Ramuš Haradinaj već je ranije potvrdio da on u primopredaji neće učestvovati, zbog, kako je naveo, obaveza na putu. Haradinaj se nalazi u SAD, gde bi trebalo da prisustvuje Molitvenom doručku. Haradinaj takođe nije bio prisutan ni juče u kosovskoj skupštini.

„Održali smo obećanje izbora od 6. oktobra, i isporučili vladu građanima. Počastvovan sam da služim narodu kao njihov premijer. Nova vlada za nov početak“, poručio je Aljbin Kurti sinoć po izglasavanju vlade.

Kurti je po primopredaji dužnosti održao i prvu sednicu nove vlade. Rekao je da u vladi „ne postoji Samoopredeljenje, LDK, Demokratska stranka i Srpska lista, već jedinstvena vlada Republike Kosovo“.

Sednica kosovske vlade
Foto: KoSSev

Skoro istovremeno sa predajom dužnosti premijera se i predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani, sastala sa ambasadorom SAD u Prištini, Filipom Kosnetom.

Osmani je u svojoj kancelariji u skupštini unela i prve izmene. Predsednica skupštine uklonila je sliku aktuelnog kosovskog predsednika, Hašima Tačija i postavila sliku Ibrahima Rugove.

Vjosa Osmani i Filip Kosnet
Foto: KoSSev

Nova vlada ima 15 ministarstava od kojih šest vodi LVV, šest LDK, dok su od tri namenjenih manjinskim zajednicama, dva ministarstva pripala Srpskoj listi, jedno Novoj demokratskoj stranci. Potpredsednica LDK, Vjosa Osmani, izabrana je na vanrednoj sednici za predsednicu parlamenta sa 65 od 67 glasova, i to sa glasovima i Srpske liste koja je sa druge strane za izbor vlade bila uzdržana. 

O prvim reakcijama i sednicama čitajte u vestima:

Emini: Nova generacija političara, očekivanja od vlade naglo porasla, nema ideje o širem konsenzusu za dijalog

Srpski analitičari: Ispoštovana želja birača, Kurtija treba podsećati na probleme srpske zajednice

Bajrami: Sa Kurtijem i Osmani na čelu, na Kosovu više ništa neće biti isto!

Čestitke Kurtiju i Osmani na vladi i poziciji predsednika parlamenta, PDK i PKS o Srpskoj listi i vezi sa Beogradom

 Izglasana nova kosovska vlada, Kurti premijer, Osmani predsednica skupštine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.