Bajrami: Sa Kurtijem i Osmani na čelu, na Kosovu više ništa neće biti isto!

Iako zakasnelo, formiranje nove Vlade Kosova je odlična vest, kaže za KoSSev glavni i odgovorni urednik lista „Koha Ditore“ Agron Bajrami.

„Bilo je krajnje vreme. Sama koalicija LVV-LDK je naravno bila očekivana – u biti“, kazao je Bajrami, podsećajući na to da je takva koalicija glas naroda sa izbora od 6. oktobra.

Što se samog sastava Vlade tiče, urednik Koha Ditore procenjuje da i tu ima „dobrih vesti“:

„Imamo raznovrsniju vladu – pet ministarki, kao i prvu ženu predsednicu parlamenta. Ekspoze premijera Kurtija je sadržao veoma ambiciozne planove, i mislim da će vreme pokazati da li je ova vlada u stanju da dostigne ciljeve koje je sebi postavila. Ako uspe polovinu onoga što su zamislili, biće dobro za sve“.

Kosovska vlada izglasana danas je za Bajramija nova u pravom smislu reči:

„Ne samo novi ljudi, već i nova politika i drugačiji način rada. Ne samo zato što su Kurti i njegova partija po prvi put na vlasti na nacionalnom nivou, već i zato što imaju jasne ideje šta žele u mnogim sektorima, naročito vladavini prava, borbi protiv korupcije, ekonomiji, zdravstvu i obrazovanju“.

Korenite promene, a nepredvidljivost situacije ništa novo za Kosovo i region

Iako je oprezan po pitanju predviđanja rezultata koje će LVV napraviti u koaliciji sa LDK, Bajrami ipak naglašava: „Ali sve ukazuje na to da ćemo videti velike promene, nadam se korenite“.

Dodatni oprez da ipak „nije sve sjajno“ vidi u „činjenici da Srpska lista ima monopol na predstavljanje Srba u institucijama“, ali postoje i drugi upozoravajući signali:

„Sa druge strane, videli smo i da je nova opozicija – partije koje su do juče bile na vlasti – veoma agresivno nastupila danas, što je znak ne samo da su loši gubitnici, već i da će odnosi nove vlasti sa opozicijom biti veoma komplikovani“.

Zbog toga je za očekivati da će među ovim stranama biti i tenzija, upozorio je Bajrami.

„Sve to očito može da ima negativan uticaj, i stvari se ne mogu predvideti. Ali, mislim da smo svi već navikli na nepredvidljivost situacije na Kosovu i uopšte – u regionu. Tako da to u stvari i nije ništa novo“, dodao je.

Iako podseća na to da postoje i druge nepoznanice, te da je rano da se nagađa, Bajrami je naglasio da će se veoma brzo videti kojim pravcima će ići nova vlada kada su u pitanju „najvažniji procesi koji čekaju Kosovo – od dijaloga sa Srbijom do evropskih integracija“.

„Ono što je sigurno, sa Kurtijem na čelu Vlade, ali i sa gospođom Osmani na čelu parlamenta, Kosovo više neće biti isto kao što je bilo do sada!“ – zaključio je Bajrami u odgovoru za KoSSev o pitanjima u vezi sa novom vladom u Prištini.

Nakon višečasovne rasprave u kosovskoj skupštini danas, kao i gotovo četiri meseca koalicionih pregovora, večeras je izglasana nova kosovska vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem. Imaće 15 ministarstava od kojih će šest voditi LVV, šest LDK, a dok će od tri namenjih manjinskim zajednicama, dva ministarstva pripasti Srpskoj listi. Srpska lista je tokom glasanja o vladi bila uzdržana, ali ne i tokom druge sednice u kojoj se glasalo za predsednika kosovske skupštine. Potpredsednica LDK, Vjosa Osmani, na novoj sednici izabrana je za predsednicu parlamenta sa 65 od 67 glasova, i to sa glasovima i Srpske liste. Formiranje vlade i odabir nove predsednice parlamenta prate čestitke prištinskih političara i međunarodnih zvaničnika ali i oštre kritike PDK da će nova vlada zavisiti od Beograda baš zbog glasova Srpske liste.

O prvim reakcijama, današnjim sednicama na kojima je izglasana vlada i odabrana predsednica parlamenta čitajte u vestima:

Čestitke Kurtiju i Osmani na vladi i poziciji predsednika parlamenta, PDK i PKS o Srpskoj listi i vezi sa Beogradom

 Izglasana nova kosovska vlada, Kurti premijer, Osmani predsednica skupštine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.