Izbori za Podujevo i Severnu Mitrovicu još nisu raspisani

Izvor: Koha(Tekst izvorno preveden sa albanskog)

Imenovanjem Agima Veljiua za ministra u Kurtijevoj vladi u februaru i Gorana Rakića za potpredsednika Hotijeve vlade u junu, Podujevo i Severna Mitrovica ostali su bez gradonačelnika.

Situacija sa pandemijom covid-19 dovela je do toga da se izbori odlože i ne održe u ovim opštinama, iako su srpski izbori na Kosovu u junu održani pod istim uslovima, izveštava Koha.

Međutim, kosovske institucije, odgovorne za izborni proces, nisu zatražile bilo kakvu ponovnu procenu epidemiološke situacije od kosovskog Instituta za javno zdravlje da bi se utvrdilo da li postoje uslovi za održavanje izbora.

„Kada se od Instituta za javno zdravlje zatraži takva procena, on to čini. Ovih dana je napravljena procena za nastavnike i škole uoči početka nove školske godine“, rekao je portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti.

CIK nije komentarisao pitanje u vezi sa zahtevom za ponovnu procenu situacije u ovim opštinama.

„Centralna izborna komisija je i ranije jasno stavila do znanja da će ispuniti svoju ustavnu obavezu da organizuje izbore kad god se to zatraži, kao što smo i uvek činili. U međuvremenu, u vezi sa trenutnom situacijom u kojoj smo zbog pandemije, mi kao CIK ne možemo dati odgovor na aspekte koji se odnose na zdravlje građana, jer su tu druge relevantne i profesionalne institucije koje imaju svoju zonu odgovornosti“, rekao je portparol CIK-a, Valjmir Elezi.

Koha je takođe poslala pitanja kancelariji predsednika, odgovornoj za raspisivanje izbora, ali oni nisu odgovorili.

Advokati, s druge strane, ovo smatraju nezakonitim.

„To je krajnji rok predviđen i u ustavu i u zakonu o opštim izborima i u zakonu o lokalnim izborima koji su međusobno povezani u funkcionisanju da se izbori moraju održati na vreme. Rok je prošao, prošao je odavno“, rekao je ekspert za ustavna pitanja, Mazlum Baraljiu.

Najglasniji zbog neodržavanja izbora u Podujevu bio je Pokret Samoopredeljenje. Ovaj subjekat je čak 22. jula poslao Ustavnom sudu odluku predsednika da ih odloži u Podujevu i Severnoj Mitrovici, ali još uvek nije dobio odgovor.

„Izbori u našoj opštini više se doživljavaju kao političko pitanje, nego što je neko brinuo o bezbednosti građana. Kad to kažem, kažem da smo postavili zahteve u vreme kada je pandemija u našoj zemlji bila na nuli ali je bilo i nula pozitivnih odgovora. Nastavilo se sa postavljanjem pitanja neprekidno, ali nikada nismo dobili odgovor“, rekao je Bahri Seljimi (Selimi), sekretar Pokreta Smaoopredeljenje u Podujevu.

 Sledeći redovni lokalni izbori na Kosovu trebalo bi da budu održani sledeće godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.