Za državljane Srbije koji se vraćaju iz zemalja regiona od petka važi „nadzor“, bez karantina i samoizolacije


Republički Krizni štab odlučio je danas da od petka u 18h uvede novi režim za državljane Srbije ali i sve putnike koju ulaze u Srbiju iz zemalja regiona. Za ove osobe uvešće se nadzor. Šta „nadzor“ tačno znači i koliko će dugo trajati, biće definisano i komunicirano sa medijima u narednim danima saopštila je članica kriznog štaba, Darija Kisić Tepavčević. Ono što jeste poznato je da „nadzor“ ne podrazumeva samoizolaciju i karantin. Nije poznato ni na putnike iz kojih zemalja će se odnositi nova pravila.

„Ono što jesu nove preporuke vodećih svetskih organizacija je da je taj nadzor u trajanju od 10 dana nešto što u najvećoj meri sprečava prenošenje infekcije. Što ne znači da nakon tog perioda ti građani ne treba i dalje da se pridržavaju svih preventivnih mera“.

Precizirala je da se neće raditi ni o karantinu, ni samoizolaciji, već o nadzoru koji „podrazumeva odgovarajuće mere i aktivnosti koje će da maksimalno smanje rizik daljeg prenošenja infekcije“, među tim merama je i „određena dinamika javljanja relevantnim zdravstvenim institucijama“.

Nije precizirala ni na putnike kojih zemalja će se odnositi mera nadzora, ali je dodala da se najveći broj državljana Srbije trenutno nalazi u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, zbog čega je kao primer samo uzela ove zemlje.

Crna Gora je prema informacijama Kriznog štaba na trećem mestu po učestalosti obolevanja, slično kao Hrvatska i BiH, dok je kod nas „daleko povoljnija epidemiološka situacija“, podvukla je Kisić Tepavčević.

Pozvala je građane koji su u na odmorima u ovim zemljama da se do petka vrate u Srbiju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.