Tiodorović: Od petka nove mere za one koji se vraćaju sa letovanja

Član Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog Branislav Tiodorović, izjavio je danas da je odluka o uvođenju obaveznog nadzora za građane koji od petka u 18 časova ulaze u Srbiju uvedena zbog „velikog požara“, kako je opisao epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Tiodorvić je za portal Nova.rs rekao da će građanima koji dolaze iz zemalja sa porastom broja obolelih od koronavirusa biti uručivano obaveštenje prema kojem su obavezni da se u roku od 24 sata jave kovid ambulanti doma zdravlja kojem pripadaju.

Do petka će se u Srbiju ulaziti po ustaljenim procedurama, a od petka važe nova pravila.

Epidemiolog je naveo da će inspekcijski organi na granicama dobijati spisak i pregled zemalja u kojima je povećan broj zaraženih. Po njegovoj proceni, na tom spisku bi trebalo da bude i Albanija, gde letuje veći broj građana Srbije.

„Svaki građanin će na granici, uz vraćen pasoš, dobiti i obaveštenje o tome da je obavezan da se javi u kovid ambulantu domu zdravlja kojem propada. To nije onaj zdravstveni nadzor gde inspekcija izdaje nalog, pa rešenje, a onda se prati da li se neko toga drži. Domovi zdravlja će dobijati spiskove i policija će ih obaveštavati o tome“, objasnio je Tiodorović.

Po prijavljivanju u kovid ambulantu, ako se utvrde tegobe, radiće se kompletan pregled povratnika iz inostranstva – krvna slika na osnovu koje se utvrđuju parametri, a ako postoji sumnja, biće urađen i snimak pluća.

„Na osnovu toga lekar odlučuje da li tu osobu pušta kući, uz sugestiju da bude u desetodnevnoj samoizolaciji, a ako je za bolnicu, šalje se uputom u bolnicu“, objasnio je  Tiodorović.

Građani koji su zaposleni, dobiće potvrdu o bolovanju ako se utvrdi simptomatologija, bez obzira na to da li je lakša ili ozbiljnija. „Bez obzira da li ide kući u samoizolaciju ili na Infektivnu kliniku, on dobija bolovanje”, rekao je epidemiolog.

Ipak, pošto se radi o slučaju da je „neko svojom voljom otišao na more”, neće mu tokom bolovanja biti isplaćivano 100 odsto plate, kao u vreme vanrednog stanja, već 65 odsto.

Pošto Krizni štab odluke donosi u skladu sa epidemiološkim prilikama, „može da se desi da mi već sledeće nedelje kažemo da strani državljani ne mogu da uđu u Srbiju bez PCR testa”, ukazao je Tiodorović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.