Biznismen uhapšen juče u akciji „Brezovica“ – navodno dao 40,000 evra Bratislavu Nikoliću

FOTO: RTV Kim

Izvor: Kallxo (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Tužilaštvo u Uroševcu zatražilo je 30 dana pritvora za L. V, koji je juče uhapšen u novoj akciji „Brezovica”. Pored L.V, juče su uhapšeni i B.L, Š. Š. (Sh. Sh.), G. B, S. S, G. S. i S. D.

U zahtevu tužioca za određivanje pritvora, koji je dostavio Kallxo-u, opisano je postupanje okrivljenih i dela za koja se oni sumnjiče.

Osumnjičeni L. V. tereti se za dva krivična dela. Za krivično delo „davanje mita“ osumnjičen je zbog sumnje da je, ranije uhapšenom Bratislavu Nikoliću, dao 40,000 evra kako bi mu ovaj omogućio izgradnju pet vikendica u parku „Šara“ na Brezovici.

„Postoji sumnja na osnovu činjenice da je od 2014. – 2019. u Štrpcu direktno dao novčani poklon službenom licu da postupi suprotno službenoj dužnosti – tako što je dao 40.000 evra Bratislavu Nikoliću kako bi mu on omogućio izgradnju pet vikendica u Nacionalnom parku ‘Šara’ na Brezovici i to suprotno Zakonu Kosova o vodama, Zakonu o zaštiti životne sredine, Zakonu o izgradnji i Prostornom planu Nacionalnog parka ‘Šar’“, navodi se u zahtevu tužioca.

Pored krivičnog dela „davanje mita” L.V. je osumnjičen i za krivično delo „vršenje uticaja” –  poklanjanjem novca službenom licu, da bi nepravično izvršio uticaj na njegovu odluku.

„Tako što je dao novac okrivljenom Bratislavu Nikoliću da utiče na okrivljenog Dimitrija Raičićevića da izda građevinske dozvole za pet vikendica u Nacionalnom parku ‘Šara’ na Brezovici” – navodi se u zahtevu glavnog tužioca.

Uhapšeni Š.Š. i S.S osumnjičeni su za krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” radeći kao službena lica – članovi Komisije za ocenu uslova za davanje ekološke saglasnosti i vodne saglasnosti.

„Osnovano se sumnja da od 2014. do 2019. godine, kao službena lica – članovi Komisije za ocenu uslova za davanje ekološke saglasnosti i vodne saglasnosti, nisu obavljali službenu dužnost, i to u cilju novčane koristi“, navodi tužilac u ovom slučaju.

U spisu se navodi da su osumnjičeni, postupajući mimo Zakona o zaštiti životne sredine, Zakona o vodama Kosova i Zakona o zaštiti prirode, dali pozitivne ocene hotelskim objektima „Stella Consulting“ sa vlasnikom G.S, „Hotel Kaona“ sa vlasnikom S.G. i „Rimida“ u vlasništvu R.H, kao i kompleksu sa vikendicama „Stella Consulting“ u vlasništvu G.S, i kompleksu vikendica sa vlasnikom R.H –  iako su znali da objekti ne ispunjavaju zakonske uslove za izdavanje ekološke saglasnosti i vodne saglasnosti, što je uslov za dobijanje građevinske dozvole.

Tužilac navodi da su objekti tako građeni bez realne ekološke i vodne saglasnosti, degradirajuću prirodu i životnu sredinu u Nacionalnom parku „Šara“.

Oni su takođe osumnjičeni za krivično delo „Falsifikovanje službenih isprava“.

Osim toga Š.Š. je osumnjičen i za krivično delo „primanje mita“, jer je, kako navodi tužilac, primio novac da bi postupio suprotno svojim službenim dužnostima.

„Postoji sumnja na osnovu činjenice da je on 2019. godine, kao funkcioner – predsednik Komisije za procenu uticaja na životnu sredinu, u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja (MSPP), postupajući suprotno svojim službenim dužnostima, u cilju koristi za sebe – primio novčanu nagradu, na način što je od tuženog F.G. tražio 500 evra, a kako bi dao ocenu da objekti ne utiču loše na životnu sredinu, iako je prethodno izvršio uvid gradilišta na kojem se gradio kompleks vikendica sa čak 18 objekata” – naveo je tužilac.

O akcijama kosovske policije u Štrpcu, reakcijama i samoj akciji „Brezovica“, čitajte u: 

Pretres na više lokacija u Prištini u sklopu akcije „Brezovica“

Nastavak akcije „Brezovica“: Novi pritvor

Akcija „Brezovica“: I danas provera objekata u vikend zoni

Akcija „Brezovica“: Policija po nalogu Tužilaštva vrši proveru u vikend zoni

Još jedna osoba uhapšena u sklopu akcije „Brezovica“

Još četiri osobe privedene u sklopu operacije „Brezovica“

U akciji „Brezovica“ do sada uhapšeno 26 lica, blokirano skoro 6 miliona evra

U sklopu nastavka akcije „Brezovica“ u toku pretres na 7 lokacija; Pretres i u srpskoj instituciji

U sklopu nastavka akcije „Brezovica“ u toku pretres na 12 lokacija

U Štrpcu održan skup podrške uhapšenima: Nisu ni ratni zločinci, ni kriminalci

Jednomesečni pritvor za uhapšene u akciji „Brezovica“

U toku policijska akcija u Štrpcu, uhapšeni bivši gradonačelnik i direktor urbanizma

Štrpce: Zgrada opštine blokirana i dalje, radnici od jutros ne mogu da uđu, nedostatak informacija i različite reakcije

Novinar o slučaju Štrpce: Moguća hapšenja ljudi iz Vlade Kosova i ministarstava

Kontroverzni bivši gradonačelnik Štrpca

Vučić Pinku o akciji u Štrpcu, Kljanu Kosova o ratnim zločinima

Srpska lista Štrpce: Nikolić je višegodišnji mirotvorac, akcija mogla drugačije da se izvede

Policija potvrdila akciju „Brezovica“: Desetoro uhapšenih – Zaplenjena vozila, novac, oružje, dokumenta…

Trajković: Pohapšeni su svi Radoičićevi i Veselinovićevi gradonačelnici i funkcioneri

Tužilaštvo zatražilo pritvor za desetoro uhapšenih u jučerašnjoj akciji „Brezovica“

Policija potvrdila akciju „Brezovica“: Desetoro uhapšenih – Zaplenjena vozila, novac, oružje, dokumenta…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.