U akciji „Brezovica“ do sada uhapšeno 26 lica, blokirano skoro 6 miliona evra

Akcija u Štrpcu

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

U četiri akcije u takozvanom slučaju Brezovica, do sada je uhapšeno 26 osumnjičenih, od kojih je 4 pušteno na slobodu, a za 19 njih određen je pritvor, dok je blizu 6 miliona evra blokirano.

Među uhapšenima je i bivši predsednik opštine Štrpce Bratislav Nikolić, koji je osumnjičen da je nezakonito pribavio milion evra izdavanjem dozvola za gradnju vila na području Brezovice.

Takođe, u ovim akcijama uhapšeni su visoki zvaničnici Ministarstva za infrastrukturu (MI) i vlasnici raznih građevinskih kompanija, među kojima su Arben Čitaku, bivši sekretar Ministarstva životne sredine i S.I., predsednik odbora „Ski centra Brezovica”, kao i carinik N.G.

Inače, akciju „Brezovica“, započetu 21. decembra 2021. godine, vodi tužilac Rasim Maljoku iz Osnovnog tužilaštva u Uroševcu, u koordinaciji sa Kosovskom policijom – Upravom za teške zločine u Prištini.

Inicijalno, u akciji je po nalogu tužioca uhapšeno deset osumnjičenih, a među njima i bivši predsednik opštine Štrpce, direktor urbanizma, još nekoliko funkcionera i pojedini vlasnici preduzeća, zbog sumnje da su počinili krivična dela „primanje mita”, „davanje mita” i „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” KZRK.

Tužilac Rasim Maljoku je 21. decembra 2021. godine na konferenciji za novinare rekao da se sumnja da je Bratislav Nikolić, bivši predsednik opštine Štrpce, nezakonito pribavio preko milion evra.

Tako je ova akcija nastavljena 6. januara 2022. godine i odvijala se u više gradova, a cilj istrage je nelegalna gradnja na Brezovici.

Kao rezultat, uhapšena su dva službenika Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture (MŽSPP), zbog sumnje da su izvršili korupciju, dok su petorici građana stavljene lisice na ruke zbog sumnje da su davali mito.

Broj hapšenja se popeo na 17 upravo hapšenjem ovih sedam osumnjičenih 6. januara 2022. godine, dok je blokirano blizu 6 miliona evra.

Osnovni sud u Uroševcu je međutim, 4. aprila potvrdio da su Bedri Haljimi, glavni inspektor Ministarstva životne sredine i Ismet Aslani, vlasnik kompanije „Kaštanjeva Dekor SHPK“, pušteni iz pritvora.

Takođe, 3. marta 2022. godine akcija „Brezovica 3“ nastavljena je upadom na 12 lokacija u četiri različita grada: Uroševcu, Prištini, Srbici i Lipljanu.

Usled ove akcije uhapšeno je 7 lica, od kojih tri bivša službenika Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture i četiri vlasnika građevinskih preduzeća, koji su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja, uzimanje i davanje mita, kao i vršenje uticaja.

Povodom ove akcije, kancelarija za informisanje Osnovnog tužilaštva u Uroševcu, potvrdila je za „Zakletvu pravde“, da su ostala četvorica osumnjičenih puštena na slobodu.

Akcija „Brezovica“ nastavljena je 16. marta 2022. godine, pri čemu je pretreseno sedam različitih lokacija u Štrpcu, među kojima i zgrada Opštine paralelnih institucija u Štrpcu i uhapšena su dvojica osumnjičenih.

Očekuje se nastavak ove akcije, dok je tužilac Rasim Maljoku rekao da u ovom slučaju niko neće biti nedodirljiv.

KoSSev: U prvom, odnosno početnom delu policijske akcije „Brezovica“ – 21. decembra uhapšeno je 10 lica, među kojima i bivši predsednik opštine Štrpce, Bratislav Nikolić.

Za Nikolića se sumnja da je u svojstvu predsednika opštine Štrpce od 2014. do 2018. godine primao mito – novac i poklone radi izdavanja građevinske dozvole u ​​Nacionalnom parku „Šara“, za vikendice na području Brezovice.

Tužilaštvo tvrdi da je Nikolić primio mito od 210.000 evra za izdavanje 21 građevinske dozvole za vikendice za investitora „Stella Consulting“, kao i još 200.000 evra za građevinsku dozvolu hotela „Stella Consulting“.

Ovim radnjama Nikolić je osumnjičen da je izvršio krivična dela „primanje mita”, „zloupotreba službenog položaja”.

Nikolić se tereti i da je počinio krivično delo „Vršenje uticaja”, jer je uticao na donošenje odluka službenih lica, kako bi obezbedio građevinske dozvole.

O akcijama kosovske policije u Štrpcu i reakcijama, čitajte u: 

U sklopu nastavka akcije „Brezovica“ u toku pretres na 7 lokacija; pretres i u srpskoj instituciji

U sklopu nastavka akcije „Brezovica“ u toku pretres na 12 lokacija

U Štrpcu održan skup podrške uhapšenima: Nisu ni ratni zločinci, ni kriminalci

Jednomesečni pritvor za uhapšene u akciji „Brezovica“

U toku policijska akcija u Štrpcu, uhapšeni bivši gradonačelnik i direktor urbanizma

Štrpce: Zgrada opštine blokirana i dalje, radnici od jutros ne mogu da uđu, nedostatak informacija i različite reakcije

Novinar o slučaju Štrpce: Moguća hapšenja ljudi iz Vlade Kosova i ministarstava

Kontroverzni bivši gradonačelnik Štrpca

Vučić Pinku o akciji u Štrpcu, Kljanu Kosova o ratnim zločinima

Srpska lista Štrpce: Nikolić je višegodišnji mirotvorac, akcija mogla drugačije da se izvede

Policija potvrdila akciju „Brezovica“: Desetoro uhapšenih – Zaplenjena vozila, novac, oružje, dokumenta…

Trajković: Pohapšeni su svi Radoičićevi i Veselinovićevi gradonačelnici i funkcioneri

Tužilaštvo zatražilo pritvor za desetoro uhapšenih u jučerašnjoj akciji „Brezovica“

Policija potvrdila akciju „Brezovica“: Desetoro uhapšenih – Zaplenjena vozila, novac, oružje, dokumenta…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.