Beograd je potcenio Hotija

Foto: FoNet

Porediti Skendera Hisenija i Marka Đurića je kao upoređivati neki tim iz NBA lige i FMP Železnik.

To je taj odnos snaga i nije obećavajuće – poručuje za Danas Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, koji govori o imenovanju bivšeg kosovskog ministra spoljnih i unutrašnjih poslova Skendera Hisenija za koordinatora Vlade Kosova u dijalogu sa Srbijom, uoči nove runde razgovora u Briselu.

Janjić podseća da je Hiseni čovek koji od prvih dana, još od 1978. godine, učestvuje u svim dijalozima, od civilnog društva preko političkih stranaka. On kaže da je Hiseni odličan poznavalac jezika, naročito engleskog na kome se vode pregovori, što je takođe važno za ukupni rezultat.

„Radi se o čoveku koji je po profilu najbolji đak Fehmija Aganija. Dakle, jedan taktičar i mudar čovek koji je sem toga veoma dobro obavešten. Pored toga, imao je i ozbiljnu političku karijeru kao ministar spoljnih poslova. Sve u svemu, Hiseni je čovek sa mnogo veza, sa nespornim znanjem o struci, kad je u pitanju dijalog. On sad treba da odabere svoj tim. Sve to nam govori da je Beograd, to jest mediji, analitičari, komentatori i političari, potcenio Avdulaha Hotija, da je potcenio sve te nama nepoznate ljude srednje generacije koji imaju ozbiljno političko i birokratsko iskustvo“, objašnjava Janjić.

Prema njegovom viđenju, sudeći po prvim reakcijama na imenovanje Hisenija, kao i na poteze Hotija, takvi ljudi i te kako prijaju ušima i glavama nemačke i evropske birokratije. Janjić smatra da imenovanje koordinatora pokazuje da je na delu novi format dijaloga.

„Nema tehničkog dijaloga. Sve će biti politički razgovori, a u četvrtak imamo sastanak na ekspertskom nivou. U Srbiji se to predstavlja od strane Đurića i drugih kao nastavak tehničkog dijaloga. To nije tehnički dijalog. To su eksperti koji učestvuju u pripremi stavova koji su politički dogovorili glavni pregovarači Hoti i Vučić. Hoti tvrdi da postoji dogovor o konačnom sporazumu. Po Vučićevim izjavama, otvaraju se neka pitanja, neka su tehnička, a neka su i politička, kao na primer ekonomska saradnja opština u pojasu od Prijepolja do Peći“, ukazuje Janjić.

KoSSev: Da prištinska delegacija nije za potcenjivanje rekao je jutros i sam Đurić. O Hiseniju navodi da se radi o čeveku sa znatnim iskustvom ali dodaje da treba videti da li će on zaista rukovoditi dijalogom jer u Prištini „imenovanja ne moraju ništa da znače“. Opštinije u tekstu Đurić: Do razrešenja situacije nastale jednostranim proglašenjem nezavisnosti samo uz dijalog koji zadovoljava interese obe strane

Marko Jakšić, bivši odbornik Građanske inicijative – Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici, kaže za Danas da je Skender Hiseni neko ko se i ranije bavio pregovorima između Beograda i Prištine, tako da to ne bi trebalo da bude neka novina.

On smatra pak da od aktuelnih pregovora ne treba očekivati ništa spektakularno, jer oni predstavljaju nastavak onih pregovora koji su vođeni od 2013. u Briselu.

„Reč je o razgovorima oko tehničkih stvari. Dok pregovora nije bilo, pregovarači iz EU su postavili neke teme na papir koje će biti predmet daljih razgovora. To su, kao što se sada videlo, nestali, imovina i ekonomija. Na kraju tog procesa, po svemu sudeći do kraja ove godine, ključne teme razgovora biće već dogovorena zajednica srpskih opština, a dogovor koji već postoji predstaviće se kao ključni kompromis srpskoj strani i naravno članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, kao kruna tehničkih sporazuma. U suštini, niko od Srbije u ovom trenutku ne očekuje da formalno prizna Kosovo, ali članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama je više od formalnog priznanja“, ocenjuje Jakšić.

Prema njegovim rečima, naši političari, tačnije predsednik Aleksandar Vučić i „kancelar“ Marko Đurić, već kreću da plaše građane time da ćemo ukoliko ne postignemo sporazum ponovo ratovati na Kosovu. Jakšić ističe da je to besmisleno, jer na Kosovu nema prostora za bilo kakav rat dok je i jedan NATO vojnik na toj teritoriji.

„Predsednik Vučić pominje lošu ekonomsku situaciju u Srbiji i prestanak evrointegracija ukoliko se ne dogovorimo sa Kosovom, što opet nije istina. To ne zavisi od dogovora sa Kosovom već od reformi u Srbiji, kao i od onoga što on već godinama krši, a to je vladavina prava i sloboda medija“, naglašava Jakšić.

Danas

Povezani članci:

Ko je Skender Hiseni, koordinator kosovske vlade za dijalog

Tači pozdravio imenovanje Hisenija za koordinatora za dijalog

Hoti potvrdio: Hiseni koordinator za dijalog

Hoti iz Brisela: Ima pomaka, za nekoliki dana detalji, za nas ovo završna faza razgovora

Vučić o ZSO posle Brisela: Ne možete pobeći od onog što je već potpisano, EU garant da se sprovede

Lajčak: Nastavak dijaloga sledeće nedelje na ekspertskom nivou, na visokom nivou početkom septembra

Opozicija Srbije: Nećemo priznati obaveze koje će biti nametnute Srbiji u Briselu, 8 godina neodgovorna politika o KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.