Završen skup desničara, kažu hteli KFOR-u da predaju zahtev da odu sa Jarinja

FOTO: Skrinšot sa prenosa Srbin.info

Srbi koji su danas došli na Jarinje iz pravca Raške navodno su hteli da se susretnu sa vojnicima KFOR-a i da im prenesu poruku da oni nemaju šta da traže tu i da ne priznaju granicu koja je uspostavljena od strane kosovskih vlasti. U tome nisu uspeli, jer im srpska policija to nije dozvolila.

Protest oko 200 desno orjentisanih Srba koji su se okupili kod Jarinja iz pravca Raške upravo je završen nakon tri sata koliko je trajao. Kako se čulo u najavama preko pojedinih medija, ali i videlo na osnovu prenosa uživo Srbin info, navodno je jedna osoba privedena, navodno iz Raške. Iako se očekivalo njegovo puštanje, to nije i potvrđeno.

Do manjeg incidenta je došlo kada je grupica okupljenih uspela bez većih problema da probije kordon redovne policije, koja ih je sprečavala da dođu do samog prelaza. Odmah se rasporedila jedinica specijalne policije za razbijanje demonstracija i situacija se odmah smirila.

Prethodno se vođa Narodnih patrola Damjan Knežević, neposredno pred početak skupa obratio redovnoj policiji koja ih je sprečila da stignu do samog prelaza rečima da ne žele da izazovu nijedan incident, da neće da koriste „ni baklje ni petarde“, te da ukoliko je potrebno, policija bude ispred, kako je kazao, patriota i veterana, kako bi predali poruku vojnicima KFOR-a.

U tome nisu uspeli, čak i kada je Knežević ponudio da do vojnika KFOR-a ode četvoročlana ekipa – „dva novinara, i po jedan čovek iz Srbije i Crne Gore“.

Njegove zahteve podržao je i lider pokreta „ljubav, vera, nada“ Nemanja Šarović, naglašavajući da ne treba da sprečavaju slobodu kretanja.

„Vi bi bili okrenuti tamo a mi bi bili sa vama“, kazao je Šarović srpskim policajcima.

„Srbi sa Severa su pod velikim pritiskom. Barikade su postavljene između srpskih mesta i nisu mogli da dođu na Jarinje a bilo je i pretnji“, poručio je sa ovog skupa vođa Narodnih patrola Damjan Knežević, neporedno pred kraj skupa.

Iako je bio najavljen da će ih sačekati sa druge strane Jarinja, poverenik Pokreta za očuvanje Kosova i Metohije Nebojša Jović nije bio viđen.

FOTO: Radulo Radulović

Sa druge strane Jarinja zapravo su se rasporedile snage KFOR-a koje su razvukle i bodljikavu žicu.

Damjanović je Srbima sa te strane prelaza poručio da budi hrabri.

„Oni jesu hrabri, a kako ići protiv svojih? Mi ne možemo da vodimo ovu igru ali to treba da vodi država koja ima toliko truli sistem da svi utiču na nju. E pa sad treba mi da utičemo na nju“, naglasio je.

Hteli smo da se vidimo sa vojnicima KFOR-a i da im damo poruku da idu odavde i da nemaju šta da traže i da ne priznajemo granicu. Ovo je naša zemlja

Tvrdi da na Jarinju „nema ko šta da traži ako nije došao i časno i dostojanstveno“.

„Alkohol je bio izvor mnogo zla“, dodao je.

„Dobro je to što smo ovde. Bila su braća sa barikada. Videla je država da ima naroda koji se ne bori barikadama i molimo državu da radi svoj posao a da ne slušaju političare sa vrha. Prenosimo pritisak dalje u Beograd, a ako padne krv srpska, na Kosovu smo, šta drugo i da kažem“, kazao je Damjanović.

Kako je još u petak bilo najavljeno na kanalu Srbin.info, koji je uživo prenosio skup danas, okupljanje je bilo najavljeno iz tri pravca – Crne Gore, Republike Srpske, i centralne Srbije.

Skup je bio zakazan u 13 časova. Oni su se okupili na par stotina metara ispred samog prelaza, iz pravca Raške. Među okupljenima, pored Kneževića i Nemanje Šarović, bili su viđeni i Mihajlo Medenica i Miodrag Zarković. Na samom početku, učesnici su stigli sa razvučenim transparentom:

„Drži se Boga i Rusije“.

Skup je uglavnom protekao mirno, a kao deo performansa, učesnici su „zapalili Briselski sporazum“. Takođe, razvukli su i transparent „Mali Šengen, Velika Albanija“.

U blizini prelaza nalazilo se i vozilo sa razglasom, odakle su puštane patriotske pesme.

„Da se zakotrlja makar jedna grudva“, rekao je jedan od učesnika skupa za uživo prenos Srbin.info. Iz Crne Gore najavio je da kada se krenulo u litije u Crnoj Gori, „nije bilo više od 100 ljudi“.

Više je pokretača ovog skupa. Za Crnu Goru je to „Mihaljski zbor“, u Srbiji – „Narodne patrole“, „Nema predaje Kosova i Metohije“, više drugih grupa građana, najavljeno je u prethodnim pozivima.

Deveti je dan barikada, ali i 9. dan kako je kosovska policija zatvorila Jarinje i brnjak. Uprkos pojedinim diskretnim najavama međunarodnih zvaničnika da će biti i uklonjene, one su i dalje tu. Srbi su, štaviše, juče i ojačavali barikade, pa je tako postavljena još jedna, na samom izlazu iz naselja Mali Zvečan, ka Brđanima.

Jedina opština na Severu u kojoj nema barikada je Kosovska Mitrovica, ali zato u njoj ima policije iz regiona južno od Ibra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.