KFOR: Povećali smo prisustvo na Jarinju zbog mogućeg prisustva organizovanih kriminalnih grupa

FOTO: Radulo Radulović

Danas je nakon aktivne koordinacije sa svim stranama Regionalna komanda KFOR-a „Istok“ pojačala svoje prisustvo na Jarinju iz preventivnih bezbednosnih razloga. Ovo povećanje je zbog navodnog mogućeg prisustva organizovanih kriminalnih grupa među demonstrantima, saopštio je KFOR večeras.

Oglasili su se nakon što je prethodno američki KFOR uz fotografije, potvrdio da je danas obezbeđivao Jarinje, sa kosovske strane, zbog protesta desničarskih grupa koji je održan danas u blizini ovog prelaza, ali iz pravca Raške.

Oni, međutim, u svom saopštenju nisu spominjali protest, ali jeste KFOR večeras, da su prisustvo povećali zbog „navodnog mogućeg prisustva organizovanih kriminalnih grupa među demonstrantima“.

„Uvek je važno da svi učesnici protesta mirno izraze svoje mišljenje, izbegavajući nesrazmerno nasilje, agresivno držanje i ponašanje koja mogu biti pogrešno shvaćena i shvaćena kao provokacija ili nepotrebno nasilje“, naveli su u KFOR-u.

KFOR je u potpunosti fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata – zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 – da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu, podsetio je još jednom KFOR.

Oko 200 Srba danas je pod vođstvom desno orijentisanih aktivističkih grupa i pojedinaca došlo na Jarinje, u nameri da odblokiraju ovaj prelaz, ali i vojnicima KFOR-a uruče zahtev da nemaju šta tu da traže i da se radi o teritoriji Srbije.

Ni u jednoj od ovih namera nisu uspeli, a prva prepreka na koju su naišli bio je kordon srpskog MUP-a koji im do kraja protesta nije dozvolio da dođu na prelaz.

Svećlja o protestu kod Jarinja: Visok nivo srpsko-ruskog hibridnog rata, spremni da se nosimo

Američki kontingent KFOR-a potvrdio da je bio na Jarinju u vreme protesta sa druge strane

Završen skup desničara, kažu hteli KFOR-u da predaju zahtev da odu sa Jarinja

KFOR na Jarinju, sa druge strane desničari i srpska policijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.