Svećlja o protestu kod Jarinja: Visok nivo srpsko-ruskog hibridnog rata, spremni da se nosimo sa kriminalnim strukturama

Kosovski ministar unutrašnjih poslova današnji protest na Jarinju okarakterisao je večeras kao „epizodu visokog nivoa srpsko-ruskog hibridnog rata protiv Republike Kosovo“.

„Isti nedržavni akteri, koje su koristili i beogradski i moskovski režim, koje je predstavljao Damnjan Knežević (saradnik zloglasne ruske paravojne organizacije Vagner), učeni su da provale kroz ovaj granični prelaz“, tvrdi Dželjalj Svećlja.

Navodi da su na Kosovo poslednjih dana ušli, kako opisuje, i drugi „državni i nedržavni akteri ove dve zemlje“, koji su još uvek tu.

Svećlja njih opisuje kao „jedine snage“ koje su od Drugog svetskog rata, „rasplamsale ratove u Evropi“.

„Maskirani i zabarikadirani naoružani ljudi na ulicama, uz podršku ruskog špijunskog centra koji se nalazi u Nišu, u Srbiji, pokušavaju da potkopaju naš suverenitet, podstičući agresivne provokacije kako bi skrenuli pažnju sa agresije u Ukrajini, gde se, kako se vidi, Putin gubi rat. Nastavićemo da razotkrivamo rusko-srpsku nameru, insistirajući da ni na koji način ne podlegnemo velikoj obmani koju Srbija i Rusija pokušavaju da učine delom evropske civilizacije!“

Svećlja osim ovog posla, kako sam kaže, ima još jedan: Da uveri sve građane da je Kosovska policija sposobna i ima „sve potrebne kapacitete da se nosi sa ovim kriminalnim strukturama“.

„I da mi vršimo sve neophodne procene za najefikasniji način i pravo vreme za to“, poručuje Svećlja.

„Naša jedina svrha je da obezbedimo bezbedno okruženje za sve građane bez razlike, da obezbedimo slobodno kretanje za sve i da se borimo protiv kriminalnih grupa bez razlike, za dobrobit svih građana i u odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše republike“.

Oko 200 Srba danas je pod vođstvom desno orijentisanih aktivističkih grupa i pojedinaca došlo na Jarinje, u nameri da odblokiraju ovaj prelaz, ali i vojnicima KFOR-a uruče zahtev da nemaju šta tu da traže i da se radi o teritoriji Srbije.

Ni u jednoj od ovih namera nisu uspeli, a prva prepreka na koju su naišli bio je kordon srpskog MUP-a koji im do kraja protesta nije dozvolio da dođu na prelaz.

Sa druge strane su se rasporedile američke jedinice KFOR-a, razvukavši i bodljikavu žicu.

„Američki vojnici KFOR-a, Regionalna komanda-Istok, 2-151 pešadijski bataljon Nacionalne garde Indijane, pripremaju se za mere kontrole nereda na prelazu Jarinje, Kosovo, kako bi obezbedili sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu“, saopštila je regionalna komanda istok danas.

A kako je KFOR potvrdio u međuvremenu, oni su povećali prisustvo na Jarinju zbog „mogućeg prisustva kriminalnih grupa među učesnicima protesta“. 

Deveti je dan barikada, ali i 9. dan kako je kosovska policija zatvorila Jarinje i brnjak. 

Američki kontingent KFOR-a potvrdio da je bio na Jarinju u vreme protesta sa druge strane

Završen skup desničara, kažu hteli KFOR-u da predaju zahtev da odu sa Jarinja

KFOR na Jarinju, sa druge strane desničari i srpska policijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.