KFOR najavio vojnu vežbu za „slobodu kretanja u kriznoj situaciji“

KFOR je najavio je da će narednih dana izvesti redovnu vojnu vežbu u blizini svoje baze u Novom selu, u opštini Vučitrn.

Kako se navodi u saopštenju, cilj je da obuči jedinice KFOR-a da garantuju slobodu kretanja u kriznoj situaciji.

„Vežba će se sastojati od niza taktičkih simulacija i logističkih aktivnosti, uz korišćenje vojnih konvoja sa teškim inženjerskim vozilima i helikopterima“, navodi se u saopštenju KFOR-a.

Kroz redovne vežbe KFOR testira svoje sposobnosti i održava neophodan nivo operativne spremnosti potrebne za nastavak ispunjavanja zadataka, takođe stoji u ovom saopštenju.

„KFOR je u potpunosti fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija 1244 iz 1999. godine, da obezbedi sigurno okruženje za slobodu kretanja, za dobro svih zajednica koje žive na Kosovu“.

U saopštenju od petka, KFOR je podsetio na to da su od oktobra pojačali prisustvo na Severu.

KFOR je tada pozvao sve aktere da se „suzdrže od provokativnog prikazivanja nasilja i obezbede sigurnost i bezbednost svih zajednica“.

„Pozivamo sve strane da se konstruktivno angažuju kako bi se omogućila bezbednost i sloboda kretanja na Kosovu“, naveo je komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća u petak.

Iako se nisu ni oglasili, ni potvrdili, KFOR se rasporedio danas i na prelazu Jarinje. Sa druge strane održan je skup u organizaciji desničarskih aktivista „Deblokada Jarinja“.

U međuvremenu KFOR je primio zahtev Vlade Srbije o vraćanju srpskih policijskih i vojnih snaga na Kosovo.

„Dobili smo pismo iz Srbije i trenutno ga procenjujemo. KFOR ostaje izuzetno oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat UN-a“, naveli su u odgovoru za RSE iz KFOR-a.

Deveti je dan barikada, ali i 9. dan kako je kosovska policija zatvorila Jarinje i brnjak. 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.