Američki kontingent KFOR-a potvrdio da je bio na Jarinju u vreme protesta sa druge strane

FOTO: KFOR/štabni narednik Dilon Vilijams

U kasnim popodnevnim časovima, regionalna komanda KFOR-a Istok, pod kontrolom američke vojske, potvrdila je da su njihovi vojnici danas obezbeđivali Jarinje.

Oko 200 Srba danas je pod vođstvom desno orjentisanih aktivističkih grupa i pojedinaca došlo na Jarinje, u nameri da odblokiraju ovaj prelaz, ali i vojnicima KFOR-a uruče zahtev da nemaju šta tu da traže i da se radi o teritoriji Srbije.

Ni u jednoj od ovih namera nisu uspeli, a prva prepreka na koju su naišli bio je kordon srpskog MUP-a koji im do kraja protesta nije dozvolio da dođu na prelaz.

Sa druge strane se rasporedio KFOR, razvukavši i bodljikavu žicu.

FOTO: KFOR/štabni narednik Dilon Vilijams

I dok se KFOR oglasio jutros da saopšti da će narednih dana sprovesti vežbu u omogućavanju slobode kretanja u kriznim situacijama, nisu se oglašavali o događajima na Jarinju.

Sada se oglasila Komanda istok:

„Američki vojnici KFOR-a, Regionalna komanda-Istok, 2-151 pešadijski bataljon Nacionalne garde Indijane, pripremaju se za mere kontrole nereda na prelazu Jarinje, Kosovo, kako bi obezbedili sigurno i bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu 18. decembra 2022“.

FOTO: KFOR/štabni narednik Dilon Vilijams

Deveti je dan barikada, ali i 9. dan kako je kosovska policija zatvorila Jarinje i brnjak. Uprkos pojedinim diskretnim najavama međunarodnih zvaničnika da će biti i uklonjene, one su i dalje tu. Srbi su, štaviše, juče i ojačavali barikade, pa je tako postavljena još jedna, na samom izlazu iz naselja Mali Zvečan, ka Brđanima.

Jedina opština na Severu u kojoj nema barikada je Kosovska Mitrovica, ali zato u njoj ima policije iz regiona južno od Ibra.

Završen skup desničara, kažu hteli KFOR-u da predaju zahtev da odu sa Jarinja

KFOR na Jarinju, sa druge strane desničari i srpska policija

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.