KFOR na Jarinju, sa druge strane desničari i srpska policija

FOTO: Radul Radulović

KFOR trupe rasporedile su se na Jarinju, javlja novinar AP Radul Radovanović. Za danas je sa druge strane Jarinja preko društvenih mreža i pojedinih desno orjentisanih medija zakazan skup u cilju „deblokade prelaza za Srbe sa Kosova i Metohije“.

Dolazi se iz tri pravca – Crne Gore, Republike Srpske, i centralne Srbije, najavljeno je na Srbin Info u petak. Prema prvim najavama, skup je zakazan u 13 časova.

Već je okupljen veći broj učesnika protesta, na par stotina metara ispred samog prelaza. Među okupljenima je i lider Ljubav, Vera, Nada – Nemanja Šarović, kao i Damjan Knežević, vođa Narodnih patrola, koji je upravo dao izjavu za RT.

Ispred učesnika protesta je već razvučen kordon srpskog MUP-a, koji im ne dozvoljava za sada da priđu prelazu, i za sad je mirno.

Upravo su kao deo performansa „zapalili Briselski sporazum“.

„Da se zakotrlja makar jedna grudva“, rekao je jedan od učesnika skupa za uživo prenos Srbin.info. Iz Crne Gore najavio je da kada se krenulo u litije u Crnoj Gori, „nije bilo više od 100 ljudi“.

Više je pokretača ovog skupa. Za Crnu Goru je to „Mihaljski zbor“, u Srbiji – „Narodne patrole“, „Nema predaje Kosova i Metohije“, više drugih grupa građana, najavio je urednik Srbin info Kanala Petar Zlatanović, dodajući da se ne radi o političkim strankama, već grupama građana i pokreta.

Sa druge strane Jarinja, sačekaće ih Nebojša Jović, poverenik za Pokreta za odbranu Kosova i Metohiju, sa svojim saradnicima. Tako je barem bilo planirano.

U pozivu na svojoj stranici na Fejsbuku, Jović je poručio:

„OVO JE MESTO za barikade i deblokiranje Jarinja (i Brnjaka)!!! OVDE se uzima sigurnost naša u naše ruke!!!! A NE PET POSTOJEĆIH BARIКADA GDE SVAКA OD NJIH VIŠE BLOКIRA SRBE nego li ROSU. ALI nekome (A.V, S.L, S.B) više odgovora višenedeljno iznurivanje i smrzavanje naroda fingiranim protestom BEZ rezultata, nego li efikasan uspeh ORGANIZOVANOG NARODA (BEZ već spomenute trojke ,,anesteziologa“). Njima ne treba slobodni sever, pa ni jug pokrajine srBske! Ne! Njihov je cilj umrtvljivanje naroda našeg i
STAVLJANJE NJEGOVO POD КONTROLU NEREAGOVANJA!!!NIКAD GRANICA!
КOSOVO I METOHIJA SU SRBIJA!!!“

Međutim, kako je prikazano na fotografijama koje snimio novinar AP Radul Radovanović, na samom Jarinju iza bodljikave žice danas su raspoređene trupe KFOR-a.

U saopštenju od petka, KFOR je podsetio na to da su od oktobra pojačali prisustvo.

KFOR je tada pozvao sve aktere da se „suzdrže od provokativnog prikazivanja nasilja i obezbede sigurnost i bezbednost svih zajednica“.

„Pozivamo sve strane da se konstruktivno angažuju kako bi se omogućila bezbednost i sloboda kretanja na Kosovu“, naveo je komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća u petak.

U međuvremenu KFOR je primio zahtev Vlade Srbije o vraćanju srpskih policijskih i vojnih snaga na Kosovo.

„Dobili smo pismo iz Srbije i trenutno ga procenjujemo. KFOR ostaje izuzetno oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat UN-a“, naveli su u odgovoru za RSE iz KFOR-a.

Deveti je dan barikada, ali i 9. dan kako je kosovska policija zatvorila Jarinje i brnjak. Uprkos pojedinim diskretnim najavama međunarodnih zvaničnika da će biti i uklonjene, one su i dalje tu. Srbi su, štaviše, juče i ojačavali barikade, pa je tako postavljena još jedna, na samom izlazu iz naselja Mali Zvečan, ka Brđanima.

Jedina opština na Severu u kojoj nema barikada je Kosovska Mitrovica, ali zato u njoj ima policije iz regiona južno od Ibra.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.