Aljiu: Sve što se gradi u Sunčanoj dolini je ilegalno

Sunčana dolina pogled
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar životne sredine i prostornog planiranja, Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu), rekao je da je sve što se gradi u naselju „Sunčana dolina“ u severnoj Mitrovici ilegalno i nezakonito.

Nakon što ga je poslanik, Gani Krasnići (Krasniqi), upitao – koje su to informacije i kako će vlada postupiti u vezi sa ovim građevinama, on je izneo detalje o istoriji ovih građevina, rekavši da vlasti u Zvečanu nikada nisu sarađivale sa centralnim nivoom.

„Obavešteni smo o dešavanjima na severu zemlje u naselju ‘Sunčana dolina’, gde se gradi 300 stambenih jedinica. Ovaj projekat je iz 2016. godine i iz onoga što sam video u ministarstvu 2016. godine, poslat je inspektorat i zatražen je izveštaj i obilazak u vezi sa tim. U to vreme, u direkciji urbanizma u Zvečanu nije bilo osoba koje bi pristale da daju odgovor inspekciji. Poseta inspektora je potpuno ignorisana, zatraženo je da se dostavi dokumentacija na osnovu koje je data dozvola, došlo je do potpunog ignorisanja od strane direkcije“, rekao je Aljiu.

Što se tiče daljih postupaka vlade u vezi sa severom, rekao je da ovo ostaje političko pitanje o kojem skupština i vlada moraju da odluče kako da se nose s tim.

„Radovi u ovom naselju smatraju se ilegalnom gradnjom, i ne postoji dozvola ili prostorni plan za izgradnju. To je u potpunosti nezakonit postupak suprotan bilo kojem zakonu i finansira ga Srbija. Mi sa svim našim odeljenjima koja se bave aktivnostima na severu prikupljamo informacije. Analizirajući istoriju komunikacija ostvarenih na Severu, podnećemo izveštaj i vama i vladi o tome koje će biti političke akcije za uspostavljanje reda. I dalje ovo ostaje političko pitanje o kojem treba razgovarati, ne Severu postoje ilegalne akcije koje takođe finansira Srbija.

Kriminal je prisutan na severu, možemo utvrditi da treba da pošaljemo inspektore, ali kakav će biti put ostaje političko pitanje Kosova“, rekao je Aljiu na plenarnoj sednici Skupštine Kosova.

KoSSev: „Sunčana dolina“, projekat je vlade Republike Srbije čiju je izgradnju najavio još sredinom 2016. direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Ovaj projekat je, kako je tada najavljeno trebalo da smesti 1.500 povratničkih porodica, a trebalo ga je završiti u roku od godinu i po dana. Rok je probijen, a tokom posete KiM, predsednik Aleksandar Vučić je septembra meseca 2018. godine najavio da će se prve porodice u ovo naselje naseliti za Vidovdan.

Sam projekat je često kritikovan od strane kosovskih vlasti koje su zahtevale od kosovske opštine Zvečan da preda dokumentaciju za legalizaciju ovog projekta. Nakon što opština nije odgovorila na zahteve institucija i pripremila dokumentaciju, kosovsko Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je tužilo ovu opštinu.

Ipak, pored tvrdnje da je projekat nelegalan, u kosovskoj javnosti su se i ranije mogli čuti argumenti da se radi o pokušaju „kolonizacije“ Severa, ali su dolazili od strane kosovske desno orijentisane opozicije odnosno Samoopredeljenja, ali i Socijaldemokratske partije koja je sa suprotne strane političkog spektra. Ovo je prvi put da nosioc vlasti proces povratka proteranih nazove „kolonizacijom“.

Protiv ilegalne gradnje na Severu, ali u naselju Brđani u opštini Severna Mitrovica, bunio se prethodno i gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri. Podržavši peticiju koju je potpisalo 115 građana naselja Brđani u Severnoj Mitrovici, Bahtiri je zatražio od kosovskih centralnih organa da obustave „izgradnju kolektivnih stanova namenjenih pripadnicima srpske zajednice“.

„Takve inicijative su diskriminatorne prema albanskom stanovništvu u tom delu grada, s obzirom na činjenicu da je preko 15.000 Albanaca raseljeno iz severnog dela Mitrovice, dok većina njih još uvek nije uspelo da se vrate na svoja imanja“, naveo je Bahtiri.

Dok etnička struktura Kosovske Mitrovice jeste drastično promenjena nakon 1999, u preostalim opštinama na Severu i pre oružanih sukoba je živelo pretežno srpsko stanovništvo. Nakon rata, zauvek su promenjene i etnička struktura svih većih urbanih sredina na Kosovu, prvenstveno Prištine, Đakovice, Prizrena i Peći, a srpska zajednica na jugu preostala je da živi samo u ruralnim sredinama.

Pročitajte još:

Hodžaj o povratničkom naselju Sunčana dolina: Kolonizacija Severa

Sunčana dolina: Kosovsko ministarstvo tužilo sudu opštinu Zvečan

Sunčana dolina: Radovi ne kasne. Ideja dočekana na nož u prethodnim mesecima

O Sunčanoj dolini oglasila se dva kosovska ministarstva: Parcijalne i različite informacije

Tahiri: Izgradnju Sunčane doline zaustavićemo silom zakona

Agani zatražio od Jankovića da poštuje zakon

Jevtić: Sunčana dolina od izuzetne važnosti za proces povratka

Đurić odbacio tvrdnje Tahirijeve o naselju Sunčana dolina

Đurić u Sunčanoj dolini: Objavljujemo početak Ere povratka!

Biro Kancelarije za KiM iz Kraljeva: Sunčana dolina odgovor na politiku zastrašivanja Srba

SAD ne podržava izgradnju Sunčane doline na severu

Završen protest protiv spomenika knezu Lazaru i Sunčane doline, učestvovalo 10 ljudi

Zvečan: Počinje izgradnja Sunčane doline

Predstavljen projekat “Sunčana dolina“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.