Albanci sa Severa najavljuju štrajk zbog nedostatka investicija kosovske vlade; Hoti: infrastrukturni projekti R. Srbije nelegalni

Sunčana dolina pogled
FOTO: KoSSev

Dok stanovnici severnog dela Kosovske Mitrovice albanske nacionalnosti najavljuju proteste zbog toga što, kako navode, kosovska vlada nije investirala u ovaj deo grada od 2013., kosovski premijer, Avdulah Hoti, danas najavljuje da neće dozvoliti sprovođenje projekata na Severu koje finansira Republika Srbija, a koji nisu u skladu sa kosovskim zakonima.

„Na severu Kosova bilo je mnogo akcija koje nisu urađene u skladu sa kosovskim zakonima. Nemamo drugog izbora osim da insistiramo na primeni zakona Republike Kosovo. Kako stvari stoje, ne postoje dva standarda, zakon je jedan za celu zemlju. Znam da imamo poteškoća u potpunom sprovođenju zakona u tom delu zemlje, ali tog zahteva se nikada nećemo odreći i nećemo dozvoliti da situacija ide tim putem“, rekao je Hoti, komentarišući projekat „Sunčana dolina“ u Zvečanu i druge projekte na Severu, prenosi Koha pisanje KosovoPress.

S druge strane, stanovnici severnog dela Kosovske Mitrovice albanske nacionalnosti, juče su najavili štrajk glađu i zatražili da Sever postane prioritet za kosovsku vladu.

Navode da „u ovaj deo niko nije investirao od 2013. zbog čega je veliki broj stanovnika bio prinuđen da se iseli, dok su ostale nasilno proterali Srbi“, prenosi Koha.

Pomoć od institucija nisu dobili ni tokom pandemije, tvrde.

Zabrinutost zbog izgradnje na Severu, nedavno su izrazile i poslanica PDK Valjdete Idrizi i predsednica Skupštine Kosova, Vjosa Osmani. One su na sednici Skupštine Kosova negodovale zbog izgradnje objekata za kolektivni smeštaj na Severu.

Stambenogradnja jedna je od najraširenijih delatnosti na Kosovu. Kako redovno ističu predstavnici lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici, stambeni objekti koji se u severnom delu grada podižu, a koje finansiraju srpske institucije, grade se za mlade bračne parove sa više dece, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, kao i raseljene. Takođe, stambene objekte na Severu podižu i privatni investitori.

Od zgrada za kolektivni smeštaj u izgradnji je takozvana „Beograđanka“ gde će biti smešteno oko 60 stanara takozvanog Samačkog bloka. Radi se o ugroženim delovima društva, socijalnim korisnicima i raseljenim licima koji su živeli u neuslovnom smeštaju godinama.

Upravo projekat „Sunčana dolina“ je taj koji je najčešće pod metom kritika.

„Sunčana dolina“, projekat je vlade Republike Srbije čiju je izgradnju najavio još sredinom 2016. direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Ovaj projekat treba da primi 200 do 300 povratničkih porodica, odnosno preko 1000 novih stanovnika zvečanske opštine.

Pročitajte još:

Idrizi i Osmani zabrinute zbog izgradnje stambenih objekata na Severu

U Sunčanoj dolini niče nova crkva: Stefan Dečanski podno Zvečana

Hodžaj o povratničkom naselju Sunčana dolina: Kolonizacija Severa

Sunčana dolina: Kosovsko ministarstvo tužilo sudu opštinu Zvečan

Sunčana dolina: Radovi ne kasne. Ideja dočekana na nož u prethodnim mesecima

O Sunčanoj dolini oglasila se dva kosovska ministarstva: Parcijalne i različite informacije

Tahiri: Izgradnju Sunčane doline zaustavićemo silom zakona

Agani zatražio od Jankovića da poštuje zakon

Jevtić: Sunčana dolina od izuzetne važnosti za proces povratka

Đurić odbacio tvrdnje Tahirijeve o naselju Sunčana dolina

Đurić u Sunčanoj dolini: Objavljujemo početak Ere povratka!

Biro Kancelarije za KiM iz Kraljeva: Sunčana dolina odgovor na politiku zastrašivanja Srba

SAD ne podržava izgradnju Sunčane doline na severu

Završen protest protiv spomenika knezu Lazaru i Sunčane doline, učestvovalo 10 ljudi

Zvečan: Počinje izgradnja Sunčane doline

Predstavljen projekat “Sunčana dolina“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.