Idrizi i Osmani zabrinute zbog izgradnje stambenih objekata na Severu

Valjdeta Idrizi
Foto: Gazeta Metro

Poslanica PDK u Skupštini Kosova, Valjdete Idrizi (Valdete Idrizi) izrazila je danas na sednici zabrinutost zbog izgradnje zgrada za kolektivni smeštaj na Severu Kosova. Njenu zabrinutost deli i Vjosa Osmani.

Kako prenosi Koha, ona je rekla da se na Severu „vrši tiho etničko čišćenje“.

Rekla je kako je posvedočila, da se na Severu grade zgrade za „kolektivni smeštaj“ i kuće, što je ocenila kao „alarmantno“.

Njenu zabrinutost povodom izgradnje stambenih objekata izrazila je i predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani koja je najavila izveštaj Komisije koja je posetila „ovaj deo Kosova kako bi se znalo kako da se procesuira u Skupštini“.

Idrizi i Osmani su obe poreklom iz Mitrovice.

Stambenogradnja jedna je od najraširenijih delatnosti na Kosovu. Kako redovno ističu predstavnici lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici, stambeni objekti koji se u severnom delu grada podižu, a koje finansiraju srpske institucije, grade se za mlade bračne parove sa više dece, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, kao i raseljene. Takođe, stambene objekte na Severu podižu i privatni investitori.

Od zgrada za kolektivni smeštaj u izgradnji je takozvana „Beograđanka“ gde će biti smešteno oko 60 stanara takozvanog Samačkog bloka. Radi se o ugroženim delovima društva, socijalnim korisnicima i raseljenim licima koji su živeli u neuslovnom smeštaju godinama.

I ranije su predstavnici prištinskih institucija kritikovali izgradnju stambenih objekata na Severu. Posebno su se protivili izgradnji naselja Sunčana dolina u Zvečanu.

„Sunčana dolina“, projekat je vlade Republike Srbije čiju je izgradnju najavio još sredinom 2016. direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Ovaj projekat je, kako je tada najavljeno trebalo da smesti 1.500 povratničkih porodica.

Proterana lica jedna su od tema otvorenih u Briselu prošlog četvrtka a o kojoj će ekspertski timovi nastaviti da razgovaraju danas.

Međutim, zvaničnici PDK, tačnije Enver Hodžaj, kritikovao je vladu Avdulaha Hotija baš zbog otvaranja ove teme.

„Prvi put je tema raseljenih Srba, zatvorena pre 15 godina, vraćena na dijalog. Kosovo je ispunilo svoje obaveze u odnosu na raseljene Srbe“, rekao je prošle subote.

Upravo Hodžaj je projekat izgradnje Sunčane doline svojevremeno nazvao kolonizacijom.

177.000 Srba sa Kosova je raseljeno, od čega se oko 16.000 nalazi na KiM, nedavno je saopštio srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Među raseljenima su i Srbi iz južne Mitrovice. Danas u ovom delu grada živi samo jedna srpska porodica – sveštenika koji služi u gradskom hramu Sv. Sava.

S druge strane, iz severnog dela Kosovske Mitrovice tokom rata je proterano više hiljada Albanaca. Za povratak Albanaca na Sever predviđeno je bilo naselje u Brđanima ali iako su kuće na krju izgrađane, čest je bio otpor lokalne zajednice protiv ovog projekta.

Naselja Mikronaselje, Tri solitera i Bošnjačka Mahala u severnom delu grada su jedine urbane multietničke sredina na Kosovu sa izuzetkom Prizrena.

Severni deo Kosovske Mitrovice koji predstavlja jednu petinu celog grada tako je danas ostao jedini urbani deo gradova na Kosovu u kojem su se zadržali Srbi.

Iako nema preciznih podataka o broju stanovnika, pretpostavlja se, da na jugu živi između 70 i 90 hiljada stanovnika sa prigradskim naseljima, a u severnom delu grada oko 20 hiljada.

Pročitajte još:

Vesić: Niče Beograđanka u Kosovskoj Mitrovici

Grad Beograd obezbedio 42 miliona dinara za rešavanje stambenog pitanja stanara „Samačkog bloka“

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.