Tužilac Smit u izveštaju: Istraga koju vodim ne bavi se osporavanjem bilo čijeg istorijskog viđenja

„Specijalizovano tužilaštvo je usredsređeno isključivo na odgovornost – pojedinačnu odgovornost za krivična dela dokazana van razumne sumnje. Istraga koju vodim ne bavi se osporavanjem bilo čijeg istorijskog viđenja, već jedino ima za cilj da se pojedinci pozovu na odgovornost za dela koja su izvršili u periodu za koji Specijalizovano tužilaštvo ima mandat“, navodi se u predgovoru dela godišnjeg izveštaja Specializovanih veća i Specijalizovnog tužilaštva Kosova koji potpisuje specijalizovani tužilac, Džek Smit.

Smit navodi da je tokom 2019 „osoblje Specijalizovanog tužilaštva napredovalo sa istragama do te mere da se može početi sa donošenjem odluka o optužnicama“, a o samim odlukama podvlači da će se „zasnivati isključivo na zakonu i činjenicama“.

„STK je nezavisna institucija. Ne upušta se u političke kalkulacije i svoj rad obavlja objektivno, profesionalno i nepristrasno“, navodi još u predgovoru potpisanom februara 2020. i objavljenom nedavno u godišnjem izveštaju SVK.

U godini za nama, tužilaštvo je obavilo informativne razgovore sa žrtvama, svedocima i osumnjičenim licima, na Kosovu i u širem regionu, u Holandiji i u trećim zemljama, navodi se u izveštaju.

Pored informativnih razgovora, tužilaštvo je i pregledalo dokaze prikupljene od početka istrage da bi procenilo njihovu vrednost i relevantnost i osiguralo da će biti dozvoljena njihova upotreba na sudu.

Tužilaštvo takođe može da istražuje i krivično goni za ometanje vršenja pravosuđa.

U delu izveštaja koji se odnosi na optužnice, navedeno je samo to da u skladu s članom 38(4) Zakona i na osnovu pravila 86 Pravilnika o postupku i dokazima, pre podizanja optužnice specijalizovani tužilac mora da se uveri da „postoji dobro utemeljena sumnja da je osumnjičeni izvršio ili da je učestvovao u izvršenju krivičnog dela iz nadležnosti Specijalizovanih veća“.

Iz saopštenja za medije izdatom 24. juna ove godine, poznato je međutim da je STK aprila 2020. podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih, a prema nepotvrđenim pisanjima medija, još jedna optužnica podneta je februara ove godine.

Kada specijalizovani tužilac podnese optužnicu Specijalizovanim većima, predsednik SVK određuje sudiju za prethodni postupak da je ispita. Sudija za prethodni postupak može da potvrdi optužnicu ako se uveri da je dokazano postojanje dobro utemeljene sumnje u vezi s optužbama. Pored toga, sudija za prethodni postupak je ovlašćen da rešava po eventualnim preliminarnim podnescima, uključujući prigovore na optužnicu i nadležnost, kao i da izda bilo koji nalog ili donese odluku kojima se obezbeđuje pravilna i ekspeditivna priprema predmeta za suđenje.

Nakon prve rasprave i po rešavanju preliminarnih pitanja, uključujući eventualne prigovore na nadležnost SVK, sudija za prethodni postupak utvrđuje da je predmet spreman za suđenje.

Tužilaštvo podseća da je njihov mandat da istraže krivična dela izvršena ili započeta na Kosovu, ili izvršena od strane ili protiv lica državljana Kosova/Savezne Republike Jugoslavije, tokom trogodišnjeg perioda od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000.

Specijalizovano tužilaštvo (ST) osnovano je 1. septembra 2016. u Hagu nasledivši osoblje i mandat Specijalne istražne radne grupe za istraživanja navoda sadržanih u Izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope „Nečovečno postupanje s ljudima i nedozvoljena trgovina ljudskim organima na Kosovu“ (Izveštaj SE), objavljenom početkom 2011. koju je predvodio Klint Vilijamson. Samim tim, Specijalizovano tužilaštvo je i ovlašćeno za istragu i krivično gonjenje lica za krivična dela izvršena u vezi s delima navedenim u Martijevom izveštaju i istraženih od strane Vilijamsovog tima.

Smitov tim

U STK je sistematizovano 78 radnih mesta, što uključuje tužioce, pravne savetnike, islednike, analitičare, stručnjake za bezbednost i zaštitu svedoka i osoblje za podršku. Do kraja 2019, od predviđenih 78 popunjeno je 58 radnih mesta.

Zamenik specijalizovanog tužioca je Kvaj Hong Ip, koji obavlja ovu dužnost od osnivanja ST, a pre toga je, od 2012, obavljao dužnost zamenika glavnog tužioca Specijalne istražne radne grupe. Od 2005. do 2009. Ip je obavljao dužnost međunarodnog tužioca u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, vodio istrage i krivično gonio odgovorne za genocid u Srebrenici u julu 1995. U tom svojstvu je bio uspešan u krivičnom gonjenju u prvom predmetu za genocid u Bosni i Hercegovini i u još tri predmeta u vezi sa Srebrenicom. Ranije u toku svoje karijere Ip je obavljao dužnost pravnika pri Misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu i pomoćnika pravnog savetnika snaga pod vođstvom NATO na Kosovu.

Viši tužilac STK je Alan Tiger, koji je takođe obavljao dužnost višeg tužioca na suđenjima Anti Gotovini, Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Darku Mrđi i Biljani Plavšić  dok je šef istraga Aleks Vajting, glavni tužilac na suđenju Fatmiru Limaju, Isaku Musliuu i Haradinu Bali, i glavni tužilac na suđenju Milanu Martiću i Dragomiru Miloševiću.

Rukovoditeljka Savetodavnog pravnog tima STK je Kler Loson koja je bila angažovana na više međunarodnih krivičnih predmeta, između ostalih iz Centralne Afričke Republike, Demokratske Republike Kongo, Kenije i bivše Jugoslavije.

Sudske aktivnsoti

U izveštaju se navodi da je tokom 2019. „specijalizovani tužilac aktivno radio na istragama i uputio je veliki broj poziva pojedincima za informativni razgovor u svojstvu svedoka ili osumnjičenih lica“ i dok se ne navodi tačan broj organizovanih saslušanja, precizirani su slučaji u kojima je došlo do pokretanja sudskih aktivnosti pred SVK.

Uložene su tri pritužbe osoba pozvanih od strane tužilaštva, pri čemu su dve rešene.

„Dana 15. januara 2019. jedno od lica koje je specijalizovani tužilac pozvao u svojstvu osumnjičenog uložilo je pritužbu Specijalizovanom veću Ustavnog suda navodeći da se nalogom da predoči dokumenta i podatke krše njegova osnovna prava. Žalilac je zahtevao da se nalog povuče do rešavanja njegovog zahteva upućenog Specijalizovanom veću Ustavnog suda. Nakon što je specijalizovani tužilac povukao poziv, Specijalizovano veće Ustavnog suda je svojom odlukom donetom u februaru 2019. proglasilo zahtev upućen Specijalizovanom veću Ustavnog suda nedopuštenim“, navodi se u izveštaju.

Radilo se o zahtevu Mehira Hasanija čije pritužbe nisu dopuštene zato što mu se ne priznaje status žrtve.

U izveštaju se navodi i primer lica koje je 23. februara 2019. uložilo žalbu na odluku sekretara kojom mu je uskraćena pravna pomoć za plaćanje branioca tokom informativnog razgovora sa ST. Sudija je međutim, potvrdio odluku sekretara.

167 advokata sa Kosova i drugih mesta upisani su kao specijalizovani branioci odnosno zastupnici žrtava koji imaju pravo zastupanja pred SVK. Konkurs za upis u Imenik branilaca i zastupnika je stalno otvoren.

Poslednju pritužbu podnelo je lice koje je dobilo poziv u svojstvu osumnjičenog 14. novembra 2019. a u kojoj osporava zakonitost informativnog razgovora sa specijalizovanim tužiocem. Specijalizovano veće Ustavnog suda još nije bilo donelo konačnu odluku po ovoj pritužbi.

Kancelarija ombudsmana Specijalizovanih veća Kosova (SVK) na čijem je čelu od maja 2018. sudija iz Italije, Pjetro Spera, tokom 2019. je primila osam pritužbi na povredu prava pojedinaca koji stupaju u kontakt sa SVK i STK.

Od tih osam pritužbi, šest je smatrano nedopuštenim zbog toga što žalioci nisu tvrdili ili pokazali da postoji umešanost SVK ili STK u bilo kom svojstvu u stvari na koje se pritužbe odnose. Preostale dve rešene su posredovanjem, na zadovoljstvo zainteresovanih strana.

Služba za prevođenje prevela preko 3.500 stranica teksta, povećani broj zahteva za prevod od tužilaštva

Službeni jezici SVK su engleski, srpski i albanski, a služba za prevođenje ove institucije prevela je preko 3.500 stranica teksta na sva tri jezika tokom protekle godine.

„Od ukupnog broja prevedenih stranica, 1.100 su bili službeni sudski prevodi na osnovu preko 250 primljenih zahteva. Obuhvatali su podneske, interne propise poput Privremenih propisa o pravnoj pomoći, korespondenciju i javne informativne materijale. Podrška koju Služba za prevođenje pruža ST znatno je porasla tokom godine. Većina svih prevoda, preko 2.500 stranica, u 620 dokumenata, urađena je za STK“, precizira se u izveštaju.

Tokom 2019, u SVK i STK su zaposlena 52 nova radnika, tako da je broj zaposlenih ove institucije na  dan 31. decembra 2019. bio 203.

Finansije

SVK su države članice EU za period od 15. juna 2018. do 14. juna 2020 odobrile budžet u ukupnom iznosu od 86.250.000 evra.

Uz bespovratna sredstva EU, SVK koriste i sredstva dobijena od vlade Norveške, u ukupnom iznosu od 80.000.000 NOK, kao pomoć za izmeštanje postupaka u novo sedište, i od vlade Švajcarske, u ukupnom iznosu od 181.200 evra, za aktivnosti programa Outreach SVK tokom 2018. i 2019.

Tokom 2019, Služba za nabavke SVK je sprovela niz javnih nabavki uglavnom u vezi sa preseljenjem u nove prostorije. Od skoro 200 pokrenutih postupaka nabavki tokom 2019, zaključeno je 135 ugovora u ukupnoj vrednosti od oko 6,4 miliona evra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.