Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Iza fotografije direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, i funkcionera Samoopredeljenja, Đeljalja Svećle stoji PDK, otkrio je, po povratku iz Tirane, Đurić u intervjuu za TV Prva. Kako objašnjava, svrha fotografije bio je obračun PDK sa Samoopredeljenjem i pokušaj da se ta stranka prikaže kao nedosledna. Sa Svećlom, kako kaže, nije pričao ni o pregovorima, ni o vladi. Naglašava da učesnici skupa nisu razgovarali ni o dijalogu Beograda i Prištine, ni o budućoj vladi, nego se razgovaralo o regionalnoj saradnji i tome kako da se uspostave generalno normalniji odnosi.

Ako ništa drugo, a pošto ni o čemu nisu ni razgovarali, primetan je Đurićev zaokret u pravcu da je stao u odbranu “nedužnog” Samoopredeljenja koga “zli” PDK pokušava da kompromituje. Do razgovora ni o čemu, Svećle i Tirane to nije bilo tako.

Poslanik Srpske radikalne stranke, Aleksandar Šešelj rekao je da je prošlo više od godinu dana od kada je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, a premijerka Ana Brnabić tada je rekla da će čekati 90 dana i uputiti žalbu CEFTA. „Prošlo je godinu dana, pa pitam šta je učinila Vlada Srbije da reši problem i pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji“, pitao je Aleksandar Šešelj. On je ponovio da skupština nije razmotrila ideju o „malom Šengenu“ sa Albanijom i Severnom Makedonijom i pitao „da li Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i ostale stranke vladajuće koalicije imaju samo zadatak da opravdaju svaku ideju Aleksandra Vučića kao da je najgenijalnija“.

Ovo, prosto treba komentarisati samo zato da se neko ne upeca i pomisli kako je to iskrena brižnost nad Srbima na Kosovu i prava kritika režima u Srbiji. Ako ideolog politike koja već 30 godina uništava naš narod postavi svog naslednika sebi uz politički skut sigurno to ne čini zbog nečeg boljeg već za nastavak istog.

Udruženje „Jedan od pet miliona“ dobilo je zvaničan poziv na sastanak sa predstavnicima Evropskog parlamenta Knutom Flekenštajnom, Vladimirom Bilčikom i Tanjom Fajon koji će se održati narednih dana. Kako je navedeno, sastanak udruženja i predstavnika Evropskog parlamenta biće odvojen i izvan Skupštine Srbije gde se održavaju zvanični pregovori o izbornim uslovima. 

Retko, zaista retko se dešava, ali ipak eto i nečeg razumnog.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.