Advokati odbrane o „medijskoj optužnici“ za ubistvo Ivanovića: „Ovde sve ide naopako“, „Nije prvi put“

Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic / Mesto ubistva Olivera Ivanovića
Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic / Mesto ubistva Olivera Ivanovića

Dan nakon što su se fotografije navodne optužnice protiv šestoro osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića iznenada pojavile u kosovskim medijima uz najavu da će se danas „ekskluzivno“ javnosti predočiti i izjava zaštićenog svedoka, advokati odbrane za KoSSev navode da oni i dalje nisu primili optužnice. Sa druge strane, specijalni tužilac, Sulj Hodža, zbog „manjka vremena da prati medije“ u izjavi za KoSSev nije mogao da potvrdi autentičnost optužnice koju je objavila Gazeta Express.

Specijalno kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest osoba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića početkom prošle nedelje, a javnost su o tome obavestili saopštenjem o optužnici.

Nedelju dana kasnije prištinski portal Gazeta Express, ekskluzivno je objavio fotografije navodne optužnice i delove njenog sadržaja.

U kratkom telefonskom razgovoru sa novinarom KoSSev portala, specijalni tužilac Sulj Hodža nije uspeo da potvrdi autentičnost objavljenih sadržaja, jer, kako je rekao, „nema vremena da prati“ medije.

Međutim, ono što zna je „to da je tužilaštvo optužnice prosledilo sudu“.

Hodža je odmah zatim prekinuo vezu te nismo uspeli da dobijemo odgovore na pitanja „Da li je tužilaštvo prosledilo optužnicu medijima? Kada će biti zvanično objavljena optužnica i na srpskom jeziku? Kako je došlo do toga da mediji dobiju tekst optužnice? i Zašto optužnica nije dostavljena odbrani?

Ista pitanja prosledili smo i portparolu ovog tužilaštva, Ekremu Ljutfiuu (Ekrem Lutfiu), putem mejla koji nam je u svom odgovoru samo prosledio link saopštenja objavljenog još drugog decembra na sajtu tužilaštva o podizanju optužnica.

Odbrani i dalje nije dostavljena optužnica

Haljimi: „Izgleda promenili praksu“

Mahmut Haljimi, advokat jednog od optuženih, Marka Rošća, u izjavi za KoSSev navodi da mu je još u petak u tužilaštvu obećano da će mu optužnica biti dostavljena mejlom, ali da to toga još uvek nije došlo.

Komentarišući to što je tekst optužnice najpre dospeo do medija, dok još uvek nije dostavljen odbrani, Haljimi kaže da ovo nije prvi put da se takve stvari događaju.

„Mada bi prvo trebalo nama da se preda, a posle medijima. Ali još jedna dobra stvar je da mi (advokati odbrane) po zakonima nemamo pravo da damo optužnicu nikome pa ni medjima, pa su nas često optuživali da smo navodno mi dostavili njima. Međutim, sad izgleda da su promenili praksu, pa prvo daju medijima, pa nama, da ne mogu da nas optuže“.

Korenica: „Ovde sve ide naopako“

Advokat Nedeljka Spasojevića, Faruk Korenica, takođe je za KoSSev potvrdio da ni njemu nije dostavljen tekst optužnice.

„Ovde ništa nije kako valja, umesto prvo advokatima da se da, da se uruče spisi predmeta. Da mi budemo u toku… Znači sve se ovo radi radi publiciteta nečijeg“, poručio je Korenica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.