Zeri: Kurti priprema reciprocitet prema Srbiji

FOTO: Aljbin Kurti/ Kabinet kosovskog premijera
FOTO: Aljbin Kurti/ Kabinet kosovskog premijera

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u predizbornoj kampanji 14. februara obećao da će reciprocitet sa Srbijom biti pitanje dana ili nedelje, ali ne i meseci.

Tokom televizijskog intervjua uoči izbora, Kurti je naglasio da odluka o uspostavljanju reciprociteta ne bi trebalo da bude nešto neobično.

„Možda je neobičnim učinila činjenica da je ova vlada koja odlazi, prvu akciju koju je preduzela bilo ukidanje reciprociteta 6. oktobra“, rekao je Kurti.

Upitan kada će odlučiti o reciprocitetu ako pobedi na izborima, Kurti je odgovorio:

„Uspostavljanje reciprociteta prema Srbiji jedan je od prvih zadataka moje vlade, pitanje je dana ili nedelje, a ne meseci“.

Međutim, ovo Kurtijevo obećanje ispada da je samo obećanje, jer se u stvarnosti tako nešto još uvek nije dogodilo, iako je Vlada Kurti 2 formirana pre oko mesec i po dana (22. marta), izveštava Zeri.

„Zeri“ je zatražio pojašnjenja od Kancelarije za informisanje premijera po ovom pitanju, ali ista još uvek nije odgovorila.

Međutim, premijer Kurti se na konferenciji za štampu nakon današnjeg sastanka vlade dotakao i ovog pitanja.

Rekao je da će se reciprocitet sa Srbijom dogoditi, ali da će biti potrebno vreme. To je zato što, kako je kazao, Ministarstvo industrije priprema analizu prekršaja koje Srbija čini.

Takođe je rekao da međunarodnu zajednicu treba obavestiti o ovom reciprocitetu, ali i da kosovski državni zvaničnici treba da budu spremni za sprovođenje ovog reciprociteta.

„Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine za mene priprema izveštaj sa svim prekršajima koje je Srbija počinila protiv CEFTA-e. Pored CEFTA-e, koristićemo i EFTA-u, gde će nam biti velika šansa da stvorimo slobodnu i poštenu konkurenciju, jer uz ove necarinske barijere koje nam nameće Srbija, sigurno tako nešto nije moguće. Zapamtite, čak i prvi put kada sam bio premijer trebalo je oko dva meseca dok nisam uspostavio reciprocitet, i to postepeno. Potrebna nam je analiza jer smo imali reciprocitet, ali oni su nam ga oduzeli. Sada nam je potrebna analiza kako ne bismo imali neuspeh kada primenimo reciprocitet. Ova analiza nam je takođe potrebna kako bismo pripremili bazu podataka te da bismo unapred obavestili međunarodne faktore. Ne želimo da ih iznenadimo, već da sarađujemo sa njima. Moramo naglasiti sve necarinske barijere koje su ponekad sistemske, a često sporadične i koje Srbija primenjuje protiv Kosova. Takođe moramo pripremiti naše državne zvaničnike za sprovođenje reciprociteta. Nije prošlo mnogo vremena od imenovanja novog direktora Carine. Ako imate mnogo sporadičnih necarinskih barijera, to znači da državni zvaničnik mora biti veoma spreman da primeni reciprocitet. Zbog toga nam je potrebno malo vremena, jer ne možemo započeti sa primenom i ona neće biti potpuna“, rekao je Kurti.

Ranije je Vlada Kosova najavila mere reciprociteta za svaku zemlju, uključujući i Srbiju. Izvršna vlast je rekla da će takva mera biti izrečena u svakoj oblasti u kojoj postoje jednostrani postupci, koji, prema njima, krše princip jednakosti i potpisane sporazume.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu (Përparim Kryeziuopravdao je takvu akciju obavezom vlade i premijera Aljbina Kurtija u zaštiti građana i interesa države Kosovo.

Krueziu, međutim, nije naznačio kada se može očekivati odluka po pitanju reciprociteta, ali je dodao da će odluka biti doneta na vreme.

Predstavnik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je pre nekoliko dana govorio protiv one vrste reciprociteta kojim bi se stvorile nove prepreke između strana i koji bi ometao kretanje ljudi i roba.

Lajčak kaže da su carinske dažbine bile uvedene u prošlosti i da niko nije imao koristi od takvog poteza. Rekao je da se zalaže za reciprocitet, što znači uklanjanje barijera između država, a ne obrnuto.

„Što se tiče reciprociteta, više sam to shvatio kao izborni detalj. Videli smo to kada su porezi uvedeni, ko je od toga imao koristi – niko. Zalažem se za reciprocitet ako to znači uklanjanje barijera i nestvaranje novih prepreka između stranaka“, rekao je Lajčak.

Zbog neprihvatanja Kosova u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), u novembru 2018. godine, tadašnja Vlada Kosova koju je vodio Ramuš Haradinaj, uvela je carinsku taksu, u početku 10, a zatim 100 posto, na robu uvezenu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Do sledeće vlade, koju je predvodio Kurti, 31. marta 2020. godine, porez je transformisan u reciprocitet sa Srbijom, što je izazvalo protivljenje u Srbiji, Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji. Ukidanje ove mere bila je prva odluka Kurtijevog naslednika, Avdulaha Hotija, zbacio je reciprocitet 6. juna, omogućavajući nastavak političkog dijaloga između Prištine i zvaničnog Beograda.

KoSSev: Priprema se i „tužba za genocid“

Nije samo reciprocitet u pripremi prema najavama, već i tužba za genocid. Kurti je danas u Prištini predstavio program svoje vlade, pridruživši se i novom talasu optužbi na račun Srbije o genocidu.

U susret najavljenoj tužbi, kaže da će biti preduzete „velike pripreme“.

„Započeli smo rad na podnošenju tužbe protiv Srbije. Obavestićemo vas o ovim pripremama. Uvereni smo da je Srbija počinila genocid na Kosovu i to zaslužuje tužbu. A vlada je u obavezi prema našoj istoriji i našoj budućnosti“, kazao je Kurti danas.

O tome i reakcijama iz Beograda, detaljnije u:

Petković: Kurti beži od dijaloga, destabilizuje region najavama o tužbi za genocid, a tužba neostvariva

Kurti: Ne mogu da tražim garancije Hrvatske za optužene u Hagu, „nije država na sudu“, to bi bila greška

Priština: Odobren program vlade – dva prioriteta; Kurti: Pripremićemo tužbu za genocid protiv Srbije

Vučić o novim Olujama: „Neće se dogoditi, Srbi na KiM ne brinite

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.