Priština: Odobren program vlade – dva prioriteta; Kurti: Pripremićemo tužbu za genocid protiv Srbije

Vlada Kurti
Foto: Gazeta Express
Kurti predstavio upravljački program: Pripremićemo tužbu za genocid protiv Srbije

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer, Aljbin Kurti, na sednici vlade koja se sada održava predstavio je svoj upravljački program za prvi mandat 2021-2025, gde je, između ostalog, najavio da će pripremiti tužbu protiv Srbije, prenosi Gazeta Express.

„Pripremićemo tužbu za genocid protiv Srbije koju ćemo da podnesemo Međunarodnom sudu pravde“, rekao je Kurti.

Takođe je rekao da će sa Srbijom voditi principijelan dijalog o sporazumu za uzajamno priznanje.

„Imaćemo pripremljen, principijelan dijalog sa Srbijom koji će da rezulitra sporazumom o uzajamnom priznavanju“, rekao je Kurti, dodajući da će se ovi prioriteti sprovoditi u okviru budžetskih orgraničenja, dok će se upravljački program revidirati na početku svake finansijske godine.

Vlada odobrila Upravljački program 2021-2025, Goran Rakić uzdržan

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, predstavio je danas u Vladi Kosova plan upravljanja 2021-2025. Ovaj program naišao je na podršku većine ministara, dok je ministar za povratak, Goran Rakić, bio uzdržan.

„Predstavljam neke od sledećih obaveza i glavni sadržaj našeg programa – Primenićemo proces vetinga u pravosuđu i tužilaštvu i na višim položajima u policiji i obaveštajnim službama. Neće biti veoma siromašnih grđana, jer će se izvršiti reforme socijalne šeme i aktvirati radna snaga. Pregledaćemo šeme pomoći, izvršiti reformu penzionog sistema. Obezbedićemo dečiji dodatak, zagarantovano sezonsko zapošljavanje člana porodice i dati nadokanadu siromašnim porodicama“, rekao je Kurti.

„Izgradićemo 160 novih vrtića širom Kosova. Pružićemo socijalni smeštaj po pristupačnoj ceni za 4.000 porodica sa šemama 120X120, odnosno 150X150. Podzanjem minimalne zarade na 250 evra za 40 radnih sati nedeljno i podizanjem neoporezivog praga zarade na najniži nivo zarade, pobrinućemo se da oni sa nižim platama imaju više novca u džepu na kraju meseca“, dodao je.

„Završićemo razvoj zdravstvenog i informacionog sistema i krenućemo sa povećanjem fonda zdravstvenog osiguranja. Do kraja mandata završićemo reformu javne uprave. Sprovešćemo diverzifikaciju izvora energije“, rekao je Kurti.

Dva prioriteta upravljačkog programa Kurtijeve vlade

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Upravljanje pandemijom COVID-19 i ekonomski preporod, dva su prioriteta Kurtijeve vlade, navedeno je u vladinom programu koji je u petak dobio odobrenje vladinog kabineta.

U upravljačkom programu ova dva prioriteta vide se kao osnovna i hitna. Prva je minimiziranje posledica po javno zdravlje, dok je druga usredsređena na ublažavanje ekonomskih i socijalnih posledica izazvanih pandemijom. Nakon njih, vlada je dala prioritet borbi protiv kriminala i korupcije.

Na prvom mestu u vezi sa upravljanjem pandemijom vlada se obavezala da će izraditi strateški plan za borbu protiv COVID-a, istovremeno rekavši da treba obezbediti vakcine za 60 odsto građana – onih koji bi trebalo da budu vakcinisani do kraja godine 2021. U ovom trenutku je predviđena ponovna procena naloženih mera, kontinuirano medicinsko obrazovanje i povećanje infrastrukturnih kapaciteta za pravilan tretman pacijenata obolelih od COVID-19.

Takođe se obezbeđuje finansijski paket za hitne slučajeve kao podrška kliničkom lečenju pacijenata u klinikama posvećenim lečenju pacijenata obolelih od kovid-19, kao i direktna pomoć porodicama koje su izgubile glavu porodice ili izvor finansiranja usled smrti od pandemije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.